|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Da li vam se ikad desilo da pocnete pjevusiti u sebi tudjum glasom?
Inace, najbolje ideje, dijelovi pjesme su mi se obicno javljali kao otpjevani dio teksta. Znaci jednostavno mi u trenutku dodje i otpjevam recimo dva stiha strofe. I onda dalje vecinom prvo imam melodiju a smisljam tekst. I nekad mi je lakse i strasno inspirativno da zamislim neciji tudji glas dok pjevam u sebi te dijelove... ![]()
![]() |
#2 |
Psiho
|
![]()
Zhelish rech da u glavi chujesh tudje glasove? :o
Te stvari chesto pochnu s pjevanjem ali prije nego shvatish shto se desilo pochnu te nagovarati na svakakve gluposti. Mislim da to spada u kutak za psihijatre i psihologe vishe nego u kutak za kompozitore ![]() ![]() ![]() Shalim se, naravno... shizofrenia je divna bolest. Nishta ne boli, svaki dan chujesh neshto novo i nikad ti nie dosadno ![]() Ajd' sad za ozbiljno... mi smo svi shizofrenici, a to smo postali zahvaljujuchi uchenju jezika. Jednom nauchen jezik postane idealna metoda razmishljanja, a kako smo nauchili da govor koi chujemo uvijek proizvode osobe oko nas svi imamo sklonost identificirati "unutarnji" glas kao zaseban identitet. Zato tako puno djece ima "izmishljenog" prijatelja, barem dok se ne naviknu na ideju da je taj "unutarnji" glas zapravo njihov (polemiku o tome je li to doista tako ostavimo za neku drugu prigodu). Ukoliko se to ne desi do adolescentskog doba "izmishljeni" prijatelj dobije novo, patoloshko ime i klinichki "tretman"... Naravno da mozhesh "posuditi" glas od npr. Stinga i chuti kako bi zvuchalo da on otpjeva neku melodiju. Zapravo to je vrlo uspjeshna metoda (vizualizacija ili prikladnije audiacija?) koju koriste mnogi uspjeshni ljudi. Sportashi zamishljaju da uspjeshno izvode odredjene pokrete (gimnastichari npr.), snajperisti zamishljaju "tunel" koi im priblizhava metu, vozachi se fokusiraju na zamishljenu idealnu liniju a sve ostalo ignoriraju chime efektivno usporavaju subjektivno vrijeme, dirigenti chuju skladbu u glavi te na osnovu "unutarnje" skladbe dirigiraju orkestrom koi zapravo "prati" zamishljenu skladbu itd itd itd... Ono shto je zbilja chudno jest chinjenica da vechina ljudi NE ZNA da to radi. Rade to intuitivno i vrlo chesto ne mogu objasniti kako rade ono u chemu su tako dobri. "Skidanje" (kopiranje) takvih tehnika od drugih, uspjeshnih ljudi se zove modeliranje, i to je zapravo osnova NLP-a. Ali osim tehnike "zamishljanja" od presudne je vazhnosti i stav ili ti ga raspolozhenje. Tehnika radi samo u kombinaciji sa odredjenim stavom, motivacijom, osjechajem, raspolozhenjem ili nekom od kombinacija. Obzirom na to da si spontano primjetio tehniku koju si sam razvio preporucham da se malo informirash o NLP i DHI metodama. Vjerujem da che ti te informacije pomochi da usavrshish tu tehniku, i najbitnije da je uchinish dostupnom kad god ti treba radije nego samo onda kad se osjechash idealno. Osim toga mozhda te inspirira da razvijesh i josh neke tehnike. Uglavnom... shto bolje i preciznije mozhesh halucinirati zvuk - to che lakshe biti prenjeti zamisli u sekvencer, notni papir ili live svirku. Mislim da svi uspjeshni kompozitori koriste ovakve tehnike samo ih puno nie svjesno da to chini ili im je glupo o tome razgovarati u javnosti. Enivej, super tema. Ja sam "malo" udavio ali to je zbog vikenda provedenog u izolaciji od interneta, a ni shizofrenia ne pomazhe pa dok svi podstanari kazhu shto im je na pameti post se chesto otegne ![]()
"It occurred to me by intuition, and music was the driving force behind that intuition. My discovery was the result of musical perception". Albert Einstein speaking about his discovery. Last edited by SHIVA; 09-10-2007 at 09:42 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Oo... ja sam već priznati shizophrenik....
![]() Moje se pjesme pi?u same.... zato ih ne volim previ?e mjenjati jer tko sam ja da to radim? Zaista, vrlo, vrlo često one teku iz mene bez svjesnog napora i tada su najbolje. Nekad mi je ?ao, ?to se znaju napisati sa neobičnom strukturom ili ?to mi ne ostavljaju prostor da izbrljam jo? malo instrumentacije... ali slu?am unutarnji glas pjesme kao i sebe i od kad to radim ?ivot mi je bolji. Da li su pjesme, ne znam, ali znam da je razina "gu?tanja" ?ivota, muziciranja, stvaranja... uvijek vi?a kad prihvati? "shizophreniju" kao dobar dio sebe. ![]() Jedine stvari koje pi?em svjesno, racionalno, koristeći samo znanje i gotovo nimalo shizophrenije su reklame, traileri po narud?bi i slično. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
najvise volim kada se tako stvore, spontano... samo jos uvijek pokusavam da ih natjeram da tako zazvuce... to je jedan od najljepsih nacina pravljenja pjesme
![]() ![]() zasto ljudi vise ne izmisle neku elektro-neuro-harmonsko-melodijsku kacigu koja bi mogla da pomocu elektro-magnetnih impulsa prenosi muziku iz glave u *.cpr ili neki drugi format! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Lou, TO bi bio izum!!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Ja sam izgleda vec evoluirao! :o Ne da cujem melodiju i glasove (naravno, ne one o kojima je Shiva pricao) nego cujem cijeli koncert (ili kao kad na cd-u svakih pola minute pritisces "skip" na slijedecu pjesmu). Cak i danju mi se katkad koncentracija bori sa tim melodijama koje stalno sviraju u glavi! U stvari, meni melodije kruze u mislima kao planeti oko sunca i samo je pitanje vremena kada cu kojoj melodiji dodijeliti adekvatni tekst. Jednom sam sanjao gotovo cijelu pjesmu (osim bridgea kojeg sam dopisao naknadno) i kad sam se probudio samo sam prenio stihove na papir, a onda otisao ravno u stiudio snimiti demo. Da bude stvar jos bizarnija sanjao sam stihove na dalmatinski iako u primorju tako ne pricamo.
Pitanje: od cega bolujem? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Ponuda pjesme afirmiranom pjevaću u Hrvatskoj | Tonko | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 1 | 03-11-2009 12:49 PM |
Micanje vokala iz pjesme | didovzub | Audio Software | 21 | 15-12-2008 01:34 PM |
Dvije pjesme | FrankoPanko | Promocija radova | 6 | 23-12-2005 08:22 AM |