Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-02-2014, 07:01 AM   #1
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

Default Studio "Mack"

Dakle lijep pozdrav svim članovim ovog foruma kao prvo. Naletio sam tek nedavno na ovaj forum po?to nisam dosad znal da ima kod nas nekaj na ovu foru za studio i sve kaj stoji iza toga. Inače zovem se Marin i dolazim iz Čakovca, hr. Nakon 5 godina amaterskog snimanja i ma?tanja o vlastitom studiu i skupljanja dovoljno love i znanja za početak izgradnje krenul sam tim putem iako su me svi obeshrabrivljali o uspjehu u takvom malom gradu, al stavimo to na stranu zasad, po?to je bitno prvo da se studio dovr?i.

Dakle studio je baziran na prvom katu iznad kafića, zgrada je napravljena 1997 godine i prostor u kojem bude smje?ten studio je ukupno 85m2, s nadom da će se pro?iriti jednog dana. Izgradnja je počela u 10. mjesecu 2013. godine, uglavnom da ne duljim, stavit ću slike ubrzo, kroz koji sat pa ćemo onda dalje!
Marin Mack is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2014, 03:22 PM   #2
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

Default Re: Studio "Mack"

Dakle evo slika izgradnje, objavil budem u nekoliko postova do toga u kojoj fazi je trenutno studio:

dakle ovako je izgledao prostor prije nego je krenula izgradnja, oko cca 80m2 prostora + dodatna prostorija od 5m2 koja je bila zagrađena i trebalo je probiti nosivi zid da se dobije pristup, namjena - ured.

nastavak:

početak ru?enje zida za vrata prema uredu:

nastavak slika ubrzo, komentari su dobro do?li
Old 18-02-2014, 05:37 PM   #3
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

pozdrav prijatelju vido sam ovaj tread na GS, nisam znao da to nas covek radi samo napred i ne bi bilo lose da kad postujes sliku ispod napises sta si konkretno uradio-planirao u tom trenutku za taj deo, tako nas malo bolje uvedes u pricu
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2014, 08:29 AM   #4
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

Hvala, evo potrudit ću se čim detaljnije opisivati sve kako i za?to sam radio ispod slika, sva ptianja i kritike su i vi?e nego dobro do?la!

Dakle nastavak izgradnje:

Prvi sloj kamena vune gustoće oko 36kg/m3 debljine od 10 cm se stavio u oba dva zida sa air gapom od nekih 5cm između. Kompletna konstrukcija je odvojena od sobe za trakom za brtvljenje, nije puno al poma?e, te pločice su se prije nego su se postavili profili zarezali do betone, otprilike je rez oko 1cm ?iroki da se ?to vi?e razdvoje jedna od druge prostorije i kolko tolko učinkovitije spriječi, iako bi najbolje bilo zarezati i beton, al to nije moguće po?to smo na prvom katu.

pogled iz live rooma prema control roomu kad jo? boćni zidovi nisu zatvoreni, trenutna debljina zida je 25cm sa air gapom između.

pomoć imam od moje najbolje majstorice, moje cure
zatvaramo prozre i lijevi zid u live roomu, na prozore je stavljena folija da se spriječi prodor vlage i na foliju stiropor, koji ne igra apsulutno nikakvu zvučnu ulogu ovdje al da je iz vana bijele boje prije nego se zaljepe folije na vanjski dio prozora, po?to se prozori neće micati.

Dakle prva ploča kanufa je postavljena, a i kak se vidi sa slike sa svake strane su vodoravno stavljene 3x5cm letve koje slu?e za pričvr?ćivanje ploča a ujedno i za dodatnih 3cm tvrdo pre?ane kamene vune gustoće 120kg/m3, dakle za ukupno 13cm vune sa svake strane.

Jeda dio zida iz presjeka, kao ?ro se vidi dakle ukupno je debljine 16cm + 5cm air gap + 16 cm s druge strane i za ukupni STC od 65-70dB samog zida, ali naravno na prozorima i na vratima je te?ko dobiti taj STC ali vidjet ćemo kako će ispasti jer oni jo? nisu postavljeni.

Ovo je najbolja slika da de vidi kolko je bitno da je masa samo sa vanjske strane a ne i unutarnje di je gap, točnije sa istom količinom materijala a razlika je 20dB lo?ija ako je po jedan sloj sa svake strane. Ja sam čak planirao stavljati 3 sloja knaufa, al su mi rekli da nema potrebe, jer budem dobil eventualno koji dB za tro?ak od nekoliko tisuća vi?e, bolje da taj novec ulo?im u sealing dupli za vrata i Low-E staklo za vrata i prozore.

lijevi zid u live room je zatvoreni, ovdje je također dupli sloj knaufa

pogled prema live room-u iz prostora koji bue namjenjem za neki kauč, i tv, mo?da playstation, uglavnom za zabavu ostalih u studiu koji mi nisu potrebni da mi stalno vise nad glavom kad se radi mix ili ne?to, iz iskustva ovo je win-win situacija
Old 19-02-2014, 01:51 PM   #5
Dino74
Junior Member

Odli?an posao radi? i li?no mi je drago ?to mogu pratiti ne?iji rad od po?etka Koju vunu si koristio. Vidim da si odabrao Knauf ali me zanima koja je oznaka tih vuna koje si koristio ? Pozdrav!
Dino74 is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2014, 02:55 PM   #6
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

Gle iskreno neznam sad točno, al ova mekanija je 10cm obična knauf insulation, isto kak i ova tvrđa 3cm, a ova u roli je također jendostavno samo knauf insulation gore pisalo, mislim da nema? vi?e vrsta za pregradne zidove, al budem probal videti ako jo? imam pakiranja negde gore u studiu
Old 08-03-2014, 11:53 PM   #7
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Ne kudim, samo razmisljam na glas..

Jel smeta skyline difuzorima sto su 'ugradjeni' u plafon? Mislim po nekoj logici ovako im radijus bude uzi?

Inace, samo naprijed

Sent from my iPhone using Tapatalk
Old 09-03-2014, 05:00 PM   #8
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
Ne kudim, samo razmisljam na glas..

Jel smeta skyline difuzorima sto su 'ugradjeni' u plafon? Mislim po nekoj logici ovako im radijus bude uzi?

Inace, samo naprijed

nema nikve razlike ako su ugrađeni ili ne, jedino je sada strop jo? uvijek prevelika refleksna povr?ina, dolazi par bass trapova. Uglavnom stavit ću mjerne rezultate same prostorije
Old 09-03-2014, 05:49 PM   #9
Marin Mack
Member

Marin Mack's Avatar

evo i zadnji dio slika do trenutnog stanja:

izrada bass trapa pokraj difuzora, dakle iza je nagurano ukupno oko 50-60cm vune dr drvenog krova, meko pre?ane od knaufa te neki ostaci rolane vune.

prvi sloj tvrdo pre?ane vune od 5cm za popuniti bočne rupe, ukupno bude 25cm, ovo 120kg/m3 gustoća.

bočno prvi red, i air gap između stra?nje vune

i gotov bass trap s jedne strane

evo kako to izgleda bočno

te zatvoren cijeli dio u stropu

Sad su krenuli radovi izrade stra?njeg bass trapa i difuzora za taj zid, ukupno 13cm vune i difuzor veličine 200x120cm.

mdf 6mm spreman za ljepljenje, otprilike mi je uzelo 6-7h da to dobro sve se stisne i učvrsti.

jo? malo i gotovo. jako je nespretno raditi jer je drvo dosta tanko i vija se, a s druge strane treba svako stisnuti nekak da se ljepilo dobro stvrdne.

gotov zadnji difuzor za control room i spreman je da se postavi na zid, tu mi je odlično pomogla klupica isprod prozora kojeg sam zatvoril, ostalo je vani nekih 3-4cm taman da ljepo sjedne i da ga lak?e učvrstim za zid.

prvi sloj od 8cm debljine vune, koja je stisnuta na nekih 6-7cm, tvrdoće 32kg/m3

i trenutno stanje studia, zadnja slika jučer okinuta nakon drugog premaza difuzora i prvog premaza zidova na bijelo, sutra mi je jo? ostal strop za po?mirglati i prefarbati u bijelo
Old 09-03-2014, 08:03 PM   #10
bubu
Member

Jednom rječju, prejebeno! Hoće biti i neka okvirna računica na kraju, ili samo tro?i? dok ima u novčaniku ?
bubu is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules