Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-03-2006, 05:46 PM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default podnozje za zvucnike

Na cemu zvucnici treba da stoje? Mislim na onu pricu o tome da nije dobro da stoje na stolu, odnosno da budu u kontaktu sa drvenom konstrukcijom. Do sada nisam obracao paznju na to jer sam uglavnom slusao monitore sa specijalizovanih stalaka, pa mi nije padalo na pamet. Trenutno budzim sebi neki licni atelje pa me zanima da li ih trebam odvojiti od podloge i cime? Sta se dobija/gubi? Vise ili manje basseva?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2006, 11:58 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: podnozje za zvucnike

Zdravo Arthur,

Quote:
Originally Posted by Arthur
Na cemu zvucnici treba da stoje? Mislim na onu pricu o tome da nije dobro da stoje na stolu, odnosno da budu u kontaktu sa drvenom konstrukcijom. Do sada nisam obracao paznju na to jer sam uglavnom slusao monitore sa specijalizovanih stalaka, pa mi nije padalo na pamet. Trenutno budzim sebi neki licni atelje pa me zanima da li ih trebam odvojiti od podloge i cime? Sta se dobija/gubi? Vise ili manje basseva?
Generalno, ne po pravilu (pravila nema, samo preporuke), nego po onome sta sam sve video, stalci moraju biti teski, akusticki mrtvi, i moraju imati sto manji geometrijski profil, nije neophodno, ali bi bilo pozeljno da moze visina da im se podesava.

1. Teski - najvise zbog stabilnosti, ali potrebno je i da zvucnik ima veci problem da (usled akcija=reakcija) pomera stalak napred-nazad dok svira. To nije problem mozda sa manjim dvosistemcima, ali kada pricamo o trosistemcu sa bass-membranom tezine 150-300g, onda "skakanje" moze biti osetno. U to ime se ili rade stalci od gvozdenih cevi koje se pune peskom, ili od teskog punog drveta sa osnovom od debele i teske gvozdene ploce.

2. Akusticki mrtvi - proverava se kuckanjem i pri tom treba da zvuci tupo i bez ikakvih jasnih rezonancija.

3. Geometrijski profil - izbegavati siroke ravne vertikalne povrsine reda velicine samog zvucnika na stalku... to proizvodjac nije imao prilikom konstruisanja zvucnika i takva velika radijaciona povrsina menja frekventnu karakteristiku zvucnika. Drzati se stubova, cevi itd... ne praviti stalke u obliku kutije. Tu treba razlikovati podne (floor standing) zvucnike kojima ne treba stalak, i njihove glomazne kutije su proracunate tako da na kraju ima sto manje uticaja na rad zvucnika, i/ili je svaki uticaj te velike radijacione povrsine kompenzovan u skretnici.

4. Oslanjanje - Po mom licnom misljenju, treba izbegavati siljke (tzv. spikes) pogotovo one pozlacene... Pristojan sloj apsorpcionog materijala ispod zvucnika i stalaka je sasvim dovoljan da smanji uticaj prenosenja vibracija sa zvucnika na stalak i sa stalka na pod. Sta podrazumevam pod apsorpcionim materijalom.... pa recimo ispod zvucnika bi se mogao postaviti sundjer, presovani komadici sundjera, deblji itison, azmafon.... itd.
Ispod stalka treba staviti nesto cvrsce i par slojeva skrojenih itisona ili azmafona je sasvim dovoljan... tu treba paziti da se stalak ne pocne da ljulja ako nije na dovoljno cvrstoj podlozi....

5. Visina - trebalo bi da moze da se podesava, akusticke ose se razlikuju od monitora do monitora, i bilo bi dobro da se sve to moze podesavati.

Zasto stalak?
Pa najvise zbog toga da se izbegne velika radijacona povrsina na stolu koja ti pojaca bass ali ti napravi zbog refleksija comb-filter (filter cija karakteristika lici na cesalj) u mid-high regionu... Treba upravo zbog toga skloniti zvucnike iza stola i smanjiti uticaj toga, jer je to najosetljiviji region ljudskog sluha.

Sto se bass-a tice, bass se moze pojacati stavljanjem zvucnika na patos, pa stavljanjem zvucnika na patos pored zida, pa jos vise stavljanjem zvucnika u sam cosak sobe. S obzirom da si time pojacao bas a pokvario sve ostalo, nivo bass-a se realno povecava kupovinom zvucnika koji ga ima vise, ili dodatkom subwoofera koga mozes slobodno staviti u cosak i pojacati svoj bass do maksimuma.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2006, 03:31 PM   #3
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Default Re: Podnožje za zvučnike

Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ? Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post.

btw. Ja nisam vjerovao koliko stalci imaju bitnu ulogu dok nisam svoje Missione 701 digao sa kredenca na stalke. Kutije su odjednom prosvirale. Da bih se uvjerio da ne tripujem, vratio sam ih opet gdje su bile i ucinilo mi se da se znacajno povecao nivo onog muljavog donjeg midla. Da li je to zbog rezonancije namještaja ili šta već - na kraju nije ni bitno, ali... Zvučnike sam vratio na stalak (za HiFi ručni rad punjen pijeskom, ali opet sa šiljcima) i uživam u zvuku...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 21-03-2006, 09:47 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Podno?je za zvučnike

