|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#181 |
Moderator
|
![]()
.... I da dodam jos po nesto (ima se vremena poslednjih par dana)?.
Pokusacu da ne odem preterano u off topic. Ocigledno je da je velika vecina nas postala razmazena kada je DAW softver u pitanju I da su opcije bez kojih se ranije sasvim lagodno zivelo I radilo postale pitanje ?zivota I smrti?. ![]() ![]() Mnogi ce se setiti (a u arhivi ovog foruma postoji citavo jedno ?blago? na tu temu) I diskusija I testova koje su ranije vodjeni. Od cuvenog ?kontrafaznog testa? ( u raznim situacijama ga radili Max (uzgred, sta je sa njim?), Arthur,dvuckovic,pa I ja za neke svoje potrebe) koji je razbio neke mitove koji se ticu digitalnog sabiranja, ditheringa, do prica na temu MIDI tajminga koja se zavrsavala debatom PC vs.MAC, da pomenem samo dva karakteristicna slucaja. U prvom se pokazalo das u neki standardni algoritmi koji se primenjuju za obradu audia u DAW softverima (mislim na nekoliko vodecih) toliko slicni ili isti da ne vredi trositi vreme I trud na raspravu u kojoj uglavnom nema pobednika. U drugom slucaju se pokazalo da Cubase na PC-u podesenom za DAW aplikacije (sto danas I vrapci znaju) sa nekim MIDI interfejsom tipa Unitor MK2 ima isto tako dobar MIDI tajming kao I Logic na MAC-u sa istim tim Unitorom. Ovde, naravno postoji jedna ograda. Zna se da je Microsoft od pocetka insistirao na kompatibilnosti ?unazad? I da je Windows uvek placao ceh kompatibilnosti sa prastarim MS DOS-om, I ?repovi? toga se vuku I dan danas. ![]() ![]() ![]() Kao student bavio sam se I programiranjem (mikrokod u nekoj verziji masinskog jezika ?niskog nivoa?, ?bliskog? hardveru) I teorijom obrade signala I ?logikom? DSP sistema. I tada su postojala razna resenja, ali su neka bila bolja I prihvatljivija I kao takva I opste prihvacena. Pri tom radi se o vremenu kada su pored Intela I AMD-a, egzistirali I DEC (sa lucidno dizajniranom Alpha serijom procesora), Sun (Sparc procesori za Hi End super kompjutere), Motorola sa celom svojom gamom? Za sve njih su vazili isti algoritmi, samo se radilo o razlicitim ?platformama?. Danas DEC I SUN de facto ne postoje, a Motorola polako ispada iz igre? Metodom ?grube sile? ![]() ![]() ![]() ![]() Sve me ovo navodi, ustvari, na nesto drugo sto mislim da je veci problem kada je razvoj DAW softvera u pitanju. Naime, ako me secanje dobro sluzi, o 64bitnim kompjuterima se prica jos od pocetka devedesetih. Ocigledno da tada jos nije bilo velike potrebe za tim, a I trziste nije bilo zainteresovano, a sam prelazak skup I tada preuranjen. Medjutim od kad se u poslednjoj deceniji pojavila sve veca potreba obecanja ?evo sad ce, samo sto nije? su se non-stop izigravala, a veliku zaslugu za to ima inertnost I sporost velikih softverskih kuca kojima se vise isplati da nam kao ?nove? prodaju stare zakrpljene I dosminkane proizvode ![]() ![]() ![]()
![]() |
#182 |
Moderator
|
![]()
Drugi deo problema naceo je awacs u postu u kojem je pominjao interno menjanje (skracivanje I produzavanje ?reci? uz (eventualno) jos poneki medjukorak (dither,?)). Cesto se takve ili slicne stvari desavaju ?ispod haube?, a da ih nismo ni svesni (sto je mozda I dobro
![]() ![]() U DAW svetu, pominjale su kolege, poznata je pojava truncation distorzije koja je direktna posledica tzv. ?bit akumulacije? I greske koja se javlja pri zaokruzivanju. Svojevremeno, za vreme Zalivskog rata, iracani su vesto koristili pandan toj pojavi da bi povremeno ?nadmudrili? ?nepogresivi ponos nacije? presretacki sistem "PATRIOT". Upravo pojava bit akumulacije I greske pri zaokruzivanju u starom FORTRAN programu za odredjivanje koordinata I putanje rakete je dovodila do toga da posle odredjenog broja ?iteracija? (osmotri, proracunaj, pozicioniraj, ispali) sistemi za osmatranje, proracun I pozicioniranje vise nisu bili saglasni I nisu baratali pravim podacima. To su iracani koristili tako sto bi brzo ispalili (izmedju dva perioda reseta sistema) sto vise ?laznjaka bez punjenja?, a zatim kada bi greska u zaokruzivanju dovoljno narasla ispalili ?pravi? koju sistem zbog pogresnog proracuna ne moze da zaustavi. Ovo je inace ?skup sport?, ali je bio siguran nacin da neka od SKUD raketa probije odbranu. ![]() Kao prilog ovoj prici o skrivenim nelogicnostima I bagovima ?ispod haube? koji nisu nigde (ili bar ne vidljivo) dokumentovani na koje nabasate slucajno ili kad vam se u radu pojave problemi za koje nemate racionalno objasnjenje utemeljeno bilo u teoriji, bilo u praksi, pomenucu jedno svoje licno iskustvo. Pre pet godina radio sam na velikom projektu (mnooogo kanala, vise od tri sata materijala uz sve nevolje koje se mogu pojaviti). Naravno radi se u PT HD3 (7.x, ne secam se tacno verzije, ali nije presudno) sa ?pristojnim? paketom plug-oa. U jednom trenutku kad je posao vec poodmakao, kolega koji je sa mnom saradjivao I ja smo se dogovorili da napravimo mali test, cisto da bi odagnali neke sumnje koje su nam se javljale dok smo radili I sve pripisali umoru ili jednostavno nadobudnosti. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovde cu stati, bez izvlacenja nekog ?naravoucenija?, mislim da je nepotrebno. Raspisao sam se I onako, imalo se vremena (auhhh, tek sad videh koliko je sati). Verovatno je sve ovo nepotreban off topic u temi o novom DAW softveru, ali, eto, mozda nekom bude od koristi. Svima ostalima se izvinjavam na mozda nepotrebnoj opsirnosti.
![]() |
#183 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Loop koji sam slusao u browseru Studio One 2, je u tempu songa, ali kad ga prebacim na traku onda vise nije... Zna li neko gde se to podesava? Mada mi nije jasno jer je u projectu ta opcija bila striklirana
|
![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Pro Member
|
![]()
Postoji li mogućnost ručnog jog-ovanja timeline-om kao u CuBase, Audition, Premiere-u?
![]() |
#185 |
Pro Member
|
![]()
I meni to nekada radi, tj. preslu?avam ga u tempu pjesme, a kada ga ubacim, van tajma je ... Otvori information tab (Ono slovo "I") - mislim da je tamo da ti se otvori sa lijeve strane informacije (o odabranom kanalu, insertima, sends itd.), odaberi taj sample u sekvenceru i negdje na dnu bi ti trebao biti tempo kojeg ručno upi?e? ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#186 | ||
VIP Member
|
![]()
@Synclavier: Kao prvo hvala ti na obimnom off-topicu (koji to zapravo uopšte nije).
Quote:
Ne "velika", nego ogromna većina korisnika bilo kakve opreme provodi gomilu vremena na Mreži raspitujući se koja oprema (softver iili hardver, svejedno) može da reši njihov problem, umesto da isto to vreme povedu tražeći put do rešenja uz pomoć opreme koju već poseduju. Drugačije rečeno - ljudi više vole da ulažu u hardver, softver i online druženje nego u sebe. Quote:
Prosečni korisnik softvera (na forumima je takvih ipak malo više nego kupaca ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#187 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Pro Member
|
![]()
Jesi obilje?io kućicu u song options da ti streča loopove i soundove u tempu pjesme?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Pa to tako po defaultu stoji, ali sad sam otkrio neke stvari - studio one uopste ne prepoznaje bpm izvesnih wavo-va! Kad u polje File Tempo upises datu brzinu wav-a, tek onda ga pogram stratchuje!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() .. samo nisam napisao da se zove FILE TEMPO ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Presonus Studio One Pro.v1.5.0 mania | shigumicu | Audio Software | 23 | 17-01-2011 04:05 PM |
Presonus studio one Pro | Inovative_kg | Audio Software | 9 | 27-12-2010 05:27 PM |
Presonus 24.4.2 studio live | Hepek | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 03-02-2010 08:53 AM |
Presonus Studio Live? | Hepek | Computer Hardware | 0 | 21-01-2010 01:25 PM |
Presonus Studio One Demo !!!! | InsaneEyes | Audio Software | 34 | 11-11-2009 09:46 AM |