Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-11-2011, 04:16 PM   #131
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!!

Quote:
Originally Posted by Zeroo View Post
A zvuk mixa generalno misljenje u odnosu na ostale?

Jel se salis?
Jan is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2011, 04:35 PM   #132
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Jel se salis?
A ?to bi se ?alio čovek? 64-bitni audio engine i sabirnica su u pitanju, za razliku od Cubaseta.

Pozdrav,

Vasa
Old 02-11-2011, 04:42 PM   #133
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
A što bi se šalio čovek? 64-bitni audio engine i sabirnica su u pitanju, za razliku od Cubaseta.

Pozdrav,

Vasa
Ne razumem se u arhitekture bitova, odnosno razumem donekle, ali mi nisu jasne benificije itd itd...Ali ja koristim x86 verziju jer S1 nema svoj "bridge" a i vecina efekata su 32bitni, da li onda stoji da je 64bitni engine? Ne znam da li to ima veze sa sabirnicom i to?

Inace okej, ne osecam ja nikakvu zvucnu razliku, nikad nisam osecao razliku izmedju DAW-ova (radio sa Cubase-om, Pro Tools-om, Acid-om, sa Acidom sam imao utisak da je zvuk malo nekako nervozniji...). Vise uticu boje na ekranu na mene i svetlost u sobi na trenutni miks, nego li audio engine softvera :S
Old 02-11-2011, 07:53 PM   #134
euphoric
Member

euphoric's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Ne razumem se u arhitekture bitova, odnosno razumem donekle, ali mi nisu jasne benificije itd itd...Ali ja koristim x86 verziju jer S1 nema svoj "bridge" a i vecina efekata su 32bitni, da li onda stoji da je 64bitni engine? Ne znam da li to ima veze sa sabirnicom i to?
Ne, to nema veze jedno sa drugim ..

64 bitna sabirnica je interna preciznost sabiranja/sumiranja (ono sto je PT imao do nedavno 48bit fiksnu) ili ti procesiranja audio sadrzaja unutar samog programa.
Znaci racuna digitalne podatke u preciznosti od N^64 ("N na 64. stepen, gde je N floating point (32 bit, single precision) broj u duploj vrednosti (cesto se naziva Double data type ne znam nasu rec, sorry) predstavljen u racunarskoj memoriji") i ne mora da ima 64 bitni operativni sistem da bi mogao da izvrsi te proracune, vec sam program (ne zavisno) to obavlja.

Znaci iza prirodnog broja dobijene vrednosti, racuna na 64 decimale sa pokretnim zarezom sto je neverovatna preciznost i verujem da u 99% slucajeva niko ne moze cuti razliku izmedju 32 bitnog i 64 bitnog racuna, odnosno procesiranja.
Ali stavka je stavka..
64bit sumiranje je duplo preciznije od 32 bitnog i to je cinjanica.

Sem Sonara koji je prvi ovo implementirao (cini mi se u V6) i Ableton Live-a koji ovo ima od V7, ne znam postoji li jos koji DAW koji ima internu 64 bitnu sabirnicu. U S1 moze da se bira u opcijama preciznost izmedju 32 i 64bit-a.

Interesantno je da je PT sve do ove nove V10 imao 48 bitnu fiksnu sabirnicu (fiksna znaci da je racunao sa fiksnim vrednostima, nije imao tzv. floating point, ili ti racunanje sa pokretnim zarezom) i stalno su se "hvalili" (reklamirali, trljali na nos Logic-u, Cubase-u i ostalima kako oni imaju 32 bit floating point, single precision), kako je to najbolje resenje i daje najbolje rezultate, odnosno najbolji zvuk! Od verzije 10 i oni su promenili sabirnicu u isti ovaj 32 bit floating point.
Da, bas ta koju su "do juce" opovrgavali kao najbolje resenje koje je sva konkurencija imala! .. Znaci sada su "dostigli" Cubase SX3/Nuendo 2/ Logic 6/Sonar 5 itd..
Sta reci dalje..Marketing je cudo!

Sto se tice 64 bitne arhitekture, to su "onih 64 bit-a" koji svi mesaju kada se pomene taj termin - 64bit!
To u stvari predstavlja arhitekturu, odnosno 64 bitno okruzenje u kojem je aplikacija kodirana (programirana) da bi mogla da iskoristi (adresira) vise od 3 GB memorije (sto je limit za 32 bitni operativni sistem).

Teoretski, 64 bitni procesori u 64 bitnom sistemu mogu da adresiraju 16 EKSABAJTA (exabyte = 10^18 bajta ili ti oko 1 milion TB (terabajta!)) sto je enormna cifra od koje se glava vrti s obzirom da je sada 4GB prosek ram memorije .
To je bilo teoretski, ali u praksi, procesori su ipak "ograniceni" na manju kolicinu, a 64 bitni operativni sistem na jos manju pa je ogranicenje Windows 64 bitnog operativnog sistema (za) sada "samo" 8 TB ram meorije ..
(za jedno 20 godina cemo mozda i imati toliko fizicke memorije u nasim racunarima).

Znaci 64 bitna arhitektura nema veze sa 64 bitnom internom sabirnicom, a eto jedan dobar primer je da Ableton Live ima vec 5 godina 64 bitnu sabirnicu ali jos uvek nema 64bit arhitekturu (da mozemo da koristimo vise ram memorije)..Verujem da ce V9 doneti to, ali to je neka druga tema..

Naravno, ovo sto sam napisao je najprostije moguce sroceno, jer ovo ipak nije IT forum, pa ne bih da ulazimo u detalje, koga interesuje vise o tome, tu je google, pa napred ..

U potpisu dipl. ing. informatike koji voli da se bavi muzickom produkcijom

[P.S. Evo jos jedan dobar video sa presonus foruma koji je jedan korisnik napravio i takodje objasnio nesto od ovih stvari]

Pozdrav

Last edited by euphoric; 02-11-2011 at 08:01 PM. Reason: doterivanje :S
euphoric is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2011, 09:20 PM   #135
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by euphoric View Post
Sem Sonara koji je prvi ovo implementirao (cini mi se u V6) i Ableton Live-a koji ovo ima od V7, ne znam postoji li jos koji DAW koji ima internu 64 bitnu sabirnicu.
Reaper, oduvek

Pozdrav,

Vasa
Old 02-11-2011, 09:33 PM   #136
Haxli
Pro Member

@euphoric
Kapirao sam ovu zabunu od ranije... al ovo je savrsheno - ne,
idealno napisano... !!! Taman kako/koliko treba

Last edited by Haxli; 02-11-2011 at 09:38 PM.
Haxli is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 03:48 PM   #137
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by euphoric View Post
Interesantno je da je PT sve do ove nove V10 imao 48 bitnu fiksnu sabirnicu (fiksna znaci da je racunao sa fiksnim vrednostima, nije imao tzv. floating point, ili ti racunanje sa pokretnim zarezom) i stalno su se "hvalili" (reklamirali, trljali na nos Logic-u, Cubase-u i ostalima kako oni imaju 32 bit floating point, single precision), kako je to najbolje resenje i daje najbolje rezultate, odnosno najbolji zvuk! Od verzije 10 i oni su promenili sabirnicu u isti ovaj 32 bit floating point.
Da, bas ta koju su "do juce" opovrgavali kao najbolje resenje koje je sva konkurencija imala! .. Znaci sada su "dostigli" Cubase SX3/Nuendo 2/ Logic 6/Sonar 5 itd..
Sta reci dalje..Marketing je cudo!
Pro Tools je priča za sebe i još je luđa od toga što si pomenuo. Pro Tools HD (do verzije 10, kao što si napisao) je imao 48-bit fixed point sabirnicu, OSIM što su TDM pluginovi radili u 24-bitnom režimu. Što pak dovodi do genijalnog apsurda:

Recimo Waves pluginovi (koji u Native formi poodavno rade 64-bit floating point) u TDM formatu rade u 48-bit režimu, ALI pošto je sam TDM I/O 24-bit posle procesovanja moraju da se svedu na 24-bit rezoluciju da bi se OPET podigli na 48-bita (pošto je PT mixer 48-bit, jel'da). Kome se ovo učini komplikovanim i besmislenim nek se ne sekira - jeste komplikovano

Za razliku od PT koji na silu mora da bude kako-tako kompatibilan sa već postojećim vlastitim sistemima, Presonus (pa donekle i Cockos) nemaju nikakvo opterećenje u odnosu na prethodne korisnike, prosto zato što prethodnih korisnika nema, ili ih ima jako malo. Zato (kao što su mnogi već rekli) svi ti "novi" mnogo brže reaguju na korisničke zahteve pošto im je stalo do mušterija, a i nije im komplikovano da dorađuju softvere koji su praktično još u fazi razvoja. A to vala treba iskoristiti i smarati ih po forumima.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Malo čitao, pa shvatio da sam malo i preterao - dobar deo TDM Waves pluginova je kompatibilan sa double precision (48-bit) procesovanjem: http://www.wavesupport.net/content.aspx?id=2212 Doduše, dobar deo i nije

Last edited by awacs; 03-11-2011 at 04:44 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 06:01 PM   #138
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

I evo sad sam naleteo na prilicno ozbiljan problem.

Snimak vokala na koji sam dobio ima glich na dva mesta, znaci digitalni glich. U Cubase-u bi pencil toolom taj glich ispravio, nacrtao bih olovkom waveform tamo gde glich postoji, a ovde ne mogu, olovka u njegovom editoru ne radi to Mozda postoji drugi nacin? Ali trazio sam po manualu nista ne pise o tome :S
Old 04-11-2011, 09:05 PM   #139
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

ja sam na ovom programu od prve verzije i sve sto mogu reci je da sam napokon dobio sve ono sto mi je falilo u prvoj verziji i da je jednostavno savrseno parce softvera... sto se tice zvuka, ne zelim da sudim niti poredim cubase/pt itd itd, ali je cinjenica da S1 sjajno radi mixdown i da u njemu mogu i umem da dobijem sve sto zamislim i pozelim na brz i jednostavan nacin... tako da za mene ne postoji vise drugi softver odavno 12gb rama, 64bit verzija, 64bit processing (mada tu zaista ne cujem razliku, al ajd) i totalno izdrkavanje... sve vst-eve imam u 64bitnoj varijanti sem bfd-a i lexicona koje sam resio kupovinom jbridga

pozz
kVu is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2011, 09:38 PM   #140
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Reaper, oduvek

Pozdrav,

Vasa

Pored toga u verziji 4 postoji opcija da se bira bitaza sa summing engine te postoji opcija da se bira famozni PTools 48bit fixed point.

Cela poenta 'dizanja' bitaze summing engine-a je da se minimizira distorzija (truncation distortion) prilikom kalkulacija i skracenja duzine reci. Koliko sam upoznat, ni jedan DAW sem Samplitude i PT koji za to koristi dithered mixer, ne radi dither nakon svake kalkulacije. Jedan od nacina da se to izbegne je i podizanje preciznosti tj 64bit.

Sama razlika izmedju 32bit i 64bit i nije nesto cujna kad je u pitanju neka jednostavna stvar tipa - import wavs i mixdown tj summing, ali - kad se krene sa krkanjem plugova, pa automatizacija, itd distorzija krece da se akumulira 6db po kalkulaciji za razliku od dithera iliti suma koji se akumulira 3db po kalkulaciji i koji je potpuno sklonio tu vrstu 'problema' koji se javlja u vecini sto DAWova, sto plugova...
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules