Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Ogi Radivojević

Ogi Radivojević Producent, aran?er, dirigent,orkestrator, pevač perkusionista, umetnički direktor, jedan od glavnih članova Bregovićeve live-act ekipe, internacionalni saradnik većine dobro poznatih umjetnika (Iggy Pop, Ofra Haza, Jorgos Dalaras, Cezaria Evora (Capo Verde) itd...), ali i samostalni stvaraoc (Hajde Cico sa Albuma "U tebi kad me ima" jedan od najpoznatijih hitova) razgovara sa vama na temu muzicke produkcije...

Thread Tools Display Modes
Old 10-09-2007, 10:34 PM   #1
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Default Bubanj

Pricaju ljudi da dobro programiras bubanj i da pravis cudo sa Toonetrack-om... Reci mi koji je tvoj princip programiranja akusticnog bubnja,koje semplove koristis,kako layer-ujes,da li snimas elektroncem,itd???
zmaj is offline  
Old 11-09-2007, 01:20 AM   #2
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Default Re: Bubanj

Ma, preteruju...
Da, cesto koristim Toontrack "Superior" - od svih drum VSTi-ja, njime dobijem ono sto hocu.
Nema nikakve "specijalne" fore - mnogo sam svirao sa opasnim bubnjarima, sto kod nas, sto po inostranstvu... od njih sam, kroz saradnju, naucio sta moze da se odsvira, a sta je u domenu ritam-masine. Licno, uvek vise volim "acoustic" pristup(elektroniku postujem, ali me ne "pali")...
"Superior" ima (za mene) zgodan UI i pruza izvanredne mogucnosti da "programming" zvuci veoma realisticno - tu mislim na zvuk, odnosno homogenu zvucnu sliku koja se teze dobija ako koristis posebne komponente iz razlicitih datoteka. Tu je osnovna fora dobro podesiti "leakage" - koliko se koji instrument cuje u mikrofonima drugih instrumenata (nikada neces staviti da gornji mikrofon dobosa hvata bas bubanj isto koliko i donji mikrofon, nije prirodno da u mikrofon "floor" tom-a jednako ulaze "hi-hat" i drugi tom, itd).
Sto se samog "programming"-a tice, sto si vise bubnjara slusao- toliko ce ti lakse biti."Superior" ima dovoljno "velocity layer"-a da mozes lako da izimitiras i one najfinije...
Na mojoj ploci "Superior" svira u svim pesmama - uglavnom sam koristio neki Roland elektronski kit za trigerovanje(vremenom sam naucio i sam ponesto da odsviram), neke sitnice sam programirao preko klavijature...
Ogi is offline  
Old 12-09-2007, 12:05 AM   #3
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Hvala na odgovoru!!!
Zanima me jos,kada vec trigerujes,da li si nesto semplovao i sam...imas li npr. omiljeni dobos,hi-hat,...?
zmaj is offline  
Old 12-09-2007, 01:41 AM   #4
sadux
Member

sadux's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post
Na mojoj ploci "Superior" svira u svim pesmama - uglavnom sam koristio neki Roland elektronski kit za trigerovanje(vremenom sam naucio i sam ponesto da odsviram), neke sitnice sam programirao preko klavijature...
Jel ovo znaci da si umesto Rolandovih zvukova zamenio(trigerovao) Toontrack-ove semplove?

Procitao sam da je trigerovanje zapravo samena postojecih zvukova-gitare,bubnja..Znaci nesto odsviras i zamenis semplovima.Ako je tako..

Ne zamerite,nov sam u ovome..
sadux is offline  
Old 12-09-2007, 01:51 AM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

trigeruje se uglavnom bubanj.. malo je tesko trigerovati melodijske instrumente zar ne? a odgovor je da - upravo je elektronac koristio samo za midi kontrolu semplova..
Arthur is offline  
Old 13-03-2008, 05:32 PM   #6
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
trigeruje se uglavnom bubanj.. malo je tesko trigerovati melodijske instrumente zar ne? a odgovor je da - upravo je elektronac koristio samo za midi kontrolu semplova..
moguce je trigerovati i melodijske instrumente.... eno onaj Bregovic se tokom svake "svirke" tj. predstave natrigeruje koliko ni ti ni ja nismo zajedno u zivotu ))) inace trigeruje gitaru, na odredjeni ton ili zicu pusta odredjeni sempl... i tako...
Old 23-03-2008, 03:50 PM   #7
opustenzy
Member

opustenzy's Avatar

...

Last edited by opustenzy; 24-03-2008 at 11:11 AM.
opustenzy is offline  
Old 12-09-2007, 03:11 AM   #8
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Quote:
Originally Posted by sadux View Post
Jel ovo znaci da si umesto Rolandovih zvukova zamenio(trigerovao) Toontrack-ove semplove?

Procitao sam da je trigerovanje zapravo samena postojecih zvukova-gitare,bubnja..Znaci nesto odsviras i zamenis semplovima.Ako je tako..

Ne zamerite,nov sam u ovome..
Ne zameramo, naravno
Trigerovanje ("triggering") se prevodi kao okidanje, a ne kao "zamena" - tako ce ti biti lakse da razumes...
Koristio sam Rolandov kit da bih "okidao" Toontrack-ove semplove - kao sto bih to uradio preko midi klavijature... ovo mi je bilo zgodnije zbog realisticnosti - na klavijaturi za iole kompleksniji patern moras dooobro da se pomucis da dobijes sve one nijanse koje na bubnju (zbog nacina sviranja) izadju vrlo lako.
Ogi is offline  
Old 12-09-2007, 03:22 AM   #9
sadux
Member

sadux's Avatar

Hvala na odgovoru!
Sad je vec mnogo jasnije..
sadux is offline  
Old 12-09-2007, 02:15 PM   #10
Tomislav
Moderator

Tomislav's Avatar

Ogi, ja volim superior sa vrlo malo ili nimalo leakage-a.... jel to OK?
Tomislav is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules