Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-08-2004, 05:13 AM   #1
Shady
Banned

Shady's Avatar

Default SONAR 3.1. - Pitanja i odgovori

Do sada sam radio u Cakewalk 8.03 i sa prelaskom na Sonara.3 javilo se mnogo nepoznanica na koje ne znam odgovore. Nadam se da ima neko ko bolje poznaje ovaj program, imam neka pitanja u vezi njega pa se nadam da ?e imati koga da me posavjetuje.

Za po?etak interesuje me ovo. Usnimavao sam jednu du?u deonicu gitare, i to ne odjedamput ve? u dijelovima... Sada ti usemplovani par?i?i stoje jedan pored drugog (sa razmakom, tj. medjuprostorom izmedju njih) i ne znam kako da ih nalijepim sve u jednu cjelinu. U Cw 9. sam to radio bez problema, ali ovdje ne umijem.

Shady is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2004, 03:51 AM   #2
Shady
Banned

Shady's Avatar

Takodjer, zanima me ?ta je zapravo i kako djeluje opcija NON DESTRUCTIVE MIDI EDITING *(koja se nalazi u meniju "OPTION") kao i - za ?to slu?i "LOOP CONSTRUCTION" koji se nalazi u meniju "WIEW", tj. ?to se u njoj mo?e raditi?
Old 03-09-2004, 02:53 PM   #3
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default Re: SONAR 3.1. - Pitanja i odgovori

Quote:
Originally Posted by Shady
Do sada sam radio u Cakewalk 8.03 i sa prelaskom na Sonara.3 javilo se mnogo nepoznanica na koje ne znam odgovore. Nadam se da ima neko ko bolje poznaje ovaj program, imam neka pitanja u vezi njega pa se nadam da ?e imati koga da me posavjetuje.

Za po?etak interesuje me ovo. Usnimavao sam jednu du?u deonicu gitare, i to ne odjedamput ve? u dijelovima... Sada ti usemplovani par?i?i stoje jedan pored drugog (sa razmakom, tj. medjuprostorom izmedju njih) i ne znam kako da ih nalijepim sve u jednu cjelinu. U Cw 9. sam to radio bez problema, ali ovdje ne umijem.

Odaberi sve te komadicke i desni klik - odaberi bounce to clips! I to je to. Spojit ce sve u jednu traku.
A i inace ako snimas u neku traku iz druge ili dodatni komadic, onda odaberi opciju, ustvari NE odaberi opciju PASTE AS NEW CLIPS... jer inace uvijek dodu u tim komadicima umjesto da se zalijepe na isto.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2004, 04:18 AM   #4
Shady
Banned

Shady's Avatar

Tako jednostavno... Vidio sam tu opciju al nisam smio ?a?kati da ?to ne pokvarim. :oops:

Old 04-09-2004, 04:31 AM   #5
Shady
Banned

Shady's Avatar

Anita,
ovo je za mene jako va?no, ako zna? odgovor.

Naime, uradio sam 1 projekt (pjesmu) koja sadr?i MIDI i AUDIO trake. Na midi trakama sam vukao boje sa raznih VST i DXI aplikacija, kao npr:
- Atmosphere,
- Batery,
- Absynth,
- HQ Orkestral .... itd

Sada trebam te MIDI trake usnimati na audio trake, tj. pretvoriti ih u AUDIO. Medjutim, kad ?elim da to usnimim na audio traku, ne ide! Na primjer, kada pusitim da ide kao solo track.1. na kojem je npr. neka deonica odsvirana na Orkestralu, tada ne?e da se usnimi audio signal iako sam kreirao audio traku i startovao recording. Da li je ovdje problem do pode?avanja mixera od Kartice *(EMU 1820), ili do pode?avanja sonara? Pozdrav.
Old 04-09-2004, 01:30 PM   #6
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shady
Anita,
ovo je za mene jako va?no, ako zna? odgovor.

Naime, uradio sam 1 projekt (pjesmu) koja sadr?i MIDI i AUDIO trake. Na midi trakama sam vukao boje sa raznih VST i DXI aplikacija, kao npr:
- Atmosphere,
- Batery,
- Absynth,
- HQ Orkestral .... itd

Sada trebam te MIDI trake usnimati na audio trake, tj. pretvoriti ih u AUDIO. Medjutim, kad ?elim da to usnimim na audio traku, ne ide! Na primjer, kada pusitim da ide kao solo track.1. na kojem je npr. neka deonica odsvirana na Orkestralu, tada ne?e da se usnimi audio signal iako sam kreirao audio traku i startovao recording. Da li je ovdje problem do pode?avanja mixera od Kartice *(EMU 1820), ili do pode?avanja sonara? Pozdrav.
Znam da je to i mene mucilo, dok nisam dobro postavila scope od lune (znaci u kartici), ali isto tako i u sonaru. Mogu kasnije pogledati pa ti konkretno reci sto gdje treba, ali samo je ustvari bitno da iste postavke stavis tamo i tu (ne da ti u sonaru npr ostane 16bit a u mixeru od kartice 24bit jer onda ne ide). Pogledat cu poslije.
Old 19-09-2004, 03:07 AM   #7
Shady
Banned

Shady's Avatar

Va?i Anita.

I da dodam jo? jedno pitanje. Da li neko zna kako se u SONARU 3. radi faderovanje? (A ko sam pogodio naziv opcije). :roll: To je ono, npr. da mijenja? volume na nekoj traci tokom pjesme, i da onda "uslika?" uradjene promjene, tako da slede?i put kad pusti? fajl da ide, da kliza? volumea na doti?noj traci sam mijenja svoje polo?aje.
Old 19-09-2004, 09:22 AM   #8
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

to se zove automatizacija fadera
Old 19-09-2004, 11:28 PM   #9
Shady
Banned

Shady's Avatar

Ok, hvala. :oops: Prema tome ima li neko voljan da mi pomogne oko automatizacije fadera u Sonaru 3? Zanima me koje se sve promjene, osim volumea po kanalima, mogu automatizirati u Sonaru, i ?ta treba podesiti (uklju?iti) da bi Sonar pamtio te promjene?

Hajde mi malo pomozite... Par osnovnih savjeta, makar...
Old 19-09-2004, 11:45 PM   #10
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Pa sve controlere mozes lijepo nacrtati u piano roll-u. Dolje nize ti je popis parametara... odaberi volume i crtaj kako zelis. Expression... sustain pedalu... i sve ostalo sto ima (ima sve kontrolere.... naravno za nacrtati lijepo)...

Jesi na to mislio?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules