Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-02-2005, 07:28 PM   #11
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
A sta mislite o Voxengo Elephant 2 Limiteru?
elephant ima zanimljiv algoritam koji posebno tretira visoke i niske frekfencije, pa zbog toga moze podnit veliko limitiranje bez da pocme distorzirat ali svejedno to zna zvucat prilicno neprirodno. medjutin kad je mix dobar i kad ti u masteringu odradis dobro stvar komresorom, za limiter ti ostaje nekoliko decibela koje ce najbolje sabit timeworks mastering compressor ili ovaj uadov (ko ima).

bdv. ovo mu je komercijalni naziv 'timeworks mastering compressor', inace radi se o tipicnom i jako dobrom brickwall limiteru.
Old 05-02-2005, 02:22 AM   #12
idekius
Mason

idekius's Avatar

Probao sam veceras timeworks mastering compressor i pozdravio se sa L3... (a nisam amer )

Max, Sandro i ostali, koji native visekanalni mastering kompresor preporucujete?
Old 05-02-2005, 06:31 AM   #13
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Probao sam veceras timeworks mastering compressor i pozdravio se sa L3... (a nisam amer )

Max, Sandro i ostali, koji native visekanalni mastering kompresor preporucujete?
Pa naravno , Timeworks je zakon za native ..

Ja imam instalaciju millenium paketa time works gde dolazi ovaj limiter,4080L i kompresor i sl .. Ima li mozda novije verzije ili su to zadnje

P.S. Ove verzije koje ja koristim su bas stare :roll: Mislim super one rade ali rekoh da nema neka novija :roll:
Old 05-02-2005, 08:15 AM   #14
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:

mislis na multiband comp? pa ja neznan. ja ih vrrrlo rijetko koristin, a kad mi bas treba napravim ga sam od uadovih kompresora i obicno koristin samo 2 benda.

recimo. s nekim eq-om ili jos bolje sa onim wavesovim multibandom podlis frekfencije ali iskjucis njegov kompresor, a onda na svaku lagu stavis kompresor koji ti najbolje radi. :roll:
Old 05-02-2005, 01:21 PM   #15
Max
Pro Member

Mislim da to u uslovima u kojima miradimo nije dobro...ako je potreban multiband....bolje se vratite na miks i ispravite ono sto pravi problem.....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2005, 01:30 PM   #16
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
Mislim da to u uslovima u kojima miradimo nije dobro...ako je potreban multiband....bolje se vratite na miks i ispravite ono sto pravi problem.....

Pozdrav
ja multiband koristin u masteringu samo kad se nema mogucnosti ponovo mixat, za spasit stvar, a i tad nije potrebno koristit 5 bandova nego 2 tako da se rijesi problem.
Old 05-02-2005, 01:35 PM   #17
Max
Pro Member

To sam i mislio ........ zato i kazem posto je u vecini slucajeva moguca ispravka mixa ......

Javljam ti za dan dva za pretpojacala .....

Pozdrav
Old 05-02-2005, 03:17 PM   #18
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Kompresija pojedninacnih elemenata u mixu i kompresija pojedinacnih bandova u celom mixu su dve totalno razlicite stvari.Prema tome ne vidim kako ,ako se dobro uradi mix,posle maltene nije potrebna multi-band kompresija!
Iako je tacno da ako su elementi vec jako kompresovani u miksu,onda nije moguca agresivna kompresija u masteringu.
Takodje od stila muzike zavisi koliko je potrebno ili nije multi-band kompresije,ali nije moguce generalizovati da ako je dobar mix onda nije potrebna MB kompresija.
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2005, 03:58 PM   #19
Max
Pro Member

Evo objasnjenja ..... multi kompresija komprimuje razlicite frekventne opsege ...jel da ...? E to znaci da se neki delovi vise komprimuju a neki manje ..... e sad to znaci da se zapravo menja frekventna slika ...a kad mi je miks dobro ibalansiran ......ja to ne zelim da se desi .....zato se radije vratim na miks ......Upravo kod razlicitih zanrova muzike ....npr hocu da mi noga i bas sabijaju .....oni nose mnogo snage .....ako koristim multiband ......dobicu vecu snagu ...ali ce mi izaci neke druge frekvencije .... a ja to mozda necu ..... Multiband jeste mocnije oruzje i daje vece mogucnosti ...i neophodan je kad dobijes neciji miks.... za koji mislis da mu treba ovo ili ono ...... ali kad radis svoj ....sustinski je bolje da se vratis u miks i popravis ono sto kvari sliku ....

Pozdrav
Old 05-02-2005, 04:49 PM   #20
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Recimo i da imas dobro izbalanisran mix,mada meni nikada to nije uspelo (u masteringu se pokaze da neke cak mozda i jako male EQ korekcije cine da mix zvuci bolje,iako sam na prvi pogled mislio da ne moze bolje)

Pri multi-band kompresiji je normalno da ces napraviti dizbalans jacine band-ova ako odmah to ne korigujes pojacavajuci svaki band za onoliko koliko se redukuje prilikom kompresije.
Dakle,ako neki band kompresujes automatski mu pojacas gain za onoliko koliko ti se i utisao,tako da nema promena u balansu.
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules