|
Slobodan Marković Nas istaknuti umetnik, klavijaturista, aran?er i producent, radio Delta Project (with Sanja Ilić), Olivera Mandića, Dejana Petkovića, Dadu Topića ("Princeza", "Mia" ), Zdravka Čolića (Kad bi moja bila, Okano), brojne ?pice, d?inglove i najave TV i radio emisija.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Mason
|
![]()
Presiroka tema, ali... mislim da Sloba ima puno sta da kaze na ovu temu...
Koje su najcesce greske koje primecuje kod mladjih aranzera sa ovih prostora, sta smatra klucnim i bitnim za jedan aranzman, gde ljudi najcesce grese prilikom primene orkestarskih instrumenata u aranzmanima...? Itd. itd... milion pitanja... zaista previse za jednu temu, ali... eto... da malo pocnemo i o tome i cujemo malo Slobine preporuke i savete...
#2 |
Pro Member
|
![]()
Hvala na poverenju Deki, imam sta da kazem, ali se bojim da ne smaram forum, posto je tema veoma siroka, a "zloupotrebe" ogromne, mada ne smetaju, ocigledno...
Prvo i pre svega, moram sa velikom tugom da konstatujem da odavno nisam cuo nesto sto bi moglo da se nazove "aranzmanom" tako da mi je tesko da nesto cak i ocenim, ili uputim na greske, jer pravno gledano - nema dela (tela) nema ni zlocina, ali zlocin je i u principu. Slusajuci "moderne" aranzmane, bar one koje sam cuo, izuzev vokalnog soliste, (obicno prejakog u miksu) pratecih vokala (preterano iskoriscenih, ima ih premnogo - to je valjda "trend", a i oni su prejaki u miksu) i naravno skroz predimenzioniranog "bubnja" i udaraljki, ja skoro da i ne cujem nista sto bi se moglo zvati "aranzman", a mogu da primetim takodje da postoji velika tendencija ka "kloniranju" i to malo aranzmana sto postoji, dakle ako je Vlado Georgiev uradio nesto u svojim pesmama, sto je dobro, odmah potom se pojavljuju neki klonovi u smislu "aranzmana" i "produkcije" koji frapantno lice na to sto Vlado radi, ali Vlado je original... Ako se zaista ukaze potreba ili interes da dam neki svoj savet, ili "know how" spreman sam iz sve snage, ali ponavljam, bojim se da ne smaram...
#3 |
Psiho
|
![]()
Pa mene konkretno zanima ako imash kakvih kritika na moderne instrumentalne aranzhmane. Ja volim prvenstveno glazbu a pjevanje vechinom nalazim neukusnim verbalnim "uljezom" u glazbi (osim u par rijetkih i chasnih iznimaka). Ovo shto si napisao se uglavnom odnosi na pjesme ali volio bih chuti tvoje mishljenje o instrumentalnoj glazbi. Koliko je to drugachije od aranzhiranja pjesama i koja je "nit vodilja" u mixu gdje nema verbalne priche.
#4 |
Pro Member
|
![]()
Ne znam na koje instrumentalne aranzmane mislis...U nasim krajevima, koliko ja znam, to je prilicno retka pojava, ako izuzmemo neke trance, Goa syco, dance Drums & bass i slicne stilski strogo opredeljene muzicke numere, kod kojih se ne osecam kompetentnim da nesto kritikujem, jer se i sam tom vrstom muzike ne bavim, cak i mislim da je ona toliko "stegnuta" stilom, da i nema mesta za neku preteranu aranzersku originalnost, nego se sve vodi na prefinjeno baratanje MIDI i Audio fajlovima, i stilski iznijansiranom razvojnom linijom...
Skoro nisam cuo neki instrumental izdat na CDu sa "ovih prostora" mada bih jako voleo tako nesto i da vidim i da cujem. Da nemas mozda nesto da mi preporucis, ili da mi skrenes paznju na neko izdanje/link/download? P.S. Iako se sam ne bavim gore navedenim "instrumentalima" volim da slusam, pa tako dosta cesto "skocim" na internet radio sa stilskom odrednicom "Ambient"...a sto se mog licnog ukusa tice, dosta je sirok: Vangelis, Oldfield, Sakamoto, Eno, Jarre, Williams, Schulze, pa cak i Zimmer u nekim numerama. Najvece razocarenje mi je Yanni, koji je olicenje Kitscha...
#5 |
Pro Member
|
![]()
Slazem se sa SHIVOM, i meni je pevanje u muzicu nekako suvisno i odvlaci mi paznju od muzike. Reci ti nama, u bilo kojoj muzicu u koju se razumes, kako se pravi aranzman kada vodilja, kao sto rece SHIVA, nije glavni vokal ... bez obzira da li je to elektronska ili analogna(?) muzika.
#6 | ||
Psiho
|
![]() Quote:
Quote:
U tom sluchaju bilo bi mi drago chut tvoje mishljenje o "idealnom pristupu" aranzhmanima ambijentalne glazbe navedenih projekata koji ti se svidjaju.
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Mante se toga.
Zanima me,koji je ono sound(sweep neki) u refrenu "Moja Dijana" od Dejana Petkovica?
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Logic::: Aranziranje prozora | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 12-06-2003 12:23 PM |