|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Da li ce realnije rezultate dati jeftin 'merni' mikrofon (behringer) ili neki normalan studijski mic sa omni karakterom (imam okavu mk012 od malih) ?
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
ECM8000 (barem ovaj moj sto imam) definitivno ima ravniju karakteristiku od Oktave, ako se to uopste moze jasno videti na reklamnim slikama. A i kapsula mu je jos manja (mislim da nije veca od 1/4") Naravno, OMNI kapsula je jedino prihvatljiva za merenje RT60. Stavljam ovo ipak u novu temu. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 23-02-2011 at 03:22 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Evo i priloga, dva izmerena (i kalibrisana) Behringera naspram Earthworks M30, sa slike se moze proceniti koliko je koji ravan. Pri tom je ovaj moj grafikon razvucen iji odnosno "zoomiran" u odnosu na grafikone sa Oktavinog sajta.
pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 23-02-2011 at 04:50 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Jeste!
Ja sam koristio Oktave i Behringera, sada nemam kod sebe (potra?it ču, mo?da nađem) i uspoređivao. Oktava je malko zagladila graf a Behringer je pokazao malko! veči dip ili vi?i peak.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
da ne uđem k'o slon u staklarnu.. ali čini mi se da "linearnost" nije toliko bitna koliko je bitna mala, omni dijafragma..
software-i, tipa REW kalkuliraju nepravilnosti ADDA konvertera,preampa,mikrofona (donekle) prilikom isčitavanja.. ili se varam? ![]()
![]() |
#6 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Mala dijafragma znaci visu granicnu frekvenciju... merni mikrofoni idu i do preko 100kHz. Doduse Sanken ima i recording mikrofon koji dobacuje do 100kHz. Quote:
To tako mora jer se time merna oprema kompenzuje po pitanju nejednakosti komponenata u svakom komadu ponaosob, jer su i one u odredjenoj toleranciji ... te ako je neki ulazni kondenzator 2.18uF na levom a 2.22uF na desnom kanalu, onda je jeftinije napraviti kalibracioni fajl koji odgovara toj razlici, nego praviti kondenzatore koji su tacno 2.20uF i na jednom i na drugom kanalu. U svakom boljem softwareu mozes te fajlove importovati i time uciniti da je tvoj mikrofon virtuelno ravan potpuno... +/-0.1dB ako treba. Tako ravno ne treba kod akustickih merenja, ali kod elektroakustickih (zvucnika)... i te kako zna da vrljav mikrofon potpuno promeni karakter dizajniranih zvucnika... i tu su stvari mnogo ozbiljnije. Uglavnom. ![]() pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 23-02-2011 at 11:56 AM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Uf..dobro je, nisam se puno prevario
![]()
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Da doprinesem mom stavu zasto NE TREBA koristiti bilo koji kalibracioni fajl koji nije originalno za mikrofon koji vam je na raspolaganju, evo dole grafickog prikaza odstupanja odziva nekoliko desetina Behringera ECM8000. Izvor je RoomEQ Wizard download page, mesto gde upravo savetuju njihov "srednji" kalibracioni fajl... bez obzira sto za vas konkretan mikrofon moze napraviti gore rezultate nego da nemate nikakav kalibracioni fajl.
Da su spomenuti mikrofoni sami po sebi sa manjim odstupanjima, ideja bi bila ok... ali s obzirom da su varijacije i preko +/-3dB to postaje rizicno. Ali ako neko bas zeli da ima bilo kakav kalibracino fajl... gornji link mu moze omoguciti barem najbolji "bilo kakav". Recimo taj kalibracioni fajl bi bio poguban za ECM8000 mikrofone cije sam odzive naveo na mom grafikonu ranije. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 25-02-2011 at 03:11 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
akusticka adaptacija do 500eu | Miha Blaze | Dizajn i konstrukcija studija | 85 | 13-11-2009 07:47 AM |
Akusticka adaptacija do 1000EUR | Miha Blaze | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 11-12-2008 06:32 PM |
Merenja u akustici | OFF | Dizajn i konstrukcija studija | 15 | 21-05-2008 05:40 PM |