Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-06-2005, 01:19 PM   #21
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Nema na cemu
Onaj ko ne zna- razmislja
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2005, 03:50 PM   #22
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Nema na cemu
Onaj ko ne zna- razmislja
ima jos jedna narodna:

ne znam ja nista, ja sam ti basista!
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2005, 05:51 PM   #23
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

UUUUU!!!!
Ova ti je doba!
8)
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2005, 09:43 PM   #24
Dubravko
Junior Member

Dubravko's Avatar

Covek razvija sluh ako dozvoli sebi da proba i pokusa i sa puno truda nesto sto i nije cuo, svako uvo drugacije cuje ali po istim definicijama za sluh, tako da ipak sluh moze svako da razvije u zavisnosti od samih nas...

Ali ako govorimo o ukusima u muzici tu cemo nacuti raznorazne frekvencije....

Sluh se ipak razlikuje kod svakog od nas...i zavisi od toga sta slusamo i sta sviramo i sta pevamo uglavnom...

Sto se mene tice moje uvo je naviklo na sve ukuse uglavnom, ali kad bi poceo da komentarisem oko muzike i sluha neznam gde bi mi bio kraj, mislim da bi se razumeli a mozda i ne
Dubravko is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2005, 11:00 PM   #25
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT
I da ... ova promena od 1.06 je daleko od toga da bude najmanja promena koju uho mozhe da primeti u visini tona ... ljudsko uho je mnogo osetljivije ...
hmmm....pa ja bas i nisam tako ucio

Visina tona (relativna) , subjektivno zavisi i na njegovom intenzitetu. Duboki tonovi kad se pojacaju, cine se dublji a visoki (nad 5Khz) se cine visi! Znaci raspoznavanje visine tona zavisi na njegovom intenzitetu. Uvo je najosetljivije u oblasti oko 2000 Hz , intenziteta oko 60 dB a promena koju je sposobno zaregistrovati u ovoj oblasti je 2 Hz!
Color is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2005, 11:13 PM   #26
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
@ Dusan:
Nikad cuo za slican kurs, niti bi me i da sam cuo posebno zanimalo
To je prica o radu na sluhu i stoji da nijedan sluh nije definitivan. Neko ima bolju predispoziciju, neko losiju, ali i taj sa losijom, ako se posveti temeljna paznja, moze da stigne do nivoa do koga covek sa prirodnim talentom koji nije razvijao nikad nece. Takodje postoji latentni i interpretativni sluh gde onaj ko ne moze da bas tacno interpretira glasom tonove jaako dobro cuje svaki njihov nedostatak i instrumentom do nadomescuje.
Ne ljuti se ali ?ini mi se da nisi ba? u potpunosti obratio pa?nju na sadr?aj onoga ?to sam napisao. Nije bit u tome da li postoji takav kurs, nego sam se poslu?io dokumentacijom istog i obrazlo?io shvatanje koje ?ovek iznosi, i koje je o?igledno uspeo da potvrdi praksom, a koje se razlikuje od "klasi?nih" shvatanja o sluhu.
Po uvre?enim shvatanjima nije uop?te mogu?e razviti apsulutni sluh ako ti nije podaren ro?enjem.
Ono ?to ti podrazumeva? pod "radom na sluhu" i ?to ponavlja? je kao kad bi ve?bao o?i da raspoznaje? objekte na sve ve?oj i ve?oj daljini. Razvijanje apsolutnog sluha nema nikakve veze sa tim, ve? je predstavljeno kao mogu?nost da ?ovek koji je celog ?ivota video crno belo po?ne videti po prvi put boje. Jer ti mo?e? ve?bati sluh i dobiti neverovatno razvijen relativni sluh, ali apsolutni sluh je sasvim druga?ija disciplina. Postoji ?itav niz poznatih muzi?ara koji su voljno razvili apsolutni sluh, radom.
Doti?ni Burge, ve? skoro 20 godina prodaje te iste CD-e , odnosno ranije kasete, i dr?i kurseve, pa mislim da se ne radi o klasi?nim "instant majstor" budala?tinama. Konkretno, ja nisam radio po tome, jer nisam ose?ao potrebu, drugar jeste, ne?to malo i po?eo je da raspoznaje bez problema prva dva tona sa kojima se radi, mislim da su u pitanju F# i Eb ako se ne varam.

U svakom slu?aju, mo?da ja u pro?lom post-u nisam najbolje objasnio na ?ta mislim pa se nismo skapirali.
Ako ho?e? mo?e? poglejti vamo:
http://www.perfectpitch.com
Malo je cheesy sajt po dizajnu, ali, obja?njava o ?emu se radi.

Ina?e nikako ne kapiram vidim za?to to za tebe "poreme?aj", koliko mi je poznato, imati neku specijalnu sposobnost koja se ceni nije ne?to za ?ta se koristi tako negativan termin...

Quote:
Ona nikada nije mogla cisto da otpeva ni jednu vezbu iz solfedja
Btw, zar nije tu stvar u kontroli glasa? Znam ljude koji imaju odli?an sluh ali katastrofa pevaju jer ne umeju sa glasom.

Quote:
Slazem se sa ovim u potpunosti... Sve je to stvar vezbe... I nemojte mi reci da gitarista koji aktivno svira recimo 10 godina, ne moze u glavi da zamisil kako zvuci prazna E zica ili A zica, koju je cuo toliko miliona puta. A kad ima to, vrlo je lako naci bilo koji ton... Isto tako da neki gitarista ne prepozna recimo osnovni a-moll, e-moll, G dur, C dur... "hvat" na gitari kada ga neki pocetnik odsvira... hmmm... sumnjam...
Ja recimo imam sjajan relativan sluh, sviram 20 godina, i?ao sam u osnovnu muzi?ku i ne?to srednje, i ne mogu sa sigurno??u da prepoznam akord, nekada da, ali se ne bih mogao osloniti. ?ak sam i sanjao cele kompozicije i budio se znaju?i kako idu, i mogu da u glavi iskomponujem ili izaran?iram par?e muzike, bez instrumenta, ali A mol sa 100% ta?nosti, ne.
Iz jednostavnog razloga ?to to nije apsolutni sluh ve? vrsta memorisanja frekvencije, bar u ve?ini slu?ajeva.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2005, 11:36 PM   #27
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by Color
Quote:
I da ... ova promena od 1.06 je daleko od toga da bude najmanja promena koju uho mozhe da primeti u visini tona ... ljudsko uho je mnogo osetljivije ...

Visina tona (relativna) , subjektivno zavisi i na njegovom intenzitetu. Duboki tonovi kad se pojacaju, cine se dublji a visoki (nad 5Khz) se cine visi! Znaci raspoznavanje visine tona zavisi na njegovom intenzitetu. Uvo je najosetljivije u oblasti oko 2000 Hz , intenziteta oko 60 dB a promena koju je sposobno zaregistrovati u ovoj oblasti je 2 Hz!
ne ne ovo definitivno nije tachno ... ne znam gde si ovo uchio ...

chovek najbolje chuje 1 khz, po njemu su izvedeni i foni (izofonske linije) i soni, tako da je uho definitivno najosetljivije na 1 khz (i u celoj oblasti govora)

Uzmi pitch bend, namesti da mu pola kruga predstavlja pomak od jedne note pa ga vrti dole gore pa vidi koliko i u tom malom intervalu ima podintervala koje tvoje uho razlikuje ...

EDIT: izgleda sam ja pogreshno shvatio ... ja sam govorio o dinamichkoj osetljivosti a ti izgleda govorish o frekvencijskoj. Za to na 2000 hz ne znam, za subjektivno odredjivanje visine tona koristi se MEL, a ovo shto sam ja napisao 1.06 nije promena frekvenzije za 1.06 hz vec koeficijent promene ... dakle 440hz x 1.06 je sledeci poluton u oktavi = 466.4 a to je mnogo veca promena od 2 hz ... dakle kapiram da je tachno to shto si rekao samo nit si ti mene razumeo nit ja tebe
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2005, 11:52 PM   #28
cevap
Member

cevap's Avatar

Quote:
Tacna kao 2+2
Ne znam na kojoj si ti akademiji bio, ali tamo gde sam ja bio (NS), nisi mogao da polozis ispit iz solfedja (tacnije, to je bio pismeni deo ispita i uslov da se izadje na usmeni deo), a da ne uradis jednoglasni (atonalni), dvoglasni i troglasni (nalik invencijama sa nezavisnim kretanjem glasova) i cetvoroglasni (pretezno sazvucja, ali ne samo akordi, vec dosta atonalno).
E, da, to za nas instrumentalce, a teoreticari i kompozitori su imali jos zajebaniji diktat.
Dakle, ne postoji niko da je polozio solfedjo, a da to ne ume da uradi (osim ako nije kupio diplomu ili je toliko vest da je uspeo da prepise)

Ja sam pevao na kolokvijumu vezbe iz "Intoniranja intervala" Dorine Radiceve unazad( ?!?!?), znaci arapski, s' desna na levo.

Oklevam da pitam, jer ne bih da ispadne da se sprdam, ili da imam nameru da te uvredim, ali da to nije bilo mozda na sarajevskoj akademiji? Jedino mi na to lici...
Ne mislim da imash namjeru da me uvrijedish, jer ipak ja da sam toliko losh ne bih mogao da upishem niti zavrshim konzervatorij u Kopenhagenu, toliko o tome.

Znam samo ono sto sam vidio i chuo, na chasovima solfedja je uvijek oko mene bilo bar 3-4 curice koje su redovno prepisivale. Sto se tiche Sarajevske akademije, znam takodje mnogo faca koje je nisu upisale, pa su kasnije ishli u Zagreb ili Beograd i tamo su proshli prijemni. Ne treba prichati bash tako o stvarima o kojima i nisi toliko siguran.
Old 16-06-2005, 11:57 PM   #29
shigumicu
Senior Member

shigumicu's Avatar

Ja sam kao mali 6-7 godina jasno u svojoj glavi video boje dok sam slusao pesme, odnosno neke solo deonice (pojedinacan instrument), tako da sam govorio "vidi tata ovaj cika svira crveno". Visoki tonovi su mi stvarali utisak crvene boje, a duboki su bili plavi.

To sam vremenom poceo da gubim i sada nemam asocijaciju na boje.

Takodje mogu da nastimujem gitaru na E iz glave, samo zamislim prvi ton iz pesme TNT od AC\DC i to je to. Ovo funkcionishe vec 15 godina.
shigumicu is offline   Reply With Quote
Old 17-06-2005, 12:02 AM   #30
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Quote:
Originally Posted by Color
Quote:

ne ne ovo definitivno nije tachno ... ne znam gde si ovo uchio ...

chovek najbolje chuje 1 khz, po njemu su izvedeni i foni (izofonske linije) i soni, tako da je uho definitivno najosetljivije na 1 khz (i u celoj oblasti govora)

Uzmi pitch bend, namesti da mu pola kruga predstavlja pomak od jedne note pa ga vrti dole gore pa vidi koliko i u tom malom intervalu ima podintervala koje tvoje uho razlikuje ...

EDIT: izgleda sam ja pogreshno shvatio ... ja sam govorio o dinamichkoj osetljivosti a ti izgleda govorish o frekvencijskoj. Za to na 2000 hz ne znam, za subjektivno odredjivanje visine tona koristi se MEL, a ovo shto sam ja napisao 1.06 nije promena frekvenzije za 1.06 hz vec koeficijent promene ... dakle 440hz x 1.06 je sledeci poluton u oktavi = 466.4 a to je mnogo veca promena od 2 hz ... dakle kapiram da je tachno to shto si rekao samo nit si ti mene razumeo nit ja tebe
Ne samo da si Sumanut nego si Zbunjen! A bogami i ja

Sad kontam, ja sam mislio da pricamo o visini tona, nisam nigde video da si napisao da se radi o dinamici.. A i ovaj koeficient od 1.06 mi je tek sad jasan kad si napisao lepo i jasno - koeficient!

Sto se tice osetljivosti na dinamiku, uvo je najostljivije u oblasti od 500 do 4000 Hz i sposobno je razlikovati cak 250 nijansi glasnoce...
Color is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules