|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Pre par dana sam citao neki informator o zaposljavanju. Mogu da se zaposlim (prijavim) i kao samostalni umetnik, sto mi je bolja varijanta od osnivanja agencije ili zaposljavanja kod 3. lica, a uslov je izmedju ostalog clanstvo u udruzenju. Koja su sad vazeca i legalna muzicarska udruzenja u Srbiji? Sta se desava sa udruzenjem snimatelja? Postoje li pri udruzenjima jos kakve beneficije (uvoz opreme, neko pomenu) ?
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Ja sam nekada bio clan udruzenja jos pre 25 godina, tada su se sve svirke radile i isplata honorara preko udruzenja, dalje davali su mi potvrde da sam clan kad sam uvozio opremu, tada nije bilo bas prodavnica muzicke opreme osim nesto u robnim kucama beograd. Treba videti, a to ne znam, sta je ostalo od tih udruzenja i da li su aktivna i da li uopste rade u interesu svojih clanova. Ako neko ima iskustva neka malo postuje na ovu temu, interesantna je, mozda treba oziveti tu pricu i recimo vratiti bubnjare u zivot, i zabraniti idiote klavijature koje sve rade same hehehehe
Last edited by Braca; 25-01-2008 at 04:41 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Pa ako se radi o udruzenju muzicara, onda ti se bas i ne isplati, jer ono koje je sigurno priznato (a to je udruzenje na cijem je celu Branimir Djokic) dere kozu.
Za ova druga ne znam, ni koliko su priznata niti koliko se placa. Ako si primetio, i ovde je pokrenuta inicijativa o svojevrsnom udruzenju, videcemo... @Braca Zive bubnjare i "idiote klavijature" pretpostavljam da stavljas u ovaj kontekst zbog razlike u oporezivanju ili?
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Ne, opaska je u cinjenici da se americki sindikat muzicara izborio, da bunjari uprkos pojavi ritam masina i dalje imaju posao, a kod nas linijom manjeg otpora unistismo bubnjare, gitariste i basiste, koj ce nam to kad sve radi idiot klavijatura
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Dobro, jasno mi je to, ali kojim mehanizmima se taj sindikat izborio?
Koliko sam ja upucen, to se postize upravo razlikom u oporezivanju viseclanog benda i one-man benda, odnosno bubnjara i "idiota klavijature". Logicno, "one-man band" se oporezuje mnogo vise.
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
To opet u Srbiji funkcionise na los nacin. Jedan od tih losih nacina je da se udruzenje izbori za status kod drzave, a onda drzava donese zakon kojim udruzenju da ''javna ovlascenja'', recimo jedno od udruzenja-valjda je predsednik Branimir Djokic (onaj harmonikas sto je uvek nasmejan i cija je zena bivsa mis Daliborka Stojisic-pa posle nemojte da svirate harmoniku heheehehe) na celu tog udruzenja, a i folk pevac Kanarinac iz Nisa, izborili su se da muzicari moraju da imaju licencu da bi mogli da se time bave profesionalno, a onda sam cuo da se polaganje za licencu placa i eto biznisa (ovo nije do kraja provereno ali sam cuo). Prosto udruzenja jesu dobra stvar kad su ljudi organizovani, jer se kroz udruzenja artikulisu interesi muzicara, stvara nekakav profesionalni kodeks i onda se od drzave snagom autoriteta udruzenja i brojnosti clanstva i pravih argumenata to uvede kroz neki zakon, koji ce na primer da zabrani ljudima koji nemaju sluha da se bave muzikom, ili recimo da zabrani projekte gde neko otvara usta, a u pozadini se recimo cuje Marija Mihajlovic npr.jer takvi ljudi ustvari cine nelojalnu konkurenciju onim koji se time profesionalno bave i od toga zive. Da ne pominjem NAM i udruzenje audio inzenjera koji ustvari usvajaju profesionalne tehnicke i audio standarde kojih se onda proizvodjaci pridrzavaju. Naravno da je siroka lepeza udruzenja u oblasti muzike i muzickog biznisa, pa bih molio ljude sa foruma da napisu nesto ako su clanovi takvih udruzenja i aktivnosti vezanih za ovaj forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Cene masteringa u regionu | OFF | Mastering | 65 | 03-03-2010 09:50 AM |
USB Syncrosoft Dongle u Srbiji? | Gianfranco | Razno | 2 | 23-05-2009 07:08 PM |
Da li ovo ima da se kupi u Bg ili Srbiji? | Klarinetista | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 10 | 11-01-2008 07:14 PM |
Audix u Srbiji | OFF | Razno | 5 | 05-11-2006 06:50 PM |