Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-01-2005, 09:41 PM   #1
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Default Mackie HR 824

Ne mogu da kazem da smo testirali ove cuvene monitore jer ih nismo poneli u nasu laboratoriju , vec smo ih pazljivo slusali i analizirali u prodajnom objektu i evo nekih cinjenica:

LNO Mackie u YUBC je generalni distributer Mackie za SCG. Izasli su nam u susret (uz malo negodovanje sto moraju da idu u magacin i raspakuju nov par monitora). Doneli su iz magacina nov par monitora. Odmah mi je zapalo za oko "made in china" sitnim slovima na kutiji. Ambalaza je bogata: veliko, debelo uputstvo, raskosno pakovanje. Kutije su lepe a monitori jos lepsi. Cinjenica takodje je ta da su MAckie HR 824 povezali preko loseg Phonic mixera, u prodajnom prostoru, na podu u razdaljini od jednog metra (levi od desnog monitora), ali:
ono sto smo culi nije bilo ni najmanje prijatno
Neverovatno za monitore te klase. Basovi izuzetno losi, mutni, spori i bez kicka, srednji dominantni, mutni i nerealni, dok su visoki bili OK i na svom mestu. Pesme koje smo preslusavali bile su:
Gibonni - Libar
Faith No More - Evidence
Faith No MOre - King for a day...
Faith No MOre - The LAst to know

MAckie HR 824 nije se pokazao zadovoljavajucim ni u jednom segmentu. Mutan za balade, spor i nedefinisan bez kicka za agresivniju muziku.
Sve u svemu - jedno razocaranje sa mog skromnog ugla gledanja.
Old 19-01-2005, 09:57 PM   #2
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Mogu samo da se slozim (posto sam jelte bio na licu mesta )....nesto toliko lose stvarno nisam cuo - kod mene stoje BM6-ice i to u najgorim mogucim akustickim uslovima, a zvuce otprilike 100 klasa bolje od Mackie-ja...kao sto [kolega] Ru rece...jedino sto je povremeno izlazilo bili su visoki, ali cesto priguseni blatom iz donjih registra....

Vec Gibonni-ja je bila jasna situacija, a Evidence (dubok bas + kick + dublji vokal) doprineli su potpunoj propasti Mackie-ja...

Za izbegavanje svakako...
Old 19-01-2005, 10:40 PM   #3
idekius
Mason

idekius's Avatar

Sramota me da kazem... znam da zvuci kao teska gluost... Ali ja i jos jedan prijatelj smo HR 824 poredili sa Behringer Thruts 2031A...

Joj... moracu to da izvalim... meni Thruts bolje zvuci :oops:
Old 20-01-2005, 02:58 AM   #4
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Jedno pitanje dal ste obratili paznju na setovanja na pozadini zvucnika???

Zvucnici imaju tri setovanja u zavisnosti od prostora i lose setovanje jako utice na zvuk.

Nesto mi tu jako sumnjivo, posto se kod mene ne cuju tako a sigurno nije do mixera posto sam ja moje pustao i kroz behringera i nije bilo tolkih problema.

Doduse moji nisu Made in China, ko zna sta su kinezi skrsili u procesu!!
ridge is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2005, 03:25 AM   #5
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Mackie su odlicne kutije (barem bile dok ih Kinezi ne uzese pod svoje). Moguce da su drasticno pogorsali kvalitet izrade, ali je verovatnije ono sto je Ridge rekao oko setovanja pozadi. Naravno, i prostor igra veliku ulogu, pa biste pravu sliku mogli da dobijete tek da ste poslusali jos neki drugi par zvucnika za koje sigurno znate kako rade. Svuda su do sada bile hvaljene i vazile su za prilicno neutralne. Nemam pojma, mozda ste i u pravu...
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2005, 08:00 PM   #6
IK
Member

Izgleda super. Moram priznati da dosad nisam cuo za Emes.
Mackie: Kada sam bio u nedoumici izmedju 4 razlicitih modela monitora ( Mackie 824, Genelec 1031, Dynaudio BM15a i Hafler TRM8.1) Mackie sam preslusavao u par navrata. Meni se sound cinio super osim sto je bio malo preostar u hi-middle podrucju, pa su me brzo umarali, a to nije dobro ako se radi o alatu s kojim radis nekad i cijeli dan... Dynaudio mi nije bio jasan kao Mackie, Genelec i Hafler, nego je vise imao, neznam, hi-fi sound....
Genelec i Hafler su mi upali u najuzi izbor sto se zvuka ticalo, a buduci da sam Genelec trebao cekati i bio je skuplji, uzeo sam Hafler.
Inace imam puni respect za Mackie 824 i znam dosta producenata koji rade s njima. Nemam pojma sto to iz Kine dolazi...
Jel barem jeftinije od prijasnjih Mackie kutija??
IK is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2005, 12:14 AM   #7
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Jeste IK, jeftiniji je od ranijih serija.
Mislim da se Mackie nekom ili svidi ili ne. Zacudo, misljenja o 824 su dosta podeljena, cak i kod svetskih producenata. Meni se nisu dopali (a krenuo sam u slusanje sa iskrenom zeljom da mi se dopadnu :oops: ). PuRe isto deli moje misljenje, zajedno smo bili.... do istog zakljucka dosli
Old 28-01-2005, 11:37 AM   #8
Max
Pro Member

ABCD test u super akusticko obradjenom prostoru... Gens 1031a , Dyn's bm5, bm6a , Yamaha ns10 preko Crown pojacala , Mackie hr 824 , i jos jedna firma koju je done ortak ...ne secam se.. Imali smo 5 dana ....lagano.....slusali referentne cd ove ...nas materijale .... U finale su usli Bm6a i HR 824, na kraju sam se odlucio za HR jer sam cuo vise gresaka u svom miks ... dok su mi zvucali upakovani i dobri na Bm6a .... IK sto se mene tice potuno si u pravu..... MTV..Kristina Agilera u studiju ....SSL .... a na mikse ti NS10 i HR824 .... Piter Gebrijel ..Na mikseti ADAM i HR 824........my 2c Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2005, 11:57 AM   #9
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

...ni ja ih bas ne gotivim...

elem radio sam stogod kod mene na Genelec 1031A, i kao odnesem da dosnimim gitare kod druga na Mackie, kad ono, je*ote jel sam gluv il je sve nesto ko da slusam kroz jogurt..., pustim ja jos stogod od Toto, SpyroGyra, MJ Cole i tako to kad ono - MULJ!!! ne znam o cemu se radi, ne znam dje su "made in" al cu bash da proverim... btw Fipa aj se nadjemo da ih poslusamo kod tebe, mozda onaj nise USA k'o tvoj par...

Nemam pojma, for me je Genelec 1031A za snimanje i BM15 za mix... taj Dynaudio je magicna firma, u planu je kod mene i njihov 5.1 sistem AIR 6, bice postovano cim se zavrsi projekat akustike...
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2005, 12:30 PM   #10
Max
Pro Member

Razmisli dva puta pre nego se odlucis za AIR seriju ....platices puno sminke ...... i nista drugo ...... Imam Gen 1031 a i Mackie HR 824 jedno pored drugog u studiju ..... Tebe buni to sto Gen jednostavno ne pusta dovoljno niske frekvencije kao HR ....kad radimo neke mikseve u studiju i neko prebaci na Gens ove svi se pitamo ..." Ko je iskljucio muziku " ... sve je naravno stvar navike.... ali naravno da ti HR ovi zvuce " mutno " kad slusas 35 Hz a Pozdrav.......i poziv javi se dodji i uveri se sam ...
Max is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules