Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-06-2005, 12:19 AM   #31
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

eh, koliki thread .....

Evo mog slucaja. 8) Ne bih rekao da je apsolutni sluh problem. Sve zavisi od situacije u kojoj se nadjes. Npr. prednost kod mene je da mi ne treba tuner za gitaru, mogu sve da nastimam na uvo, ili kad skidam stvar dovoljno mi je jednom da cujem i da zapamtim sve harmonske promene. Kod doticnih melodijskih diktata u muz. skoli nikada u poslednjih 15tak godina skolovanja nisam napravio gresku.
E sad, mane. Kao sto dusan ili color, ko vec, rece da svaki tonalitet ima svoju boju, to je tacno. Pritom ne mislim na boju plava zuta crvena, nego na neku jebem li ga ne znam... jednostavno odvratno mi je oduvek bilo kada moram da transponujem pesmu kada sviram jer neko ne moze da otpeva. Prvo, kad znam originalnu kompoziciju, ona sama po sebi ima svoj tonalitet i samim tim svoju boju. Kada recimo nesto iz A transponujem u D, osecam se bedno! Zvuci cudno, ali tako je. A i frka mi je da koristim transpose na keyboardu, radije cu odsvirati sve za sekstu ili koliko hoces vise,nije mi problem, nego da transponujem. Zvuci blesavo, al meni nije dobro kad koristeci transpose pritisnem c-dur, a cujem e-dur! katastrofa!

A i bila mi je frka kad sam pevao u horu. Zamisli, cujem kako padamo lagano, pola stepena... pa stepen... ja u sebi kuvam, usi mi otpadaju, al ajd... posle sam imao deal sa dirigentom da pevam vise pa da navucem muski hor da me prate intonativno, sto je cesto uspevalo, al sad zamisli kako je meni, cujem padamo, namerno pevam 1/4 stepena vise da navucem ostale, i jos kao agogika i ostalo... LOODILOO!!!

naposletku, veoma korisna osobina, koja mi izuzetno pomaze u svakodnevnom poslu, i naravno kada komponujem.
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 17-06-2005, 12:43 AM   #32
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Originally Posted by Color

Ne samo da si Sumanut nego si Zbunjen! A bogami i ja

Sad kontam, ja sam mislio da pricamo o visini tona, nisam nigde video da si napisao da se radi o dinamici.. A i ovaj koeficient od 1.06 mi je tek sad jasan kad si napisao lepo i jasno - koeficient!

Sto se tice osetljivosti na dinamiku, uvo je najostljivije u oblasti od 500 do 4000 Hz i sposobno je razlikovati cak 250 nijansi glasnoce...
Ma nisi ni prvi ni poslednji koga je on zbunio...prvo sam mislio da to radi namjerno, al sam se poslije uvjerio da nema zle namjere...

Sumanut, impresioniran sam koliko si naucio...ali iskreno...samo tako nastavi, i sretno na ispitu (ako vec nije prosao)

Poz. svima.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 17-06-2005, 07:19 AM   #33
dacko
Senior Member

dacko's Avatar

Quote:
Originally Posted by shigumicu
Takodje mogu da nastimujem gitaru na E iz glave, samo zamislim prvi ton iz pesme TNT od AC\DC i to je to. Ovo funkcionishe vec 15 godina.
O tome sa pricao... 8)
dacko is offline   Reply With Quote
Old 18-06-2005, 02:57 AM   #34
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

@ Dusan:
Ma ukapirao sam ja tebe, nego sam samo konstatovao da vecina tih "apsolutnih sluhista" nisu to, vec ljudi sa dobrim, razvijenim sluhom (sto bi ti rekao relativnim). Jako je mali procenat ljudi koji se sa time rodi (dakle, mislimo na isto), a po onome sto vidim, ovde ih ima (procentualno gledajuci), barem 70...
Ovim, naravno nemam nameru nikoga da vredjam, ali nemati "apsolutan sluh" je jednako kao i nemati "plave oci" ili "ravnu kosu"...
Toliko je velikih muzicara koji ga nisu imali, pa su ipak veliki...

Jel ides u CG, ja sam u Utorak definitivno u BG-u?

@ cevap:

Nisam ja rekao da nisam siguran u ono sto govorim, cak sta vise, nego jedino nisam bio siguran da li si ti pohadjao tu akademiju, pa sam se zbog toga unapred izvinuo, ne zeleci da mislis da te potcenjujem. Ne mislim da svako ko je upisao akademiju u SA, je nuzno morao biti i netalentovan ili los muzicar, ali je poznata cinjenica ono sto sam napisao i tu nema sta da se raspravlja.
Postovanje.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 18-06-2005, 03:49 AM   #35
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Jel ides u CG, ja sam u Utorak definitivno u BG-u?
Idem, tako da jbg, ni?ta od vi?anja. Ima? PP
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 18-06-2005, 09:27 AM   #36
cevap
Member

cevap's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bitch
eh, koliki thread .....

Evo mog slucaja. 8) Ne bih rekao da je apsolutni sluh problem. Sve zavisi od situacije u kojoj se nadjes. Npr. prednost kod mene je da mi ne treba tuner za gitaru, mogu sve da nastimam na uvo, ili kad skidam stvar dovoljno mi je jednom da cujem i da zapamtim sve harmonske promene. Kod doticnih melodijskih diktata u muz. skoli nikada u poslednjih 15tak godina skolovanja nisam napravio gresku.
E sad, mane. Kao sto dusan ili color, ko vec, rece da svaki tonalitet ima svoju boju, to je tacno. Pritom ne mislim na boju plava zuta crvena, nego na neku jebem li ga ne znam... jednostavno odvratno mi je oduvek bilo kada moram da transponujem pesmu kada sviram jer neko ne moze da otpeva. Prvo, kad znam originalnu kompoziciju, ona sama po sebi ima svoj tonalitet i samim tim svoju boju. Kada recimo nesto iz A transponujem u D, osecam se bedno! Zvuci cudno, ali tako je. A i frka mi je da koristim transpose na keyboardu, radije cu odsvirati sve za sekstu ili koliko hoces vise,nije mi problem, nego da transponujem. Zvuci blesavo, al meni nije dobro kad koristeci transpose pritisnem c-dur, a cujem e-dur! katastrofa!

A i bila mi je frka kad sam pevao u horu. Zamisli, cujem kako padamo lagano, pola stepena... pa stepen... ja u sebi kuvam, usi mi otpadaju, al ajd... posle sam imao deal sa dirigentom da pevam vise pa da navucem muski hor da me prate intonativno, sto je cesto uspevalo, al sad zamisli kako je meni, cujem padamo, namerno pevam 1/4 stepena vise da navucem ostale, i jos kao agogika i ostalo... LOODILOO!!!

naposletku, veoma korisna osobina, koja mi izuzetno pomaze u svakodnevnom poslu, i naravno kada komponujem.
Heeeeeeeeej covjeche, citam tvoj post i kao da sam ga ja pisao

Isto se osjecam kad sviram melodiju iz drugog tonaliteta od originalnog. Ako hocesh da mi pomutish razum, samo mi podesi transpoze dugme na sintu a ja da sviram iz prvobitnog tonaliteta dok chujem neshto drugo, padam u delirijum, pochinjem da ujedam.
Potpuno ista stvar mi se kao i tebi deshavala u horu
Old 18-06-2005, 09:34 AM   #37
cevap
Member

cevap's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Nisam ja rekao da nisam siguran u ono sto govorim, cak sta vise, nego jedino nisam bio siguran da li si ti pohadjao tu akademiju, pa sam se zbog toga unapred izvinuo, ne zeleci da mislis da te potcenjujem. Ne mislim da svako ko je upisao akademiju u SA, je nuzno morao biti i netalentovan ili los muzicar, ali je poznata cinjenica ono sto sam napisao i tu nema sta da se raspravlja.
Postovanje.
Ta "chinjenica" o kojoj prichash nije chinjenica, vec samo "rekla kazala", podcjenjivanje jednih i dizanje drugih u visine. Ja sam te djechije bolesti prerastao, i mislim da uopshte nije bitno u kome si mjestu pohadjao skolu, vishe je bilo da li si vrijedan i da li si neshto postigao za te 4 godine.

Imam jako dobrih prijatelja koji su studirali u SA i nakon 2 godine preshli recimo u BG, ne zbog toga sto u SA nije bila dobra nastava, vec zbog toga sto su u BG tada imali vece mogucnosti za dobijanje bolje pozicije, posla i kasnije probijanja na internacionalno trzishte. Mislim da ipak trebash pitati "njih" sta misle o Sarajevskoj akademiji.
Old 18-06-2005, 09:52 AM   #38
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by shigumicu
Takodje mogu da nastimujem gitaru na E iz glave, samo zamislim prvi ton iz pesme TNT od AC\DC i to je to. Ovo funkcionishe vec 15 godina.
i ja iman slican nacin, samo je u mene pisma 'please don't let me be missunderstood' od animals... i isto je E.
Old 18-06-2005, 12:49 PM   #39
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

@Diviner: dobro je da smo se na kraju ipak razumeli

A to za transpose i ja osetim iako nisam shkolovan, bash sam pre neki dan ostavio transpose na +1 i krenuo neshto da nabadam i nista mi nije zvuchalo kako treba (a svirao sam akorde od november rain) ... kapiram da treba biti porpilichno nagluv za muziuku pa ne osetiti transpose ...

A npr nikako nisam dobar kada je samo jedna nota u pitanju. Nikako ne mogu da namestim gitaru po zhici od telefona, zbunjuju me razlichite boje ... moracu probati to sa nekom pesmom koja krece sa praznom zhicom ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 18-06-2005, 02:01 PM   #40
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Da nemas mozda i ti apsolutan sluh?
Kupi brate stimer za 15 e, i udri po tamburi (kad te vec ne zene)
Oggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules