|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
mod?rateur analogue
|
![]()
prva faza mojih radova je gotova. u ex-balkon sam ugradio PVC prozore, tervol pod knauf prema van, ofarbao, i na kraju - cijeli oblozio sa DIY broadband absorberima. koristio sam 18 and 12cm panele od konoplje (termo-hanf.de). ideju sam za to dobio od kolege sa GS. glavni razlog je bio - nema stakla, nema kvarca (ne podnosim stakl. vunu.) i vrlo slicna ili bolja akusticka svojstva kao owens corning. podaci su tu: SCHALL_Englisch.pdf
okvir sam slozio u photoshopu i dao stolaru da mi izradi. otvoren je sa svih strana jer tako jos bolje radi nego kad je u punom drv. okviru. takodjer, htio sam da budu lagani i mobilni - ako budem selio studio sve mogu demontirati u roku par minuta. svi vise na nosacima u tiplama, osim dva panela na prozorima koji samo stoje na klupcici i skidam ih kad ne snimam da imam sunca ![]() jos mi je ostala ugradnja novih PVC vrata, u stilu kao sto su prozori, i panel koje ce se vjesati/skidati na ta vrata. za sada drzim zakacen jedan oriolik. na donje panele sam metao i tzv. FRK sloj, odn. papir za izolaciju vlage - to daje vise absorpcije od 125Hz na nize, i malo reflektira hi mid i hi. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
mod?rateur analogue
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() imao sam prvo snimanje u cetvrtak. klijenti zadovoljni, ja zadovoljan. nakon ovoga ide sredjivanje mix room-a - bass trapovi, rfz, strop itd. kupio sam dovoljno materijala i za to. s time da na RFZ pozicijama namjeravam kombinirati - sloj azmafona, pa konoplja. a ako se studio zapali naduvat ce se cijeli kvart .. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Hvala, clusterchord!
Stavljam na sticky. Ako mozes malo samo da ispricas kako si i gde nabavio materijal od konoplje, mislim da bi to i ostale zanimalo. pozdrav bogi
![]() |
#4 |
mod?rateur analogue
|
![]()
hej Boggy.. pa nabavio sam ga u njemackoj, i uvezo na firmu od prijatelja. mateirjal je vrhunski, i teze se proizvodi od npor owens corning-a pa je tako i skuplji. jedan 18cm panel 120x160 je oko 19 eura. shipping je relativno skup, ali ne kao iz amerike. ja sam uzeo skoro 5 kubika, i to me izaslo 730 eur materijal, plus 250eur shipping do vrata u zagrebu (kuhne n nagel - to sve thermo hanf organizira , nem abrige). spedicija i pdv su mi jos uzeli nesto, ali pdv cu si vratiti natrag.
firma je: http://www.thermo-hanf.de vise infa na engleskom o materijalu : http://www.thermo-hanf.de/upload/pdf...t_2004_ENG.pdf gustoca im varira kako koje godine od 25 do 40kg/m3. ove godine je 30. s time da je materijal flexibilan, ako hoces povecati gustocu, malo ga stisnes - npr. ja sam zagurao 18cm panel u okvir od 16cm.. materijal je izuzetno porozan, puno vise od stkl vune. sad kad sam ga instalirao, cini se fantastican u basevima, rekao bi da je st vuna nesto bolja u visokima. ali visoki su najmanji problem, dodas jedan azma i gotovo. ja nisam htio da mi booth bude pretaman, vec da ubije sve te midlove, niske midlove i baseve. difuzori su tip 734, i rezani su od gustog 30kg/m3 industrijskog stiropora, farbao sam ih bojom za zid, dvije ruke, da povecam reflektivnu povrsinu - daje mi dodatni presence na vokalu - isto su pomicni ako hocu vise gusenja stavim panel umjesto difuzora. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
Pri tom, konoplju postujem... ipak je to prirodan materijal. ![]() Quote:
Inace smo nalazili konoplju na trzistu, ali je to bilo dosta skuplje od ovog tvog resenja. Quote:
Staklena vuna je dosta teza, i opet ima svoju funkciju, ali i prasina koja se "emituje"... nije bas zdrava... tako da se mora praviti kompromis. Quote:
Svaka cast!!!! Hvala na slikama!!! pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#6 |
mod?rateur analogue
|
![]()
generalno mi se cini da je atenuacija prilicno linearna. jednostavno soba prakticki nema odjeka, s time da se nije pojavio onaj efekt "pritiska na uho" koji je tipican za sobe s tanjim rijsesenjima ili sa spuzvom - gjd e je atenuacija ogromna za hi i mid, ali je nema za niske. ovdje je zvuk vokala ostao prirodan.
azma za usporedbu, kad pricam u 2cm panel malo bolje gusi visoke. medjutim kad zagusis cijelu sobu sa konopljom , to vise nema efekta jer si postotno dovoljno pokrio koliko trebas rusiti visoke. (princip piramide - sto visa frekva to manje gusenja, sto niza - vise gusenja) . mixing room necu cijeli gusiti naravno, pa zato i idem na kombinaciju s azmafonom samo na RFZ (reflection free zone) pozicijama - lijevo desno iza ispred gore. 16cm konoplja, 2cm azma. a bass trapovi ce i dalje biti samo konoplja sa FRK slojem. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
DIY Vocal booth & Control room?! | Eomsy | Dizajn i konstrukcija studija | 719 | 20-10-2014 09:35 PM |
VOCAL???HITNO | Zid | Audio Produkcija - Tehnike | 11 | 02-09-2005 06:39 AM |