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ?
Imam jedno koje je (meni) logicno:
Kada stemujes zid, recimo, i probas cetiri situacije:
1. Lupis cekicem preko spica za stemovanje u zid.
2. Lupis samo tupom stranom cekica u zid direktno.
3. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko smotane krpe.
4. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko (tvrdjeg) sundjera debelog 10cm (pri tom pazis da te cekic ne lupi po glavi kada odskoci)
Sta od ove cetiri situacije pravi najmanje buke/vibracija?

Quote:

Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
Zato sto vise niko nece da kupi stalak bez siljaka za svoj HiFi...
Quote:
Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post......
Nisam siguran, ali mi se cini da je Bang&Olufsen to nekada davno "izmislio", najvise zbog estetike... pa su ga kopirali, a u medjuvremenu su ti sto su ga kopirali i "naucno" objasnili cemu u stvari siljci sluze... tako da kada ti to pricaju samo treba da zbunjeno klimnes glavom i promumlas "ahm"... i ne razmisljas puno svojom glavom... pa izaberi sam.

Siljci koji se na stalcimo koriste i okrenuti su na gore (koriste se za zvucnike koji nemaju svoje siljke, pa ih "bodu" odozdo), mogu biti i opasni...

Da su siljci dobri apsorberi vibracija, "plivajuce" podove bi stavljali na siljke a ne na gumene drzace ili federe...

Sve price o siljcima padaju u vodu kada se izmere vibracije poda sa siljcima i sa realnim absorberima.

Vibracije kabineta zvucnika su najjace u regionu 1kHz (peak sirine jedne oktave otprilike), zatim postoje mrdanja zvucnika zbog pomeraja bass membrane ciji smer nije gore-dole nego napred-nazad na jako niskim frekvencijama... itd. Sve je to isuvise komplikovan splet dogadjaja i okolnosti da bi se nekim jednostavnim i "genijalnim" izumom resilo za svagda... u jednom potezu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 21-03-2006, 11:25 PM   #5
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Imam jedno koje je (meni) logicno:
Kada stemujes zid, recimo, i probas tri situacije:
1. Lupis cekicem preko spica za stemovanje u zid.
2. Lupis samo tupom stranom cekica u zid direktno.
3. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko smotane krpe.
4. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko sundjera debelog 10cm (pri tom pazis da te cekic ne lupi po glavi kada odskoci)
Sta od ove cetiri situacije pravi najmanje buke/vibracija?
ako smijem uskocit

odlicni argumenti
Old 21-03-2006, 11:48 PM   #6
Klarinetista
Senior Member

Klarinetista's Avatar

Svaka cast Boggy!

"And he whom you cannot teach to fly, teach to fall faster." ~ Friedrich Nietzsche
Klarinetista is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2006, 02:29 AM   #7
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Originally Posted by zvincic
ako smijem uskocit

odlicni argumenti
Evo jos jednog...Sistem "shiljak" se inace koristi kod gramofona. Da bi sto bolje i sto efikasnije (u smislu sto manjeg zauzimanja prostora) zapisali zvucni signal u vinyl plocu (sad primjenite sistem na vas pod ...).

Boggy, svaka cast.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 06:15 PM   #8
The Lightrider
Junior Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
4. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko (tvrdjeg) sundjera debelog 10cm (pri tom pazis da te cekic ne lupi po glavi kada odskoci)
Za malo sam se izvukao.....
The Lightrider is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2006, 04:29 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ? Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post.
Zdravo Tiki,

Kao sto mozes da vidis u ovom threadu, postadosmo "srecni" vlasnici QuikLok BS-300 stalaka... i kako smo videli, isporucuju se sa siljcima, ali i sa gumenim nozicama koje se usrafe UMESTO siljaka, pa mozes da biras.

Znaci time smo razjasnili "industrijske stalke"... zastupljena je i jedna i druga "ideologija" barem u nasem slucaju.

Takodje postoje samolepljive podloge od poliuretanskog sundjera, koji se stavljaju ispod zvucnika... to je materijal koji se inace koristi za najjeftinije mouse padove.

Mi smo, naravno, iskusno usrafili siljke na nas stalak, ne bi li nekom domacinu izbusili multicore kabl...

Inace su nam odlicni za prezentacije, jer su lagani, podesivi i staju u prtljaznik... tu im negde dodje i kraj ozbiljne primene...

E,... pa daaaa,... ahm,... vise informacija mozes dobiti u Artistu...

pozdrav

bogi

Old 17-09-2006, 11:19 AM   #10
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Poznati su mi ti stalci...
Nego šta je sa onom drugom stavkom audiofilskih stalaka - punjenje pijeskom?
Pijesak je tu samo da popuni eventualnu rezonantnu šupljinu ili... ?

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules