Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-02-2011, 01:06 AM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Mikrofoni za akusticka merenja

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Nabavi/ izposudi malomembranski kondenzatorski mikrofon omni karakteristikom i stalak za mikrofon.
da ne otvaram novu temu.....

Da li ce realnije rezultate dati jeftin 'merni' mikrofon (behringer) ili neki normalan studijski mic sa omni karakterom (imam okavu mk012 od malih) ?
Old 23-02-2011, 01:47 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: polozaj monitora - kompromisi...?

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
da ne otvaram novu temu.....

Da li ce realnije rezultate dati jeftin 'merni' mikrofon (behringer) ili neki normalan studijski mic sa omni karakterom (imam okavu mk012 od malih) ?
Gledajuci karakteristike Oktave, moze ti posluziti, pogotovo ako ima bolji signal/sum od ECM8000, i ako neces neke zvucnike dizajnirati s tim mikrofonom. Za merenje RT60 i gledanje rupa na frekvencijama od 20Hz do 1kHz... Oktava je sasvim prihvatljiva... a za to ti jedino i treba...

ECM8000 (barem ovaj moj sto imam) definitivno ima ravniju karakteristiku od Oktave, ako se to uopste moze jasno videti na reklamnim slikama. A i kapsula mu je jos manja (mislim da nije veca od 1/4")

Naravno, OMNI kapsula je jedino prihvatljiva za merenje RT60.

Stavljam ovo ipak u novu temu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 23-02-2011 at 03:22 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2011, 02:36 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Mikrofoni za akusticka merenja

Evo i priloga, dva izmerena (i kalibrisana) Behringera naspram Earthworks M30, sa slike se moze proceniti koliko je koji ravan. Pri tom je ovaj moj grafikon razvucen iji odnosno "zoomiran" u odnosu na grafikone sa Oktavinog sajta.

pozdrav

bogi
Attached Images

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 23-02-2011 at 04:50 AM.
Old 23-02-2011, 08:16 AM   #4
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Jeste!
Ja sam koristio Oktave i Behringera, sada nemam kod sebe (potra?it ču, mo?da nađem) i uspoređivao. Oktava je malko zagladila graf a Behringer je pokazao malko! veči dip ili vi?i peak.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2011, 11:03 AM   #5
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

da ne uđem k'o slon u staklarnu.. ali čini mi se da "linearnost" nije toliko bitna koliko je bitna mala, omni dijafragma..

software-i, tipa REW kalkuliraju nepravilnosti ADDA konvertera,preampa,mikrofona (donekle) prilikom isčitavanja..

ili se varam?
Old 23-02-2011, 11:48 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
da ne uđem k'o slon u staklarnu.. ali čini mi se da "linearnost" nije toliko bitna
Bitna donekle jeste ako nisi u stanju da razgranicis sta pravi mikrofon a sta akustika... ne mogu se generalno sloziti oko toga, zato sto postoje ipak projekti kod kojih se ide na +/-1dB linearnosti sto je nemoguce dobiti bez kvalitetnog mernog mikrofona koji je ravan +/-0.1dB, ali i kalibracionog fajla koga moras dobiti ili kupiti od proizvodjaca bas za taj mikrofon koji si kupio (kod earthworksa se kupuje dodatno) da bi dobio takve rezultate... sami mikrofoni to ne omogucavaju bez kompenzacije.
Quote:
koliko je bitna mala, omni dijafragma..
Mala dijafragma znaci visu granicnu frekvenciju... merni mikrofoni idu i do preko 100kHz. Doduse Sanken ima i recording mikrofon koji dobacuje do 100kHz.
Quote:
software-i, tipa REW kalkuliraju nepravilnosti ADDA konvertera,preampa,mikrofona (donekle) prilikom isčitavanja..
Ne, ako im ne obezbedis fajlove koji su korekcija za tvoje licne sprave (prema serijskom broju) po pitanju frekventne karakteristike. Ostale nepravilnosti, tipa izoblicenja, sum itd.. se ne koriguju... samo frekventna karakteristika... Behringere kalibrisu male laboratorije po svetu, naprave kalibracioni/kompenzaiconi fajl, po svetu za neku sitnu paru, tako da se i to da srediti prilicno jeftino...

To tako mora jer se time merna oprema kompenzuje po pitanju nejednakosti komponenata u svakom komadu ponaosob, jer su i one u odredjenoj toleranciji ... te ako je neki ulazni kondenzator 2.18uF na levom a 2.22uF na desnom kanalu, onda je jeftinije napraviti kalibracioni fajl koji odgovara toj razlici, nego praviti kondenzatore koji su tacno 2.20uF i na jednom i na drugom kanalu.

U svakom boljem softwareu mozes te fajlove importovati i time uciniti da je tvoj mikrofon virtuelno ravan potpuno... +/-0.1dB ako treba.
Tako ravno ne treba kod akustickih merenja, ali kod elektroakustickih (zvucnika)... i te kako zna da vrljav mikrofon potpuno promeni karakter dizajniranih zvucnika... i tu su stvari mnogo ozbiljnije.

Quote:
ili se varam?
Uglavnom.

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 23-02-2011 at 11:56 AM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules