|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Da li ce realnije rezultate dati jeftin 'merni' mikrofon (behringer) ili neki normalan studijski mic sa omni karakterom (imam okavu mk012 od malih) ?
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
ECM8000 (barem ovaj moj sto imam) definitivno ima ravniju karakteristiku od Oktave, ako se to uopste moze jasno videti na reklamnim slikama. A i kapsula mu je jos manja (mislim da nije veca od 1/4") Naravno, OMNI kapsula je jedino prihvatljiva za merenje RT60. Stavljam ovo ipak u novu temu. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 23-02-2011 at 03:22 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Evo i priloga, dva izmerena (i kalibrisana) Behringera naspram Earthworks M30, sa slike se moze proceniti koliko je koji ravan. Pri tom je ovaj moj grafikon razvucen iji odnosno "zoomiran" u odnosu na grafikone sa Oktavinog sajta.
pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 23-02-2011 at 04:50 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Jeste!
Ja sam koristio Oktave i Behringera, sada nemam kod sebe (potra?it ču, mo?da nađem) i uspoređivao. Oktava je malko zagladila graf a Behringer je pokazao malko! veči dip ili vi?i peak.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
da ne uđem k'o slon u staklarnu.. ali čini mi se da "linearnost" nije toliko bitna koliko je bitna mala, omni dijafragma..
software-i, tipa REW kalkuliraju nepravilnosti ADDA konvertera,preampa,mikrofona (donekle) prilikom isčitavanja.. ili se varam? ![]()
![]() |
#6 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Mala dijafragma znaci visu granicnu frekvenciju... merni mikrofoni idu i do preko 100kHz. Doduse Sanken ima i recording mikrofon koji dobacuje do 100kHz. Quote:
To tako mora jer se time merna oprema kompenzuje po pitanju nejednakosti komponenata u svakom komadu ponaosob, jer su i one u odredjenoj toleranciji ... te ako je neki ulazni kondenzator 2.18uF na levom a 2.22uF na desnom kanalu, onda je jeftinije napraviti kalibracioni fajl koji odgovara toj razlici, nego praviti kondenzatore koji su tacno 2.20uF i na jednom i na drugom kanalu. U svakom boljem softwareu mozes te fajlove importovati i time uciniti da je tvoj mikrofon virtuelno ravan potpuno... +/-0.1dB ako treba. Tako ravno ne treba kod akustickih merenja, ali kod elektroakustickih (zvucnika)... i te kako zna da vrljav mikrofon potpuno promeni karakter dizajniranih zvucnika... i tu su stvari mnogo ozbiljnije. Uglavnom. ![]() pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 23-02-2011 at 11:56 AM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
akusticka adaptacija do 500eu | Miha Blaze | Dizajn i konstrukcija studija | 85 | 13-11-2009 07:47 AM |
Akusticka adaptacija do 1000EUR | Miha Blaze | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 11-12-2008 06:32 PM |
Merenja u akustici | OFF | Dizajn i konstrukcija studija | 15 | 21-05-2008 05:40 PM |