Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-01-2007, 02:30 PM   #1
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default koji sample rate koristite?

ja sam malo eksperimentirao sa semplrate-om i doshao sam do jednog zakljuchka. Volio bih chuti vasha mishljenja.

Kako u zadnjih par mjeseci nastoim sve instrumente shtimati na 432 Hz za oko mi je zapela jedna sitnica. Shtimanjem na 432 Hz postizhe se koherentnost tonova na 8 Hz (gotovo svi tonovi su djeljivi sa 8 Hz). Samplerate od 44100 Hz matematichki nie u stanju semplati 8 Hz bez oshtechenja faze. Podjelimo li 44100 sa 8 dobijemo 5512,5 frejmova za svaki Hz. Imam neki socijalni synth kojeg nache koristim samo kao midi kontroler (XP-10) pa sam pokushao snimit audio signal i kontrolirao sam ga osciloskopom. Obichan square na 64 Hz zapravo izgleda kao nestabilan pulswidith. Kad prebacim samplerate na 48000 Hz i snimim synth ponovo osciloskop pokazuje (gotovo) pravilan square. Podjelimo li 48000 sa 8 dobijemo 6000 frejmova za svaki Hz.

Ono shto me sad zanima jest sljedeche: obzirom da sam vidio razliku ja sam uvjeren i da je chujem, no znam da je moch sugestije velika i da to lako moguche samo umishljam. Je li netko od vas radio slichne usporedbe ili takodjer chuje razliku izmedju 44,1 i 48 kHz?

Sad ne samo da imamo standard A=440 Hz koi nema smisla nego i standardni samplerate od 44100 Hz koi takodjer nema smisla. Stariji producenti mi kazhu da je pred dosta godina 48 kHz bio jedini standard i da je tek CD industrija uvela standard od 44,1 kHz...?
Old 05-01-2007, 03:06 PM   #2
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: koji sample rate koristite?

matori srecna ti nova godina ! ;]]]]]

potrazi malo na net-u o tome , mislim da svaki sint ima mnogo manji ako ne i "cudan" sample-rate , mislim da 505 ima 33 ili 39 i jos nesto khz-a znaci nesto "smesno" pa kad snimas treba minimum biti puta 2 s'tim dobijam ono tvoje na 48hz je imao priblizan wave i sl. ... nego da te pitam sta tebi zvuci grublje 44 ili 48 kad si pustio playback tog usnimljenig sinta na tim sample rate-ovima ???

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2007, 04:11 PM   #3
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

44100 definitivno zvuchi grublje. Na synthu sam pomicao cutoff i snimka na 48kHz ima razgovjetniju modulaciju. Obje modulacije se pretvore u "acid" shkripanje u jednom momentu, ali na 48 kHz se to desi neshto kasnije nego na 44.1.
Old 05-01-2007, 04:45 PM   #4
kejkz
banned

Da, primetio sam slicnu stvar, sto me je vrlo zacudilo. Kada radim sa VSTI na jednom semplrejtu, obicno 48khz, retko vise, i prebacim projekat odnosno program na 44khz, pesma i neki instrumenti vise ne zvuci isto. Nije u pitanju kvalitet, nego instrumenti zvuce drugacije, ne sviraju isto. Verovatno zavisi i od samih instrumenata, jer neki zvuce podjednako i na jednom i na drugom s. rejtu, a drugi ne. Posto kada ne radim za druge koristim 90% sintezu zvuka, odlucio sam da radim na 48, gde meni licno zvuce realnije, i da onda konvertujem na 44 za potrebe rezanja na diskove, kompresije ili koje vec druge...

Naravno, uvek ostaje mogucnost da sam lud...
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2007, 05:14 PM   #5
davormen
Member

davormen's Avatar

i meni se desilo isto to... pre sam sve snimao na 44... i onda mi je slucajno u jednom projektu bilo ukljuceno 48 i nisam ni primetio i snimih gitare iz pod xt-a... kad sam ih pustio, to je bilo to... gotovo identican zvuk koji dobijem dok ih sviram i snimam... na 44 se snimljeni zvuk uvek malo razlikovao... i od tada sve snimam na 48...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2007, 07:47 PM   #6
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Napomenuo bih da se jednak efekt dobija i sa VST instrumentima exportiranim iz Cubase-a. Upravo sam exportirao Minimoonster na 44.1 i 48kHz i razlika je ochita. 96 kHz zvuchi josh bolje ali na zhalost u tom samplerate-u CPU naprosto odljepi
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules