Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Zoran Vračević - Vrač

Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...)

Thread Tools Display Modes
Old 24-09-2006, 03:09 PM   #1
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Jačina zvuka

Na kojoj jačini zvuka je najbolje raditi...da li treba tiše, jače ili osrednje slušanje?
balthazaar is offline  
Old 24-09-2006, 03:20 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Ja?ina zvuka

Quote:
Originally Posted by balthazaar
Na kojoj ja?ini zvuka je najbolje raditi...da li treba ti?e, ja?e ili osrednje slu?anje?

dobro ti je pitanje (postavljeno, mislim..ha,ha,..)
Pa ja slusam prvo "osrednje", pa oda malo duze "tishe" pa malo grunem minut-dva, pa onda opet tishe itd....i tako u krug. Dok ne smiksam...
DaBear is offline  
Old 24-09-2006, 03:35 PM   #3
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: Jačina zvuka

pa i ja inače radim tako najčešće...

ponekad mi se desi da sve smiksam da sve gruva kako treba kad se pojača,medjutim kad smanjim čuje se slabije nego što bi valjalo..onda isprobavam razno-razne master kompresore-limitere da mi to isprave ali uvijek se izgubi ona prva dobra jačina..da li ti je poznata ova pojava?
balthazaar is offline  
Old 24-09-2006, 03:43 PM   #4
perun
Pro Member

perun's Avatar

Kada se sve poklopi i "umesi" da snimak gruva i na maloj snazi, budi siguran da ce itekako gruvati i izuvati na vecoj snazi. Dakle, prava dinamika i punch, ako postoje, postoje i cuju se i na tihom slusanju!!!
perun is offline  
Old 24-09-2006, 03:48 PM   #5
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Originally Posted by perun
Kada se sve poklopi i "umesi" da snimak gruva i na maloj snazi, budi siguran da ce itekako gruvati i izuvati na vecoj snazi. Dakle, prava dinamika i punch, ako postoje, postoje i cuju se i na tihom slusanju!!!

bas je u tome poenta da mi u tom slučaju kad pojačam ponekad bude preglasno i iritantno!
balthazaar is offline  
Old 24-09-2006, 03:51 PM   #6
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
bas je u tome poenta da mi u tom slučaju kad pojačam ponekad bude preglasno i iritantno!
Pa, nemas dobro slushanje. Naravno, moja prica ima smisla jedino ako je sve na nivou, od prostorije do svih monitora koje koristis. I naravno da nisam rekao da treba raditi na malim, pa na kraju gruvati na velikim. Naprotiv, kombinacija je uvek prava stvar, ali sustina je da na malim mora da se oseca dinamika i sve. A ne pre-prezentni srednji i naduvan bas, ako si me razumeo!?

Pozdrav...
perun is offline  
Old 24-09-2006, 03:55 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Koje monitore koristis?

Vrlo je moguce, iz toga sto navodis, da si monitore previse opteretio...

Pojave koje se mogu desiti:

- Pikove ti odseca pojacalo jer si prejakim signalom usao u njega (slicno limiteru, doprinosi utisku "glasnijeg")
- Kada su drajveri u zvucniku prepobudjeni javlja se pojava slicna kompresoru ali zvuci ruznije (opet doprinosi utisku "glasnijeg")
- Na nekim aktivnim monitorima proizvodjaci stavljaju limiter-kompresor na ulazu... u cilju smanjenja mogucnosti da monitori riknu... i to doprinosi utisku "glasnijeg"... kada ih "preopteretis"

Sve ovo navedeno nisu odlike tvog miksa, nego su "lazi" koje ti lansira monitor... tako da je najbolje da utisas do mere kada ti miks zvuci slicno na svim jacinama manjim od te... i da ne prelazis tu granicu.

pozdrav

bogi

p.s. Pod "glasnije" podrazumevam subjektivni osecaj nastao usled povecanja efektivnog RMS-a.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline  
Old 24-09-2006, 04:14 PM   #8
Max
Pro Member

Quote:
Covek je u pravu ..... greska koja se i meni jedno vreme desavala ..... mixanje na premalim jacinama ..... i onda se u samom mixu trudis i pocinjes da prekomprimujes i prepojacavas nivoe ...... i sprzis sve zivo ....

Moj savet a verovatno i opsti ..... srednja snaga , da mozes da pricas u sobi normalno dok mixas ...... i onda provere na raznim snagama .....

I ono sto sam definitivno svatio iz Oggy jevih prica ..... zasto treba imati ns10 kao sporedno slusanje .....

Jednostavno , umesto " savrsenog " zvucnika , ja koristim HR 824 ( polipropilenski , bas radijator , integrisano pojacalo 8 " ) i ns10 ( papir , kompresiona kutija , externo pojacalo ...... i ko zna koje su vec razlike ) i onda menjam izmedju njih ......

Mislim da takve kombinacije ( u saradnji sa prostorijom koja treba biti bar prosecna ) pokrivaju dovoljan prostor razlika , da se postize velika verovatnoca da ce mix da zazvuci ( bar sto se tice zvucnika ) ...... dalje je ipak i tvoje iskustvo ......

Neki ljudi ( svaka im cast ) mogu da mixaju samo na NS10 ......:o

Pozdrav
Max is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules