|
Dragan Ivanović Bas Maister, Studijski muzičar, aran?er, producent (saradjivao sa Vasil. H Bendom, Mangus, Van Gogh, Ceca, ...trenutno saradjuje sa Bala?evićem, Rambom, Sergejom Ćetkovićem i Strip...snimao bas Nevernim Bebama, Zdravku Čoliću, Van Goghu, Ceci, Regini, Vladi Georgiev, trenutno aktivan i kao DJ (projekat bassystem predstavlja perc.elemente) |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Kako pročitah na drugoj temi neke veoma duboke stvari, a vezane za muziku, dodjoh na ideju da se mo?da defini?e sama dubina iste, njen uticaj na ?ivot oko nas, poruka koju nosi, ... ... ... ... ... ... , a mo?da i krajnji cilj, ako je uop?te moguće definisati tako ne?to. Znam da će sad mnogi pomisliti kako je to nemoguće, ali zdrav razum mi ka?e da je itekako moguće dopreti do same su?tine muzike kao i poruke koju ona nosi. Ako pođemo od bilo čega, ako uzmemo bilo ?ta kao osnovu za to na?e razmi?ljanje, ako smo svesni svih stvari koje se de?avaju oko nas, ako barem za trenutak bacimo sve kompromise koje ne moramo da pravimo, ako je muzika ta koja prati čoveka od kad zna za sebe, ako ga je ta ista muzika inspirisala, vodila, saosećala sa njim, budila nova osećanja, ...
. . . . . . . . . . . . . . . ... onda mo?da mo?emo shvatiti ?ta je to ustvari muzika i koji pravac bi trebalo da zauzme u vremenima koje stoje ispred Nas. Mislite da je to suvi?e duboko? Ne bih rekao. Pre bih rekao da je to razmi?ljanje i dovelo do ovako plitke 'muzike'. Ako pođemo od bilo čega (bilo čega (bilo čega (bilo čega))), na primer: MUZIKA = Zdrav Razum + Kreativnost ... mo?da mo?emo barem za kratko da shvatimo koju te?inu odnosno lakoću sama muzika nosi. Dakle, pitanje glasi: Koji modus najvi?e voli? da koristi? i zbog čega?
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
hm, moram priznati da me malo zbunio uvod u pitanje, koje mi je opet neočekivano poslije takvog uvoda. Jesi mislio na moduse diatonske skale, moduse durske skale??
ako jesi, najvi?e naravno koristim ionski, miksolidijski i eolski modus, jer su najupotrebljiviji u ovoj na?oj modernoj muzici...ako sviram jazz, onda umjesto eolskog sviram dorski, jer se u jazzu uglavnom svira mol7...jo? mnogo volim da sviram frigijski modus, jer vrlo interesantno i egzotično zvuči...ostale moduse i njihove varijante sviram u skladu sa predefinisanim akordima u pjesmi. ako nisi mislio na te moduse (jer mi je uvod zvučao vi?e filzofski, nego muz.teoretski) malo mi pojasni na ?ta si ciljao ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Izvini ako sam te zbunio uvodom, nije mi bila namera, čitao sam neka razmi?ljanja na drugoj temi pa se nisam oteo dubini razmi?ljanja koje je ispoljilo par članova foruma. Da li postoji neko ime za eolski modus sa sni?enim petim stepenom (b5)? Da li bi osećanja tipa bes, mr?nja, napetost, haos, nelagodnost mogli da se izraze kroz ovaj modus? Da li bi mogao da da? primer Miksolidijskog modusa u nekoj pesmi Đoleta Bala?evića tj. konkretan deo u pesmi odn. konkretnu melodijsku liniju? ![]()
![]() |
#4 | ||
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
ili ako tvojoj skali (eolskoj, b5) snizi? i ?esti stepen, dobija? najpoznatiju, čuvenu blues skalu, itditditditditd taj interval (c-ges, ili c-fis se u jazzu zove tritonus i dosta se koristi) stvarno mo?e da izrazi osjećanje napetosti, bijesa i mr?nje...recimo, hendriks ga je dosta koristio (recimo čuveni uvod u PURPLE HAZE).... mada ja jo? ne shvatam pravu prirodu tvog pitanja, tj.poentu Quote:
naravno...u svakoj pjesmi Đ.B. postoji primjer mixolyd.modusa, jer u svakoj njegovoj pjesmi (kao i u svakoj pop-rock pjesmi) postoji domonantni akord, tj. čuvena sedmica... recimo u "aco braco"(a-), u drugom stihu ima G7 "ti i ja smo dr?ava u dr?avi"...to je ?kolski primjer g mixolyd. odnosno G7 (g, a, h, c, d, e, f, g, a, f, eeeee)...itditd ako ovom neko pomogne... |
||
![]() |
![]() |
#5 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]()
![]() |
#6 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
hehe, ajd, ba? mi je drago ako si ne?to novo naučio
![]() ako te zanima ova teorija, mogu da ti preporučim par dobrih e knjiga |
![]() |
![]() |
#7 | |
Banned
|
![]() Quote:
čemu, molim te, čitava ta priča prije pitanja o modusima? očigledno je da se služiš nekom vrstom sarkazma i ironije i da se sprdaš sa "nekim" pričama...al..zašto to nisi napisao u treadu dje je to pričano nego, počinješ novi tred i to da pitaš ni manje ni više nego o modusima Last edited by balthazaar; 11-01-2007 at 10:27 PM. |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Opet ponavljam, sve ?to ti nije jasno u uvodu koji sam napravio postavljajući pitanje, sa zadovoljstvom ću ti ra?članiti i objasniti do detalja, ali u privatnoj poruci (ostala 164 'pregleda' ove teme nisu imali problema sa razumevanjem). ![]()
![]() |
#9 |
Banned
|
![]()
nema potrebe ništa da mi objašnjavaš u privatnoj poruci, sve mi je jasno...
neka brišu, neka kidaju, nek me strijeljaju! izvinjavamo se, mlogo se izvinjavamo gospon Prok |
![]() |
![]() |
#10 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
dajte ljudi malo manje napetosti....
nego, koga zanima knjiga, neka mi se javi na pp, jer zbog autorskih prava ne mogu to javno da okačim (valjda??) poz |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|