|
Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...) |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Mason
|
![]()
Posto sam te dovoljno ugnjavio sa pitanjima o primeni Master Buss Kompresora
![]() -Da li koristis paralelnu kompresiju (na sendu)? -Ako je koristis, sta pustas kroz nju (nogu, dobos, bass, vocal...)? -Ako neki instrument propustas kroz kompresor na send-u, da li na istom stavljas kompresor i na insertu na njegovom kanalu? -Kako podesavas paralelni kompresor (narocito me zanima attack i release, posto sam tu redovno u nedoumici)? (ja stavim maximalnu mogucu kompresiju, ulaz na kompresoru opalim do daske, a izlazom regulisem jacinu tog send-a, inace, kao paralelni kompresor obicno koristim emulaciju Urei 1176LN) -Koji kompresor koristis? (to i ne moras da mi kazes, posto pretpostavljam da je u pitanju neka rackchina ![]()
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Paralelnu kompresiju na sendu (?) - ne! Pravo da ti kazem, nikad nisam stavljao compressore na send??! nisam ni cuo za to..to verovatno mislis samo u DAW-u? Ja miksam (uvek!) kroz analogni desk, u koji je ubodeno brdo stvari na insertima, po kanalima, grupama i na masteru. U Pro Toolsu, isto stavljam stvari na inserte... Nekada imam istu audio traku na 2 ili vise fadera na desku, i svaki sa svojim kompresorom i eq, pa kombinujem/ balansiram...kazem nekad, jer se uvek nema vremena i para za te akcije... Ja sam vise da se promeni neki deo u aranzmanu, odsvira nova linija / promeni zvuk...nego da se provede vreme chmarajuci sa eq i compressorima... experimentisanje sa komps i eq, je za ekstremne efekte / slucajeve i (opet da ponovim) kada se ima vremena i para (klijentovih, naravno!) Svako ko puno radi, razradi neku rutinu (na pr, stalno isti instrumenti idu na iste kanale na desku, kompressori vec namesteni na optimalnu poziciju za taj instrument itd...) onda samo upalis i to je to! Brza brzina... Ono jes' da nekad malo ubija "kreativnost", ali mora da se podvuce linija negde. Bitnije je da se zapocne sa dobrim zvukovima i aranzmanom nego bilo sta - lik pored mene koji ima SVE, stavlja po 5 (!!!!) plugova - EQ/compress itd na bas bubanj (sa ritam mashine - nije pravi!) i guzi se ko lud, umesto da promeni nogu! ?? odoh malo off topic, al nema veze... |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Mason
|
![]()
Nije to nikakva moja dosetka, ili experiment... dosta moze da se nadje o tome. Na primer:
"JOE CHICCARELLI ON EQ & COMPRESSION Parallel Compression: "One way of achieving the distinctive sound of your vocals or drum sound being slammed by a quality compressor while maintaining the dynamics and life of the original source, is to use an auxiliary and bus your vocal to the compressor, bring it back on the next channel and blend it with the original. So, quite often I'll apply gentle compression to my vocal channel on the insert but I'll also bus the vocal out to a secondary compressor and get the two compressors to work against each other almost * one is attacking and the other is releasing, those kind of effects. "With drums, often I may not compress the individual drum mics at all but send them as a group to a Neve compressor or a Fairchild, compress the heck out of it and just blend in a little bit of it back into the mix. The combination might be anything from 70 percent of the dry, unaffected drums and 30 per cent of it super-compressed; to 50-50, depending on what the track needs. If the drums don't have enough tone, try using a compressor that has an automatic, very slow release on it. You'll find that it'll let the drums ring, and keep the drums constantly up there and hold their tone in your face as opposed to the drums' attack being overly dominant. Joe Chiccarelli."
#4 |
VIP Member
|
![]()
[QUOTE=idekius]Nije to nikakva moja dosetka, ili experiment... dosta moze da se nadje o tome. Na primer:
[I] "JOE CHICCARELLI ON EQ & COMPRESSION Ma sve je u redu...i ja to radim svremena na vreme. Mr CHIKA(relli) uglavnom radi zivi bubanj...kad sam rekao experiment mislio sam da nema smisla to raditi na loopvima itd...malo se dobija... Samo mislim iz onog sto je napisano da ih ni on ne tera na send. Pod auxillary buss / input, misli (valjda) kad posaljes nesto u jos jedan (paralelni - ovde zovu mult kanal) pa imas isti track na nekoliko fadera...pricali vec o tome, mislim...eh? valjda..jbmlga.. |
![]() |
![]() |
#5 |
Mason
|
![]()
Heh... samo pitam za tvoje misljenje... ja paralelnu kompresiju koristim za instrumente koje hocu da izvuchem napred, a (to vec mozda tripujem) cini mi se da imaju i vecu "stabilnost" u mono slici i pri slusanju na manjim zvuchnicima... Ima to logike, ali da ne duzim sa tim jer ni ja u to nisam siguran...
U svakom slucaju, moja sopstvena zamerka na moj rad je upravo previse procesiranja... ali... sta ces... volim da cackam ![]() Ja kao Mujo u onom morbidnom vicu: -Dobije Mujo gangrenu i amputiraju mu u bolnici obe noge. Dodje mu Haso u posetu i vidi Muju na krevetu bez nogu, ali i bez ruku... Obrati se odmah lekaru: -Ali doktore, gde su Muji ruke? -Amputirao sam... znam ja njega, on bi to cackao! ![]()
#6 |
Pro Member
|
![]()
Jesi probao na 1176 da ukljucis sva 4 dugmeta za ratio odjednom , kad je na auxu, npr?
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
kompresija na bubnjevima | vasko | Audio Software | 8 | 11-12-2008 06:29 AM |
kompresija po n-ti put | strasni zmaj | Zoran Vračević - Vrač | 15 | 19-09-2006 04:08 PM |
kompresija u elektronici | SumAnuT | Tutorijali | 20 | 16-05-2006 09:33 AM |
sidechain kompresija u acidu | Blaze | Audio Produkcija - Tehnike | 5 | 19-04-2006 03:18 PM |
Kompresija::: napredne tehnike | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 20-06-2003 04:13 PM |