Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-03-2006, 12:18 PM   #1
Brka
Junior Member

Brka's Avatar

Default Stereo Gitare!

Dosta pesama malo te?e rock muzike koje sam slu?ao obično stavljaju jednu gitaru skroz levo a drugu skroz desno tako da se dobije ba? prava snaga u zvuku(gitare sa distorzijom). Ja sam poku?ao da snimljenu gitaru sa distorzijom iskopiram u Cubase SX2 u drugi kanal, jednu bacim skroz levo a drugu skroz desno i ne dobijam razdvojene gitare već opet gitaru u centru. Jasno mi je zbog čega se to de?ava, ali me interesuje kako da bez ponovnog snimanja druge gitare iskoristim ovu istu ali da se čuju razdvojeno na posebnim kanalima?
Brka is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2006, 12:45 PM   #2
dacko
Senior Member

dacko's Avatar

Default Re: Stereo Gitare!

Najbrze resenje:

U cubase-u.. podosta zumiras... i gitaru na jednom kanalu pomeris da malo kasni u odnosu na drugu... Ali ne da preteras sa kasnjenjem, nego tek samo malo da svira kasnije od druge... da bi ipak ostala u ritmu sa ostatkom matrice...

Da ne lupim sad, ali reda velicine... 10~20 ms pomeranje...
dacko is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2006, 12:57 PM   #3
Brka
Junior Member

Brka's Avatar

Da li to znači da mogu da iskoristim i delay od par milisekundi i da ga bacim na sasvim suprotnu stranu?
Old 16-03-2006, 01:09 PM   #4
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Probaj sa "2-tap delay" pluginom od Wavesa ne sjecam se tocno preseta, podesi rucno, uglavnom neki vrlo kratki do 30 ms, (stereo) sa jednim "repeatom" i sa dosta efekta (wet). Probaj jos dodati i lagani detuner ili blagi stereo chorus. Kod onog nacina sa pomjeranjem lijeve i desne gitare (naprijed-nazad) budi vrlo oprezan da ne dodje do pomaka u fazama!
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2006, 01:18 PM   #5
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Naravno, jos je jedan od trikova da nakon dileja i chorusa svaki kanal gitare razlicito ekvaliziras. Lijevi moze biti lagano u obliku "smile "karakteristike, dok desni moze biti obrnuto" ".
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2006, 01:44 PM   #6
Brka
Junior Member

Brka's Avatar

THANKS LJUDI!
Ovde covek moze svasta korisno da nauci!
Old 16-03-2006, 01:00 PM   #7
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Ako radis to moras da slusas u mono, i da stalno provjeravas kako ce da zvuci. U jednom momentu ce da ti zazvuci kutijasto, nazalno...To ne smije. Imaj u vidu da ce pomjeranja od 1ms da drasticno uticu na zvuk, tako da moras bas lagano da radis.

Mozes da probas i da jedan kanal ostavis takav kakav jeste, a da drugi pustis kroz neki Guitar Rig ili Amplitube, da radis kao da je snimljen na drugom pojacalo. Isto, provjeravaj mono, vazno je zbog faze.

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2006, 01:03 PM   #8
Brka
Junior Member

Brka's Avatar

Aha.
A da li bi vredelo da drugi kanal malo obradim sa EQ tek toliko da se razlikuju. Da li bi ih čuo odvojeno?
Old 17-03-2006, 11:45 AM   #9
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Brka
Dosta pesama malo teže rock muzike koje sam slušao obično stavljaju jednu gitaru skroz levo a drugu skroz desno tako da se dobije baš prava snaga u zvuku(gitare sa distorzijom). Ja sam pokušao da snimljenu gitaru sa distorzijom iskopiram u Cubase SX2 u drugi kanal, jednu bacim skroz levo a drugu skroz desno i ne dobijam razdvojene gitare već opet gitaru u centru. Jasno mi je zbog čega se to dešava, ali me interesuje kako da bez ponovnog snimanja druge gitare iskoristim ovu istu ali da se čuju razdvojeno na posebnim kanalima?
Ne razumem poentu. Je li poenta da sebe poštediš napora snimanja druge gitare, ili da dobiješ rezultat? Pošto u principu ne može nikakav trik da ti zameni to da snimiš više take-ova i razbacaš ih levo desno. Elem, snimi bar dva take-a.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2006, 02:16 PM   #10
Brka
Junior Member

Brka's Avatar

Stvarno nisam normalan!
Kao da mi je te?ko da snimim istu deonicu vi?e puta pa da ih razbacam levo i desno. Verovatno sam mislio da ako odsviram jednom perfektno i sa osećajem, sigurno da ba? tako vi?e nikada neću odsvirati. Ali ako se dovoljno dobro nave?ba...
U svakom slučaju
HVALA SVIMA NA PODR?CI!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules