Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-12-2006, 11:44 PM   #1
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Default LCD 19" widescreen

Uzimat cu dva nova za studio, al se ne mogu odluciti dal da uzmem widescreen ili obicni.
Ako netko ima volju za neki savijet......unapred hvala.
Ad Fines is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2006, 12:04 AM   #2
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: LCD 19" widescreen

Quote:
Originally Posted by Ad Fines
Uzimat cu dva nova za studio, al se ne mogu odluciti dal da uzmem widescreen ili obicni.
Ako netko ima volju za neki savijet......unapred hvala.

Mislim da je bitnije (realno), kakvi god da su, da imaju DVI prikljucke. A 16:9 ili 4:3, stvar je afiniteta i potrebe... Mislim da je ono prvo vaznije!

Pozdrav...
perun is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2006, 12:21 AM   #3
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Originally Posted by perun
Mislim da je bitnije (realno), kakvi god da su, da imaju DVI prikljucke. A 16:9 ili 4:3, stvar je afiniteta i potrebe... Mislim da je ono prvo vaznije!

Pozdrav...
Naprotiv...rijetko koja graficka danas (u klasi jeftinijih, a takve svi furamo na svojim daw-ovima) imaju dual DVI, tako da nece moci prikljuciti monitore koji imaju samo DVI ulaze (mada opet vecina monitora dolazi i sa dsub, i sa dvi)...obicno imaju d-sub (VGA) i jedan DVI konektor. Samo skuplje poput 7600GT pa nagore imaju dual DVI konektore. Ako si aludirao na skuplje, odnosno kvalitetnije monitore (jer samo oni i imaju DVI opciju) onda se slazem.

A za ovo drugo si u pravu...koliko ja znam, popularni sikvenceri mogu da se razvlace na koju god rezoluciju hoces, tako da ni one u odnosu 16:9 nece praviti problem. Mislim da je svejedno, jer onoliko koliko ti bude sirok "radni prostor" toliko ce ti biti visok u slucaju 2 x obicni ne-wide monitor). Na kraju se sve svodi na radni prostor (povrsinski) iste velicine.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2006, 12:28 AM   #4
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Ja imam widescreen. Nekako mi lepse. Traka je duza...

Dexxy is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2006, 12:51 AM   #5
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Moze se sto stranica potrositi na to sto je bolji monitor i na kojoj rezoluciji je najlakse raditi... ali to nema nikakvog smisla.
POSTOJI PUNO VECI STUDIJSKI PROBLEM S VELIKIM EKRANIMA!!!
Zamisli staviti dva 19" monitora pred sebe. Kad stoje jedan do drugog to ti je skoro metar u sirinu! Gdje ona trebas smjestiti da zvucnike da ti ekrani ne pokriju direktni zvuk??? Trebao bi onda rasiriti malo zvucnike jedan od drugog, a to dovodi da vise zvucno polje nije jednostranicni trokut. Ako pak ipak odlucis zaprijeciti direktni zvuk iz zvucnika sa plasticno/metalno plocom (ili ti LCD monitorom) onda ce se neminovno dogoditi neki comb filtering zvuka. I sad jos zamisli da se to dogadja s widescreen ekranima - jos vise blokiranja putanje zvuka iz zvucnika, jos izrazenij comb filter. Onda ti đaba fini zvucnici (monitori). Uz to, ono sto ti dobivas kao direktni zvuk osim sto je filtrirano, biti ce teoretski i malo tise, a to pak znaci da se odnos "direktnog" i reflektiranog zvuka promijenio u medjusobnom odnosu glasnoca. Razlika se smanjila, sto znaci da u svom slusanju imas vise reflektiranih zvukova, a manje direktnog zvuka iz izvora (zvucnika).

Jedino rjesenje bi bilo staviti zvucnike jako visoko, ili monitor toliko daleko da je prakticki u ravnini s zvucnicima. A onda ti pak postanu slova na ekranu tesko citljiva jer su daleko (sitna su ti za citati), pa ti rad postane tlaka.

GROZNO, ZAR NE???

A da jednostavno zbrojis lovu i kupis onaj neki 20"-22" inch widescreen? Mozda ispadne tu negdje po novcima, a bude taman toliko uzi od dva 19" (ili nedajboze dva 19" widescreena).

Ja imam obicni 19" LCD koji mi "lebdi" na pomicnom stalku iznad pulta i dovoljno je. Nakrca se ekran s prozorima, al ionako bi se nakrcao sve i da imam 3 LCDa. Onda bi vise plugincica ostavio otvorene na ekranu i opet sve pretrpao!

Attached Images

- -= - =- = - = - = - = - = - -

Last edited by Shot; 09-12-2006 at 01:36 AM.
Shot is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2006, 01:50 AM   #6
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Hm...zanimljiv pristup Shot. Definitivno na sve to treba obratiti paznju...
Svaka cast.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2006, 02:05 AM   #7
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Moze sve lepo da stane ako se izorganizuje, samo ako uzimas 2 monitora pazi da budu priblizno jednakog kvaliteta, inace ce onaj s losijom slikom da ti izgleda odvratno jer ces stalno da ga poredis s boljim
Attached Images

RokStudio is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2006, 01:57 PM   #8
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot
Jedino rjesenje bi bilo staviti zvucnike jako visoko, ili monitor toliko daleko da je prakticki u ravnini s zvucnicima. A onda ti pak postanu slova na ekranu tesko citljiva jer su daleko (sitna su ti za citati), pa ti rad postane tlaka.
pogodak u srz problema!

ali ovo gore nisu jedina rjesenja, monitori se mogu sloziti i po vertikali

istina, izgleda malo neobicnije ali ako ne drzite razvucen arranger preko dva monitora vec drugi monitor koristite za pluginove, mikser itd....onda radi bez frke!
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2006, 11:50 AM   #9
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Problem je postici da ekran monitora koji je iznad bude bas iznad prvog, a ne 30 cm iza (zbog postolja koje mora da stoji na necemu), nezgodno je ako nisu u istoj ravni jer je onda gornji predaleko a i mora da se menja fokus kad se pogled pomera s jednog na drugi, sto je zamorno za oci.
RokStudio is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules