Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-05-2006, 10:03 PM   #1
yoloko
Member

Default azmafon u beogradu

zna li neko gde da nabavim azmafon u beogradu i posto?
yoloko is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2006, 11:00 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: azmafon u beogradu

Quote:
Originally Posted by yoloko
zna li neko gde da nabavim azmafon u beogradu i posto?
Stovariste izolacionog materijala u ulici Vojvode Stepe 228,
tel. 011-xxx-xx-xx (proverili smo, broj telefona su promenili u medjuvremenu, novi jos ne znamo... kad saznamo ... stavicemo ga)

nisam siguran za cenu, cini mi se da je 170din za tablu debljine 1cm, 270din za 2cm... imas telefon pa pitaj

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2006, 01:54 AM   #3
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Bogi, da li bi eventualno mogao da nam pojasnis "Azmafon", kazes nam njegove upotrebne karakteristike i konkretnu namenu/primenu?

Za sta je najbolji, za sta sve moze da se koristi, za sta ga treba izbegavati...

Znam da nisi akusticar, ali na osnovu svojih saznanja, za koju bi ga namenu ti iskoristio, a za koju nikako ne bi?

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2006, 03:16 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Bogi, da li bi eventualno mogao da nam pojasnis "Azmafon", kazes nam njegove upotrebne karakteristike i konkretnu namenu/primenu?

Za sta je najbolji, za sta sve moze da se koristi, za sta ga treba izbegavati...

Znam da nisi akusticar, ali na osnovu svojih saznanja, za koju bi ga namenu ti iskoristio, a za koju nikako ne bi?
Azmafon je u osnovi rascupani pamuk, pamucni konci, verovatno mlevene krpe ili sta vec.... pomesan sa kojecim... vidjao sam i opiljke aluminijuma, parcice plastike, i zna da iritira meke delove koze kada se puno radi sa njim... sto mi izaziva sumnju da ima i primesa staklene vune u njemu... Umocen je u rastvor necega pa presovan i susen, tako da koliko toliko drzi oblik nekakvog "tepiha"...

Kao i svi pamucni apsorpcioni materijali odlican je za srednje frekvencije.
Sto se apsorpcije niskih frekvencija tice, manje je efikasan od staklene vune, odnosno "trazi" da ga, recimo, bude vise od staklene vune... sto znaci da nije neupotrebljiv za to.

Sa njim se lako radi, mada jako brzo tupi skalper kada se sece (isto kao i staklena/mineralna/kamena vuna)

Price da je neupotrebljiv za niske frekvencije su prenaduvane, upravo zbog razloga koje sam naveo gore, stavi ga se vise...

Dopada mi se (meni licno) vise od staklene vune zato sto moze da se sa njim radi preciznije... moze se lepo obeleziti i seci po obelezenoj liniji.

Kazu da ne "privlaci" glodare, ali od kada su neki nasli misa UDOBNO smestenog u staklenoj vuni (!), mislim da ni glodari nisu ono sto su nekada bili...

Kazu takodje da je relativno nezapaljiv, mada prica o tome nema smisla kada se "rostilj" za apsorbere najcesce pravi od drvenih gredica... treba paziti na halogene lampe za osvetljenje, posto se jako greju.

Utisak mi je da je azmafon dobar za vecinu namena u studiju, ako se odluci da se s njim radi, i ako se pravilno koristi.

Zbog svoje relativno konstantne debljine, moze se koristiti za konstrukciju difuzor - apsorbera za srednje frekvencije...

Jedino ga mozda, ali samo mozda, ne bih mogao iskoristiti na nekim zaguljenim bass trapovima, ako je potrebno biti posebno precizan sto se centralne radne frekvencije i Q faktora tice, a pri tom si skucen sa prostorom i/ili oblikom prostora za njega. Znaci... samo fantaziram, nisam imao takav slucaj.

Znaci... sve je to stvar ukusa i odluke na pocetku posla, kada se uradi kako treba, skupo je na kraju i jedno i drugo (mislim i staklena vuna i azmafon)... posto kubik toga ode a da ne primetis gde... jedino je, ipak, azmafon dosta skuplji. Sve to zavisi od slucaja do slucaja.

E sad, cena, to zavisi od slucaja do slucaja... ima slucajeva gde ti je svejedno sto se cene tice da li ces koristiti staklenu vunu ili azmafon, kada je sve ostalo mnogo skuplje od bilo cega od ta dva materijala u potrebnim kolicinama...

Drugo, s obzirom da sam inace licno zatucan "ideologijom" i/ili "religijom" o sto "zivljim" rezijama ali frekventno ravnim i difuznim u sto sirem opsegu, bez potrebe da se posle akustickog tretmana mora da "duva" u zvucnike 2kW i akustickom energijom greje prostorija... (kupite TA pec... zaboga!), azmafon je po mom misljenju dobar

Generalno za mene je to odlican materijal, veoma praktican i lak za rad, ej bre, cak se ni majstori ne zale mnogo na njega ... barem ovi sto su preziveli se vise ne zale...

Eto, sve cega sam se setio sam istresao... ako imas konkretna pitanja, slobodno udri!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 05-05-2006, 04:17 AM   #5
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pa ima tu meni dosta stvari koje mi nisu jasne...
Svako ko je imao priliku da se uhvati staklene vune, zna koliko se cese dana posle toga, a svuda po stranim forumima ljudi prave trapove od drvenog rama, staklene vune i platna koje je prekriva. E, sad, oni to zovu "rigid fiberglas", ali ja kontam da je to otprilike to, samo u malo tvrdjoj izvedbi i malo formastije.
Interesuje me da li oni stvarno razapnu samo platno preko toga, jer je to cisto samoubistvo obzirom na prasinu koja se oslobadja vremenom i cinjenicu da udises staklenu vunu 10-15 sati dnevno...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2006, 04:32 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Svako ko je imao priliku da se uhvati staklene vune, zna koliko se cese dana posle toga, a svuda po stranim forumima ljudi prave trapove od drvenog rama, staklene vune i platna koje je prekriva. E, sad, oni to zovu "rigid fiberglas", ali ja kontam da je to otprilike to, samo u malo tvrdjoj izvedbi i malo formastije.
Interesuje me da li oni stvarno razapnu samo platno preko toga, jer je to cisto samoubistvo obzirom na prasinu koja se oslobadja vremenom i cinjenicu da udises staklenu vunu 10-15 sati dnevno...
Rigid fiberglass je nesto drugo, to je donekle presovana staklena vuna... verovatno opet umocena u nesto da bi posle susenja imala neku cvrstinu, ali je i dalje porozna... To nije isto sto i obicna staklena vuna. Tabla je cvrsta i ima spoljnu zastitu... manje "leti" od obicne staklene vune, ali iritira kozu kao i svaka druga kada je dodirnes.

Sto se platna tice, zavisi od toga sta pravis... da li su ti apsorberi slat tipa... i tada je staklena vuna samo platnom pokrivena u prorezima, ili je to apsorber koji ima membranu odredjene debljine preko staklene vune... tada ga mozes pokriti u potpunosti...

Sto se tice udisanja... odluka je najcesce na klijentu... zeli li to ili ne, primeti da je azmafon skuplji... i da ljudima nije strano da stede novac na racun zdravlja...

Kada se radi hermeticko zatvaranje prvog apsorpcionog tretmana gipsanim plocama, svejedno je sta je ispod... ionako ni vazduh ne sme da prodje.... ALI, ako pricamo o doradama i krpljenju necije akustike... onda tu vrlo cesto nema izbora... u nekim situacijama se ne moze apsorber hermeticki zatvoriti jer takav u nekom konkretnom slucaju ne radi posao. Nekad se mora pustiti da vazduh cirkulise, a sa njim i sve ostalo.

pozdrav

bogi

Old 06-05-2006, 10:41 PM   #7
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
staklena vuna je kao ekoloski stetan i kancerogen materijal izbacena iz upotrebe vec 20tak god i eventualno se moze sresti u starim TA pecima i gradjevinama (potkrovlja, krovovi....). Danas se umesto nje iskljucivo koristi mineralna vuna.

Btw
ja sam svoju skromnu reziju sredio azmafonom, postavljajuci ga na drvene podkonstrukcije, a iza njega su na 5-15cm (pod uglom) drvene ploce raznih dimenzija. Na zalost nisam racunao centralne freq, nisam merio, vec sam krenuo sa idejom-uradim to sto je sigurno ok, pa cu posle dodavati po potrebi. Srecom, za sad je sve ok, ali krecem ovih dana u konstrukciju jos dva mobilna apfuzora. Uradicu konacno i neka merenja i postaviti ovde. Cela intervencija je kostala (difuzor -puno drvo, zatvaranje spoljnih vrata i prozora, prednji zid, tapaciranje vrata) nesto manje od 30000din (oko 350e) sto je duplo manje od samo jednog primeacousticovog difuzora koji je i manji od mog
Old 19-04-2007, 11:47 AM   #8
dawid
Senior Member

dawid's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Stovariste izolacionog materijala u ulici Vojvode Stepe 228,
tel. 011-xxx-xx-xx (proverili smo, broj telefona su promenili u medjuvremenu, novi jos ne znamo... kad saznamo ... stavicemo ga)

nisam siguran za cenu, cini mi se da je 170din za tablu debljine 1cm, 270din za 2cm... imas telefon pa pitaj

pozdrav

bogi
nadjoste li br? Ovi sa informacija se prave blesavi.
dawid is offline   Reply With Quote
Old 19-04-2007, 11:57 AM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by dawid View Post
nadjoste li br? Ovi sa informacija se prave blesavi.
Ne, pokusaj da zoves ove u Kragujevcu (www.azma.co.yu)

pozdrav

bogi

Old 19-04-2007, 12:54 PM   #10
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Ne mogu sad da nadjem telefon ovog iz Vojvode Stepe, mozda sam i bacio, ali on ti je dosta skuplji, mislim da je kod njega 2cm debljine oko 290 din, a u Kragujevcu je 230 din. E sad ako uzimas malo onda nije oproblem, ali ako uzimas vise...
Ovi u Kragujevcu ce ti dati njegov tel sigurno, ali bolje ti je da njima platis a oni ti onda posalju nekim kamionom koji dolazi za BG, hoce to da urade sigurno, meni su tako poslali.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules