|
Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
znam da je pochetnichko pitanje ... prebacite u tutoriale ako hocete ...ionako sam poznat po tutorial pitanjima
![]() kao shto akordi imaju pravila za nastajanje ... tako imaju i skale ... pa molim Anitu poshto se bavi takvom vrstom muzike gde su note veoma bite da mi objasni kako ide raspodela izmedju semitonova i tonova kod oktava kaop shto ide kod akorda .... hvala :oops: znachi ako sviram onu prvu belu ispod c ... shta je oktava tog tona ... tj shta sve MOGU da budu oktave sa tim tonom ... missim da sam jasan valjda ![]()
![]() |
#2 |
Vibrator
|
![]()
i ja sam laik, ali bre oktava od c3 je c4... 12 tonova razlike.. ti ko da si pao s marsa..
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
jes lesho laiku jedan
![]()
![]() |
#4 |
Vibrator
|
![]()
razlika je uvek 12 tonova.. ja i crne dirke racunam kao tonove.. ajde neko pismen neka kaze..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Moram priznati da mi pitanje nije bas najjasnije. Ono sto kaze lesha, svakih dvanaest tonova ti je oktava, drugi nacin identifikovanja oktave je vizuelni i potrazis dirku koja "lici", to jest koja je u istom poretku kao i ona u odnosu na koju trazis oktavu nanize ili navise. Moguce da se tvoje pitanje odnosilo na raspored celih i polustepena u lestvici, a ako je to pitanje, onda sledi odgovor:
Legenda: -Polustepen: Najmanji razmak izmedju tonova u ovdasnjoj muzici (odgovara razmaku izmedju susedne bele i crne dirke) - Stepen: Razmak od dva polustepena -Stupanj: Mesto tona u lestvici -Lestvica: Niz od sedam susednih tonova navise ili nanize, gde je osmi ponovljeni prvi (oktava) U durskim lestvicama, polustepeni se nalaze izmedju 3. i 4. i 7. i 8. stupnja, dok je kod mola situacija malkice komplikovanija s' obzirom na tri vrste pomenutog tonskog roda. Imamo :Prirodni, harmonski i melodijski mol, te se raspored polustepena razlikuje kod svakog ponaosob. Kod Prirodnog mola, polustepeni su izmedju 2. i 3. i 5. i 6. stupnja, kod Harmonskog su izmedju 2. i 3. , 5. i 6. i 7. i 8. (izmedju 6. i 7. stupnja je u ovom slucaju razmak od 1,5 stepen), a kod Melodijskog mola imamo "najkomplikovaniju" situaciju gde su polustepeni navise izmedju 2. i 3. i 7. i 8., dok se nanize Melodijski mol svira kao prirodni, te su mu i polustepeni izmedju 5. i6. i 2. i 3. stupnja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
upravo to je bilo pitanje ... da ne bih morao chitati knjige i uchiti lestvice napamet ovo shto si napisao je formula za otkrivanje bilo koje lestvice koja mi zatreba u datom momentu ...
ovo pitam zato shto sam do sada svirao samo po belim tipkama ... onda dodje jedan dechko i odsvira mi a mol lestvicu i ochi su mi se otvorile ![]() koliko je bolji a mol od c dura pa to je strashno ... a isti dechko mi je usput rekao da ima to pravilo koje si ti sad napisao i objasnio mi je za durove samo ja to u momentu nisam pohvatao ... ovako kad je napismeno je lakshe ... hvala Oggy ... prebacite ovo u tutoriale :oops: ![]()
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() @offtopic Ne bi bilo lose da neko objasni kvintni i kvartni krug (veoma korisni krugovi) ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#10 |
Mason
|
![]()
Sumanut, sto se oktava tice... :
2C 2D 2E 2F 2G 2A 2H - Subkontra oktava 1C 1D 1E 1F 1G 1A 1H - Kontra oktava C D E F G A H - Velika oktava c d e f g a h - Mala oktava c1 d1 e1 f1 g1 a1 h1 - Prva oktava c2 d2 e2 f2 g2 a2 h2 - Druga oktava c3 d3 e3 f3 g3 a3 h3 - Tre?a oktava c4 d4 e4 f4 g4 a4 h4 - ?etvrta oktava c5 d5 e5 f5 g5 a5 h5 - Peta oktava
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|