Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-02-2005, 11:23 AM   #1
dacko
Senior Member

dacko's Avatar

Default Impulsi i ostalo...

Gledam onaj noisevault . com forum i listam koje impulse imaju... U najmanju ruku rekao bih da sam totalno zbunjen.
Jasno mi je da prave impulse za reverbe, to cak i koristim i sve je u redu. Ali kojim software-om koriste impulse raznih kompresora, ekvilajzera,... sto nije reverb. Isto sa SIR-om?
Cemu ti impulsi uopste sluze?
...missim .. kakav se efekt dobija impulsom kompresora?
Emuliraju neki kompresor ili sta?
:roll:
dacko is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 12:33 PM   #2
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

dovoljno je da u delu gde se ti impulsi skidaju procitas o cemu se radi...
lesha is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 12:51 PM   #3
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Impulse kompresore, eq-ova i bilo cega drugog bi ucitavao istim programom kojim i reverbe....razlika je sto su preamp/eq/kompresor impulsi MNOOOGO kraci ali je izracunavanje potpuno isto...

Takvi impulsi samo prenose samu "boju" uredjaja, a ne vrse samu kompresiju (znaci lanac bi trebao da bude kompresor -> SIR sa kompresor impulsom)...

Upotreba konvolucije je (barem kod vecine ljudi) jos uvek u nekim ranim fazama s obzirom da svi smatraju da je to samo alatka za reverb....pogledaj recimo sta rade ljudi sa Spectral Relativity ili Kaleidoskopy CD-ima koji sadrze impulse, ali ne reverbe ili eq-ove/stavec vec samo impulse koji farbaju zvuk i pretvaraju ga u nesto sto zvuci kao da je iz Atmospherea (u zavisnosti od impulsa koji uzmes )...(po meni) krajnje korisno za neke home-made atmosferne/filmske/"patosne" efekte...

eto, sada znate i moje tajno oruzje
Old 08-02-2005, 01:39 PM   #4
Max
Pro Member

samo da dodam da EQ impulsi takodje rade posao ....ali ti treba cetiri Sira za recimo 4 band EQ ....... ali ja sam probao sa masiv pasivima .....radi do jaja

Reverb to je vec svima jasno

preampi ...samo dodaju boju .....ali ponekad ti bas to treba ....

kompresori ....nisam uspeo da nadjem svrhu ...ne pored uada
Max is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 02:16 PM   #5
dacko
Senior Member

dacko's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
samo da dodam da EQ impulsi takodje rade posao ....ali ti treba cetiri Sira za recimo 4 band EQ ....... ali ja sam probao sa masiv pasivima .....radi do jaja
Hm.. ako bi mogao malo bolje objasniti ovo..

Znaci, recimo u wavelabu.. Stavim SIR sa nekim eq impulsom, pa onda EQ? Ali zasto onda 4 puta treba?
Posto sam na poslu, pa ne mogu jos da probam.. otprilike sta se dobija kada samo propustim neki snimak kroz SIR sa EQ impulsom?
Na koji nacin bi definisali promenu zvuka?
Old 08-02-2005, 04:40 PM   #6
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by dacko
Quote:
Originally Posted by Max
Hm.. ako bi mogao malo bolje objasniti ovo..
radi se o tome da je svaki eq impuls "snimak" odredjene postavke, npr. low shelf @ 90hz... ako hoces da dodas 3db na 3khz moras ucitati u novu instancu convolution plugina (sir, pristine space, ir1, convo boy ili sta vec koristis) ovu postavku...

postoji jos jedan nacin, a to je da nadjes impuls koji ima sve parametre koji ti trebaju, ali za sada to niko nije uradio (uskoro ocekujemo hydratone)...

eq impulsi se uglavnom koriste da bi se dobila boja profesionalnih hardverskih eq-a ili vintage masina sa kojih su i skidani ti impulsi...
lesha is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 06:44 PM   #7
dacko
Senior Member

dacko's Avatar

Sve je jasno. Hvala.. 8)
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules