Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-10-2006, 03:08 PM   #1
markoff
Junior Member

Default Vangelis ...

Kako je vase misljenje o ovom muzicaru ?
Oduvek sam voleo da ga slusam,ali od skora resih hajd da skinem neke njegove stvari.Ono sto mene zaprepascuje,(posto ja nisam muzicki obrazovam) kod njega je izuzetna jednostavnost njegovih melodija i tema.
Npr. teme za Missing,Hymn,Conquest of Paradise,Antartica bi dete i od 6 godina naucilo da svira,ali opet sve one nose izuzetnu melodicnost i toplinu samo njemu svojstvenu.I dan danas ove teme stare i po 30 godina zive sto je samo dokaz njegovog kvaliteta kao muzicara.
Jos sto me je zaprepastilo je to sto je covek potpuni auto-didakt,cak sam cuo da ni note ne zna,ali ipak mu to nije smetalo da napravi onako veliki soundtrack poput Conquest of Paradise.
U cemu je tajna njegovog uspeha ?Da li mocni analogni sintovi koje je koristio,dobra produkcija ili njegova muzicka genijalnost i talenat?
markoff is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2006, 03:24 PM   #2
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Vangelis ...

Quote:
Originally Posted by markoff
U cemu je tajna njegovog uspeha ?Da li mocni analogni sintovi koje je koristio,dobra produkcija ili njegova muzicka genijalnost i talenat?
Mocne analogne sintove je imalo mnogo likova i tada! Nisu napravljeni za samo za Vangelisa.

Dobru produkciju je imalo mnogo likova i tada! Postojala je i bez Vangelisa.

Pa, sta na kraju ostaje??? Pa, sam si napisao!!!??? TALENAT i strasan osecaj. A charolija i jeste u jednostavnosti!

P.S. Poslusaj Blade Runner soundtrack! I Heaven and Hell! To je mnogo zajebano... Po meni, najbolje od njega... Recimo.
perun is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2006, 05:14 PM   #3
milos
Pro Member

milos's Avatar

1.Takav talenat se radja jednom u 1000 godina
2.Koristio je intuitivne i ekspresivne sintove poput njegove cuvene Yamahe cs80, SCI Propheta 10,Rolanda VP330(da je samo radio sa modularima- verovatno nikada ni ne bi culi za njega )
3.Bas zato sto nikada nije imao casove klavira- razvio je sopstveni metod sviranja i komponovanja .Da je imao casove-verujem da bi ga to ogranicilo.
4.U stanju je da po vise meseci ne izlazi iz studija(cak ni u setnju)kako uradio jos jedan dobar album
5.Filozof je po prirodi - verovatno da ima drugaciji pogled na sve od drugih kompozitora
6.Vangelis je takodje i slikar - verujem da postoji jaka veza izmedju ove dve umetnosti(pogledajte bilo koji koncert Jean Michel Jarrea)
.
.
.

Ja umem da tvrdim(u stilu Betovena) "Kompozitora je bilo i bice a jedan je Vangelis"
milos is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2006, 06:10 PM   #4
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Jos nesto, covek nikada nije koristio ni jedan kompjuter za sekvenciranje ili bilo sta slicno !!!. To su potvrdili i oni koji su saradjivali sa njim....Sve kompozicije pise u jednom dahu, tacnije odsvira ih u komadu verovali ili ne :o...imao sam prilike da vidim retke snimke Vangelisa kako radi u svom studiju, lakoca sa kojom svira i komponuje je zapanjujuca. Kada su ga pitali zbog cega poseduje toliko sintova rekao je da nema vremena da sedi i programira boje nego svaki sint koristi za jednu maksimum dve boje tako da uvek zna gde mu je sta, korist neki custom sistem papucica kontrolera i time kontrolise sve sto svira.....inace ne zna note.
Old 19-10-2006, 06:28 PM   #5
kruko
Member

kralj. blade runner ost je neprevazidjen.
kruko is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2006, 09:30 PM   #6
markoff
Junior Member

Quote:
kralj. blade runner ost je neprevazidjen.
Blade runner je verovatno najbolji soundtrack koji je ikada napisan za neki sf film,verovatno jedan od najboljih ikada komponovanih.On je i jedan od razloga zasto je Blade Runner,bio i ostao najbolji sf ikada napravljen.
Skoro sam sa nekim drugarom polemisao koji je bolji sountrack onaj Williams-ov
za Star Wars ili Vangelisov za Blade Runner.
Veoma volim i jednog i drugog kompozitora,ali ne mogu da ih poredim jer stilovi i nacini rada su veoma razliciti,ipak glas bi dao Blade Runner-u jer je mnogo bolji film ...
markoff is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2006, 11:56 AM   #7
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Oduvek sam voleo da ga slusam,ali od skora resih hajd da skinem neke njegove stvari.Ono sto mene zaprepascuje,(posto ja nisam muzicki obrazovam) kod njega je izuzetna jednostavnost njegovih melodija i tema.
Npr. teme za Missing,Hymn,Conquest of Paradise,Antartica bi dete i od 6 godina naucilo da svira,ali opet sve one nose izuzetnu melodicnost i toplinu samo njemu svojstvenu.I dan danas ove teme stare i po 30 godina zive sto je samo dokaz njegovog kvaliteta kao muzicara.
Jos sto me je zaprepastilo je to sto je covek potpuni auto-didakt,cak sam cuo da ni note ne zna,ali ipak mu to nije smetalo da napravi onako veliki soundtrack poput Conquest of Paradise.
divio sam mu se do imbecilnosti kao klinac, divim mu se i sad kao nesto stariji...

bez daha me je ostavio onaj koncert za NASU "mythodea" na akropolju.. prelepo!
kVu is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2006, 03:53 PM   #8
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Na prvo slushanje teme su odlichne, na sto i prvo su vech pomalo dosadne, na tisuchu i prvo... e tolko dobar nie .

IMO "tajna" Vangelisa je najprije u atmosferi. Trebalo bi provjerit i tuning, ali vjerujem da bi ubrzo otkrili da su mu instrumenti "spushteni" za cca 1/3 tona (-32 centa). Za moj ukus Vangelis je pretjerano teatralan. Koliko god je melodijski jednostavan toliko je i teatralan. Drugim rjechima zvuchi mi bukvalno pretenciozno i prepotentno. Odlichan celofan ali uglavnom bez glazbene inovativnosti. Jasno... ovo je MOJ SUBJEKTIVNI dozhivljaj i ono shto je meni teatralno nekome izaziva sasvim drugachiju asocijaciju.
Old 21-10-2006, 04:44 PM   #9
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

@ shiva
sve ovo samo govori o tvom istinskom poznavanju muzike. Cenim tvoj subjektvini dozivljaj ali neke stvari ipak nisu toliko "subjektivne". Nema nikakve veze sto postujem rad doticnog Vangelisa, nego sa sposobnosti da shvatim da sve te "jednostavne celofanske" stvari je najteze i napisati. Naravno ima i on svojih "bisera", niko ne moze biti toliko dugo originalan i plodan....samo se pitam da li si ikada pokusao da napravis nesto tako jednostavno harmonicno ? I zasto cim nesto valja od muzike mora da ima veze sa stimom? Slazem se sa tvojim stavovima koje si izneo u jednom drugom topic-u, ali ne mislis li da nekada odes daleko u tim pretpostavkama? I ako jeste koristio stimove, to ne dokazuje da je njegova muzika samo zbog toga dobra. Poslusaj album Heaven & Hell i stvar 12 o clock....pretenciozno? ne bih rekao.

P.S. nigde ne pise da neko mora da voli Vangelisov rad, ali da postuje to svakako da.

Last edited by Moritz; 21-10-2006 at 04:47 PM.
Moritz is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2006, 05:19 PM   #10
milos
Pro Member

milos's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz
Poslusaj album Heaven & Hell i stvar 12 o clock....pretenciozno? ne bih rekao.

P.S. nigde ne pise da neko mora da voli Vangelisov rad, ali da postuje to svakako da.
Joj ,zasto si bas to spomenuo.
Mozes misliti kako sam se zaprepastio kada sam cuo uvod tradicionalne (mislim)makedonske pesme "Moj golube".
Pa zar je moguce da je "pozajmio"
milos is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules