Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-07-2007, 05:10 PM   #1
gorjan
Senior Member

Default pravila pri usnimavanju vokala, ak. gitare, basa

Zanima me postoje li neka osnovna pravila pri akustickom tretiranju prostora za usnimavanje ?Npr, da li je pri usnimavanju vokala, najbitnije obratiti paznju na ono sto se desava "iznad" ili npr "iza" pevaca?Postoje li neki kriticni "polozaji" na koje najvise treba obratiti paznju pri usnimavanju?
Postavljam ovo pitanje, posto sam napravio pokretne panele od azmafona, koje mogu da "setam" po sobi.Razlicitim rasporedom ploca dobijem i razlicit "zvuk" sobe.Posto su sve kombinacije moguce, zanima me postoji li nesto na sta treba posebno obratiti paznju pri snimanju vokala, ak. gitare ili npr ak. basa
gorjan is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2007, 08:09 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: pravila pri usnimavanju vokala, ak. gitare, basa

Ahm, nisam snimatelj, ali,.... mozda jedino "pravilo" koje uvek vazi, moze biti da stalno eksperimentises i svojim usima procenis sta ti je bolje a sta gore...

Zasto?

Pa zato sto je svaki prostor za snimanje, prica za sebe i zahteva odredjeni nivo proucavanja.... izaci na snimanje, u nepoznat prostor, sa "beleznicom" u kojoj imas neka "pravila" mislim da nije izvodljiva akcija.

Isto kao i paravani, i sama pozicija izvodjaca/izvora i mikrofona utice na snimak prilicno... tako da treba i to uzeti u obzir....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2007, 08:24 PM   #3
perun
Pro Member

perun's Avatar

Jedino pravilo, pogotovo u ovom poslu, jeste da NEMA PRAVILA!!!

Igraj se, experimentisi i naci ces polozaje, tj. zvuk koji ti najvise igra!

Pozdrav...
perun is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2007, 10:02 PM   #4
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by perun View Post
Jedino pravilo, pogotovo u ovom poslu, jeste da NEMA PRAVILA!!!
Da, to mi je skroz jasno, ali pitam bas zbog toga sto sam u zadnje vreme cuo dosta nekih pravila tipa, da je kod usnimavanja vokala najbitnije paziti na ono sto se desava "gore" i "iza", dak sam sa druge strane(od skolovanog uma) opet cuo da treba paziti na ono sto se desava pod uglom od 45stepeni u odnosu na pevaca frontalno gore i dole, dok je ovo ostalo relativno zanemarivo.Meni se cini da je potpuno prigusenje malo neprirodno, imam utisak da je bolje ostaviti malo "prostora".Zato i pitam, interesuje me imaju li neka"skolska" pravila...
Old 04-07-2007, 10:10 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by gorjan View Post
....Meni se cini.....
koliko ja licno shvatam ovu problematiku, ovo sto sam quotovao je najvaznije "pravilo", ako uopste mozemo govoriti o pravilima....

pozdrav

bogi

p.s. na "uglomere" zaboravi.... ... jedini merodavan merni instrument u ovom poslu su tvoje usi.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2007, 10:27 PM   #6
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
koliko ja licno shvatam ovu problematiku, ovo sto sam quotovao je najvaznije "pravilo", ako uopste mozemo govoriti o pravilima....
.
Da, potpuno mi je jasno, hvala ti na odgovoru...
Al bilo bi lepo cuti neke "snimacke legende" tipa, "snimali smo uglove prostorija" kao sto sam cuo da su radili pri snimanju bubnjeva za "Aerosmith".Mislim sve to zvuci blesavo. al dobro je cuti kao ideju pa ponekad i isprobati, ko zna, mozda se rodi neka dobra ideja, narocito kad su u pitanju kucni studiji ...
Old 05-07-2007, 07:10 PM   #7
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Zanima me postoje li neka osnovna pravila pri akustickom tretiranju prostora za usnimavanje ?
Postoje, nazalost razlicita su za razlicite instrumente, zato velikii studiji imaju vise soba za usnimavanje, standardnu, pa live room... ako je u pitanju jedna prostorija onda mora da se napravi neki kompromis, a ako je dovoljno velika onda se jedan deo "umrtvi", drugi je malo "zivlji"...
Quote:
... sam napravio pokretne panele od azmafona, koje mogu da "setam" po sobi.
To si pametno uradio, i to je dobar pristup, jer mozes po potrebi da "prigusis" refleksije, ili da ih sklonis i dobijes "zivlji" zvuk.
Quote:
zanima me postoji li nesto na sta treba posebno obratiti paznju pri snimanju vokala, ak. gitare ili npr ak. basa
Za vokal je (uglavnom) najbolje da potpuno izbegnes refleksije, mozda ti je dovoljno da stavis 2 panela u V i mikrofon da je usmeren ka unutrasnjosti V, tako da pevacu, kad stane ispred mikrofona, ti V paneli budu iza ledja. To naravno pod predpostavkom da koristis cardioid (bubreg) mikrofon koji jako malo zvuka hvata iz sebe, a paneli sprecavaju refleksije sa njegove prednje strane. Ako mozes nesto da okacis i iznad pevaca, jos je bolje. E sad, instrumenti su druga prica i tesko je savetovati dok se ne vidi prostorija, ali u principu za snimanje akusticne gitare dobro dodju drveni zidovi, ako ima i malo kamena bice super za bubanj, za gudace... uf, da ne pocinjemo.

Znaci, vidi sta ti je najvaznije da dobro zvuci (i sta najcesce snimas), pa prilagodi prostoriju tome, a panele koristi kao kompromis za ostalo.

RM

P.S. Nemas pojma u koliko nasih "dobrih" studija se cuje (uglavnom lose) prostorija, cak i na vokalu.

Last edited by RetroMan; 05-07-2007 at 07:12 PM.
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2007, 07:51 PM   #8
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Za vokal je (uglavnom) najbolje da potpuno izbegnes refleksije, mozda ti je dovoljno da stavis 2 panela u V i mikrofon da je usmeren ka unutrasnjosti V, tako da pevacu, kad stane ispred mikrofona, ti V paneli budu iza ledja. To naravno pod predpostavkom da koristis cardioid (bubreg) mikrofon koji jako malo zvuka hvata iz sebe, a paneli sprecavaju refleksije sa njegove prednje strane. Ako mozes nesto da okacis i iznad pevaca, jos je bolje. E sad, instrumenti su druga prica i tesko je savetovati dok se ne vidi prostorija, ali u principu za snimanje akusticne gitare dobro dodju drveni zidovi, ako ima i malo kamena bice super za bubanj, za gudace... uf, da ne pocinjemo.

.
E to je to! Hvala ti na odgovoru, vidim da znas materiju. Meni i jeste najbitnije snimanje vokala, tako da mi svaki savet veoma znaci. Tvoja prica se poklapa sa jos nekim iskustvima. Zanimljivo je i ovo sa akusticnom gitarom i sa drvetom, nisam to znao.Bubanj mi nije zanimljiv, al mi je zanimljiv ak. bas.Pretpostavljam da je tretman sobe za snimanje basa najkomplikovaniji zbog gusenja niskih frekv?
Old 05-07-2007, 08:10 PM   #9
Tribal_kg
Senior Member

Tribal_kg's Avatar

Kakve si panele napravio?koliko te kostalo??Baci neku fotku,malo vise detalja...

Jel imas posebnu sobu za snimanje ili snimas u reziji?
Tribal_kg is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2007, 08:43 PM   #10
gorjan
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Tribal_kg View Post
Kakve si panele napravio?koliko te kostalo??Baci neku fotku,malo vise detalja...

Jel imas posebnu sobu za snimanje ili snimas u reziji?
Snimam u mojoj spavacoj sobi(potkrovlje) koju sam opremio raznoraznim kukama za kacenje ploca od azme!
Ploce sam napravio tako sto sam stavio lesonit, preko njega azmafon a preko toga tkanina.Bio je princip stap i kanap, a izaslo me veoma povoljno, shodno tome da je azmafon extra jeftin.Na plocama sam napravio alke i onda mogu da ih kacim i pravim sve moguce kombinacije.Sad mi je razmontirano, kad budem nesto snimao, slikacu pa ces videti.Mislim da je ovo dobra kombinacija za studio za licne potrebe, zgodno je za improvizaciju.Ako imas komercijalni studio i treba da fasciniras klijentelu, malo je neelegantno...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules