|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Zanima me postoje li neka osnovna pravila pri akustickom tretiranju prostora za usnimavanje ?Npr, da li je pri usnimavanju vokala, najbitnije obratiti paznju na ono sto se desava "iznad" ili npr "iza" pevaca?Postoje li neki kriticni "polozaji" na koje najvise treba obratiti paznju pri usnimavanju?
Postavljam ovo pitanje, posto sam napravio pokretne panele od azmafona, koje mogu da "setam" po sobi.Razlicitim rasporedom ploca dobijem i razlicit "zvuk" sobe.Posto su sve kombinacije moguce, zanima me postoji li nesto na sta treba posebno obratiti paznju pri snimanju vokala, ak. gitare ili npr ak. basa |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Ahm, nisam snimatelj, ali,.... mozda jedino "pravilo" koje uvek vazi, moze biti da stalno eksperimentises i svojim usima procenis sta ti je bolje a sta gore...
Zasto? Pa zato sto je svaki prostor za snimanje, prica za sebe i zahteva odredjeni nivo proucavanja.... izaci na snimanje, u nepoznat prostor, sa "beleznicom" u kojoj imas neka "pravila" mislim da nije izvodljiva akcija. Isto kao i paravani, i sama pozicija izvodjaca/izvora i mikrofona utice na snimak prilicno... tako da treba i to uzeti u obzir.... pozdrav bogi
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Jedino pravilo, pogotovo u ovom poslu, jeste da NEMA PRAVILA!!!
Igraj se, experimentisi i naci ces polozaje, tj. zvuk koji ti najvise igra! Pozdrav... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Da, to mi je skroz jasno, ali pitam bas zbog toga sto sam u zadnje vreme cuo dosta nekih pravila tipa, da je kod usnimavanja vokala najbitnije paziti na ono sto se desava "gore" i "iza", dak sam sa druge strane(od skolovanog uma) opet cuo da treba paziti na ono sto se desava pod uglom od 45stepeni u odnosu na pevaca frontalno gore i dole, dok je ovo ostalo relativno zanemarivo.Meni se cini da je potpuno prigusenje malo neprirodno, imam utisak da je bolje ostaviti malo "prostora".Zato i pitam, interesuje me imaju li neka"skolska" pravila...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
koliko ja licno shvatam ovu problematiku, ovo sto sam quotovao je najvaznije "pravilo", ako uopste mozemo govoriti o pravilima....
pozdrav bogi p.s. na "uglomere" zaboravi.... ![]()
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Al bilo bi lepo cuti neke "snimacke legende" tipa, "snimali smo uglove prostorija" kao sto sam cuo da su radili pri snimanju bubnjeva za "Aerosmith".Mislim sve to zvuci blesavo. al dobro je cuti kao ideju pa ponekad i isprobati, ko zna, mozda se rodi neka dobra ideja, narocito kad su u pitanju kucni studiji ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Senior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Znaci, vidi sta ti je najvaznije da dobro zvuci (i sta najcesce snimas), pa prilagodi prostoriju tome, a panele koristi kao kompromis za ostalo. RM P.S. Nemas pojma u koliko nasih "dobrih" studija se cuje (uglavnom lose) prostorija, cak i na vokalu. Last edited by RetroMan; 05-07-2007 at 07:12 PM. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Kakve si panele napravio?koliko te kostalo??Baci neku fotku,malo vise detalja...
Jel imas posebnu sobu za snimanje ili snimas u reziji? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Ploce sam napravio tako sto sam stavio lesonit, preko njega azmafon a preko toga tkanina.Bio je princip stap i kanap, a izaslo me veoma povoljno, shodno tome da je azmafon extra jeftin.Na plocama sam napravio alke i onda mogu da ih kacim i pravim sve moguce kombinacije.Sad mi je razmontirano, kad budem nesto snimao, slikacu pa ces videti.Mislim da je ovo dobra kombinacija za studio za licne potrebe, zgodno je za improvizaciju.Ako imas komercijalni studio i treba da fasciniras klijentelu, malo je neelegantno... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
preporuka basa | drzox | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 17 | 07-12-2007 07:50 AM |
sample berde iliti tamburaskog basa | akg111 | Audio Software | 15 | 24-11-2007 05:31 PM |
hardverska kompresija pri usnimavanju vokala | gorjan | Audio Produkcija - Tehnike | 7 | 12-07-2007 10:06 AM |
Mixanje violina, basa i bubnjeva? | Sleepgolfer | Audio Produkcija - Tehnike | 18 | 06-09-2004 10:37 PM |
Bass::: kako stvoriti vise basa u miksu | dr.Ru | Tutorijali | 1 | 15-05-2004 02:25 PM |