Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-10-2008, 03:06 PM   #1
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Default Compression dilema

Zdravo svima... Imam jednu dilemu oko koje bih volio da mi iskusniji clanovi foruma pomognu, jer sam prilicno svjez u recording/mixing poslu...

Naime, konkretno pitanje je pristup kompresiji u mom slucaju, sa opremom koja mi je na raspolaganju.

Znaci, vokal napr, signal chain ide Peluso 2247LE--Universal Audio 710--RME Adi-2. To je dosta pristojan signal chain i dobijam sjajne rezultate sa tom postavkom. E sad, kompresija... Da li mi je bolje da kompresiju radim softverski sa nekim od UAD plug-ina (imam UAD-1e i 2 solo) i tako signal odrzim "cistim" , da se tako izrazim...

Ili, posto posjedujem jos i FMR RNC i FMR RNLA, sto jesu budget sprave, al ljudi ih hvale, i neku od njih ubacim u lanac ?

Sta kazete, koji je pristup bolji ? Samo software ili hardware ? Ili malo i jednog i drugog, malo kompresije na ulazu i jos u mixu, sta mi mozete reci ?

Hvala unapred !
Kirdan is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2008, 03:27 PM   #2
Max
Pro Member

Default Re: Compression dilema

Probaj i jedno i drugo .... pa uporedi .... u tvom slucaju ( za vokale i akusticne instrumente ) ja bih pre isao na RNLA ( imam i jedan i drugi ) mada ni jedan ni drugi nisu bolji od dobrog softa .....

E sad , ako snimas nekoga " za pare " preporucujem da snimas bez njega ( jer posle nema nazad ) ali ako dobro upoznas oba kompresora , mozes da snimas i sa njima ako se radi o " nekontrolisanim " pevacima ili ako postoji neki drugi problem ....

Posto ni RNC ni RNLA ne doprinose nekom specificnom karakteru , po meni je pametnije da snimas direktno ( bez kompresora ) osim ako pevac nema iznenadne napade urlanja ili gitarista ne pocne da akustaru lomi o zid kao deo pesme

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2008, 03:28 PM   #3
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

softver, ili jako malo hardware-a i vishe software-a...

zashto? manja shansa da neshto useresh. pa i ako useresh, mosh da vratish.

poz
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2008, 05:52 PM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

nemoj generalizovati. Redovno sam počeo da koristim što više mogu hardwera na usnimavanju, kad mi je raspored takav da snimam po skupim studijima, a mixam kod sebe gde to nemam. Doduše, jeste put u pakao ako ne znaš šta radiš. U Kirdanovom slučaju čini mi se da nivo kvaliteta sprave ne opravdava potencijalni rizik
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2008, 06:20 PM   #5
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

nije samo do kvaliteta sprave, nego i do samog choveka..

ako ne znash u samom startu kako hocesh da ti vokal/gitara (nebitno) zvuchi i shta hocesh od cele pesme, onda bolje da se ne zajebavash..

moje mishljenje..

kao shto je po meni bolje da iako imash 30 vrhunskih ampova, ipak usnimish gitaru preko DI-a pa posle da radish reamping.. kad kazem "posle".. mislim: kada imash celu pesmu u glavi, i kada si vec u sebi doshao do sounda koji zelish postici.

poz
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 18-10-2008, 03:56 AM   #6
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

eto i sa tobom da se složim, ponavljajući, svodi se na spravu ako ČOVEK zna šta radi. Što nije nemoguće, ne? Evo, ja u životu nisam reampovao gitare koje sam ja snimao. A umeo sam po ceo jebeni dan da tražim kombinaciju koja mi radi (dok sam se učio, sad uglavnom unapred znam šta mi treba za koji fazon). A od skora eto kad imam gde, usnimavam čak i kompresovane i eq-ovane vokale (jelda da sam bajaa aaa=?)
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 18-10-2008, 09:13 AM   #7
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Hvala svima na savjetima...

Ma ja od prilike i znam kakav zvuk trazim, ali jbg, tek sam poceo da radim "sa druge strane stakla" tako da ono, i nije bas da znam tacno sta radim sa kompresorom . Al dobro, naucice se, samo sam se pitao da li da se odma upustam sa hardwareom ili da se drzim uad-a
Kirdan is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules