Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-06-2007, 01:47 PM   #1
nunuk_t2L
Member

nunuk_t2L's Avatar

Default paralelni OS

primjetio sam da ima manjak plug-inova s (ili nisam duboko grebao) te neki zanimljivi nisu uopce pisani za mac os x.
sad, zanima me dal bi morao raditi bood camp te svaki put bootati u drugi os da ih koristim, ili bi mi se isplatilo da ih vrtim paralelno? ako da, dal bi se mogli signali routat iz os-a u os?
ili pak da sve zaboravim

konfiguracija mi je
imac 20''
intel celeron 2 duo 2.16
1 gb ram
250 gb disk 7.200
digi 002
m-audio audiophile
nunuk_t2L is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2007, 02:37 PM   #2
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Default Re: paralelni OS

da imas windows, mozda uz pomoc vmware workstation, ako nateras os x da radi na pc-u kako treba, jer vec po netu kruze verzije za pc.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2007, 07:18 PM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Ne. Cak ni vmware ne moze pomoci... funkcionalno je to to sto trazis, ali vmware simulacija "pc na pc" nije ni priblizno ravna po performansama i funkcionalnosti "obicnoj" pc masini sa operativnim sistemom koji "trci" na njoj bez ikakvih simulatora...

vmware je funkcionalna simulacija i ima primenu u razvoju softvera koji radi distribuirano putem mreze na raznim i raznorodnim masinama... ali BEZ preterano velikih zahteva za procesorskom snagom...

Ako je u pitanju osx, onda ne mora instalirati xp "na vmware pod osx-om" (koji ne postoji) nego moze obrnuto... osx moze instalirati na vmware koji radi na xp.

Isto tako vmware omogucuje samo instalaciju dodatnog os-a na masinu pod xp-om ili linuxom... ali funkcionalno to je blize situaciji kada imate DVE odvojene masine povezane u mrezu... koliko znam... vmware ne obezbedjuje mnogo vise od toga... te, ono sto mozete putem Ethernet mreze da povezete vasim softverima... to vam je SVE!

Isto tako ne ocekujem nikakvu podrsku za kartice u vasim pci slotovima... za operativni sistem koji se vrti na vmware... pod vmware dobijate podrsku za disk, serijski port, paralelni port, ethernet, usb, nekakav consumer audio interfejs... nesto sto je prakticno "standardno" na svakoj PC ploci... i tu je KRAJ.

Resenje za taj problem, ako su potrebne PERFORMANSE, su i dalje DVE hardverski odvojene masine...

@nunuk_t2L ... "isplatilo" ti se ili ne... NE mozes DVA OS-a "vrteti" istovremeno na istoj masini (direktno, bez posrednika), osim u izuzetnim slucajevima kada se takva funkcionalnost specijalno zahteva.... i tada se to posebno radi za nekog kome to treba... vmware je samo delimicna zamena za dve masine uz neke kompromise...
Da bi to bilo moguce, morala bi se pc ploca specijalno konstruisati za tu namenu... i to bi bilo verovatno skuplje u vasem slucaju od DVE "obicne" pc ploce...

Recimo... moguce je, odnosno, uspevali su ljudi da pokrenu linux i jedan jako mali RTOS da rade istovremeno, s tim sto je koriscena ploca sa dva procesora, s tim sto su Linuxu dali jedan procesor i sav RAM koji postoji na ploci, a malom RTOS-u su dali drugi procesor, a izvrsavao se iz on-chip cache RAM-a (dovoljno mu je da radi)....

Da bi ovo sve radilo, tesko je ocekivati da ce standardna i bilo koja ploca omogucavati ove stvari... vrlo cesto se zavrsi na dizajnu custom hardware....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2007, 07:49 PM   #4
kejkz
banned

cekajte ljudi, zar boot camp, odnosno noviji macovi, ne podrzavaju virtuelizaciju? Ja koliko se secam jesam video neke slike kako sve to radi paralelno, nisam probao jer me ne interesuje preterano, ali mislim da je moguce zavrteti osx i windows.

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303572

probaj pa javi kako radi
Old 09-06-2007, 07:56 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by kejkz View Post
cekajte ljudi, zar boot camp, odnosno noviji macovi, ne podrzavaju virtuelizaciju? Ja koliko se secam jesam video neke slike kako sve to radi paralelno, nisam probao jer me ne interesuje preterano, ali mislim da je moguce zavrteti osx i windows.

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303572

probaj pa javi kako radi

DA... samo se nadam da su vam ovi interfejsi SVE sto vam je potrebno i dovoljno za rad
Quote:
With Boot Camp Beta 1.1, the Macintosh Drivers CD includes drivers to support these within Windows XP:
  • Apple Bluetooth [1.0.0.1]
  • Apple Keyboard Support [1.0.0.1]
  • Apple Trackpad [1.0.0.0]
  • iSight Camera [1.0.0.0]
  • Startup Disk Control Panel for Windows XP [1.0.0.3]
  • Atheros 802.11 Wireless [4.2.2.27]
  • ATI Graphics [8.27.0.0]
  • Broadcom Wireless [4.80.28.7]
  • Intel Chipset Software [6.2.1]
  • Intel Integrated Graphics [6.14.10.4543]
  • Marvel Yukon Ethernet [8.49.2.3]
  • nVidia Graphics [9.1.3.1]
  • Realtek Audio [5.10.0.5267]
  • SigmaTel Audio [5.1.0.5082.0]
Eh... mog Lynx-a L22 nema na spisku

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2007, 07:58 PM   #6
kejkz
banned

Dosta za pocetak
Old 11-06-2007, 09:18 AM   #7
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
DA... samo se nadam da su vam ovi interfejsi SVE sto vam je potrebno i dovoljno za rad

Eh... mog Lynx-a L22 nema na spisku

pozdrav

bogi
ne treba ni da bude........ubodes ga u mac-a na kome je boot camp i instaliras windows drivere za lynxa.....

to samo napominju da dobijas drajvere za ove integrisane komponente macova.....

edit:
da rezimiram - boot camp funkcionise na iMacu isto kao da imas PC takvih hardverskih specifikacija.......bilo koju spravu mozes koristiti pod uslovom da ima Windows drajvere.....
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules