Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-03-2008, 09:22 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Unhappy Studio, moze li..? Hitno

Ljudi, pomoc

Bio sam u prici za jednu kucu u kojoj je trebalo zivim sa porodicom i radim studio (ziv bubanj, i sl zahvati), pa me ljudi ispalili u poslednji cas. Sad sam nasao drugi prostor, koji je ok za stanovanje, a ima tavan koji se da ovako urediti, otprilike. Prvi put nesto crtam, ne zamerite na gomili gresaka, samo da se vidi - MOZE li ovo da bude ok?

Spoljni zidovi treba da se zidaju (cvrst blok verovatno), i moze najvise jedan cvrst zid unutra, ostalo mora (kosine, plafon koji nisam ni crtao) montazno (gips ili drvene ploce). Komsiluk je miran, nema puno saobracaja..... a sutra treba da javim liku da li kupujemo ovo (kredit )

Moze li ovo da se sredi (znaci, sad postoji samo crep sa gredama i ploca)? Ne mora ovako da bude, izuzev WCa, koji mora biti onde, i cvrstog zida unutra, koji jedino moze tu, gde je

HVALAAAAA
Attached Images

Old 20-03-2008, 11:18 PM   #2
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Default Re: Studio, moze li..? Hitno

ako tu mislish snimat akustichki bubanj,a dole familija- zaboravi

al opet, na tebi je

ja nebi

ebiga
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2008, 01:22 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
.....
Moze li ovo da se sredi .....
moze

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2008, 04:11 AM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ej bre, pa tebi je ovo 7x4 metara! pa milina sine doduse nije neka kubatura, al boze moj
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2008, 07:15 AM   #5
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Ako je cena za taj stan i tavanski prostor povoljna, a u ponudi nemas bolju opciju, onda je ovo najbolje resenje. Sigurno je mnogo bolje nego da radis u dnevnoj sobi.

Prostor mi deluje korektno i uz adekvatne intervencije i adaptacije se moze srediti i privesti nameni.

Povedi samo racuna o funkcionalnosti. Kada to kazem mislim na raspored prostorija unutar samog studija kao i na lakocu ulaska i izlaska muzicara i gostiju. Zapravo, na kom spratu ti je stan? Da li muzicari treba da prodju kroz celu zgradu od 6 i vise spratova, a onda i kroz tvoj stan,da bi stigli u studio ili je situacija drugacija?

Funkcionalnost, lakoca pristupanja, lakoca unosenja i iznosenja opreme su takodje vazni momenti na koje treba da obratis paznju.

Pozz i srecno.
spidermusic is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2008, 08:17 AM   #6
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Hvala svima na komentarima i sugestijama

Prvo, da odgovorim, pa da pitampar stvari

Ovaj prostor je tavan porodicne kuce, koja ima samo prizemlje, tako da je sto se tice prilaza sve ok, dakle iz dvorista sepenicama pravo u studio (kasnije bi verovatno okrnjio deo sobe za snimanje za jedno 4m2 nekog predprostora). Sto se tice bubnja i buke - bubanj se u najboljem slucaju snima 10-15 dana godisnja, ne verujem da ce biti vise posla za to (3, 4 albuma tog tipa, dosta je). Sa 'komsijama' ispod - zena i beba, nema problema, njih cu da podmitim . Kuce su okolo na pristojnom odstojanu, a ako bude buka stetila poslu, mora se dodatno ulagati u sendvich zidove u tom prostoru.

Rezija je u osnovi 7,6x4, kosina krece od 1,3m visine, a plafon moze i preko 2,9 (moze i da se radi kos spusteni plafon) s' tim sto bi bile vidljive grede od krovne konstrukcije.
Ovakav raspored sam improvizovao na brzinu, mada zbog simetrije rezije ne verujem da moze drugacije (ako se radi chvrst zid unutra), a ako se pregrade rade og gipsa, onda moze i drugacije, ali nisam ljubitelj te varijante

Par pitanja:

Zadnji zid u reziji bi takodje bio nakoshen (od 1.3m krece kosina). Da li je to ok (kako postaviti difuzore na to i da li su neophodni u tom slucaju?)

Zna li neko, koja je izolaciona moc sendvica gips-min.vuna-gips (njime bi se zatvarale kosine, verovatno)

HVALA!
Old 21-03-2008, 10:27 AM   #7
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Sve se moze napraviti uz detaljno sagledavanje situacije.

Obavezno u akusticku obradu ukljuci i toplotnu izolaciju krova, ako planiras da tu radis i leti. Na odmet ne bi bio i neki prozor, ako vec ne postoji, radi provetravanja i prirodnog svetla.
spidermusic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules