|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Pozivam moderatore da naprave neku vrstu shablona, koji bi sluzio kako pocetnicima tako i onima koji misle da znaju, a ustvari ne znaju, kako tece proces pravljena muzike na compu. Od otvaranja projekta( pod ovim ne mislim da se objasnjava kako se otvara projekat) do postprodukcije i Masteringa, napisati kroz koje se sve operacije prolazi u slucaju da se radi sa VST instrumentima, a kako se radi sa zivim bendom, kako prici miksu, kako rasporediti razlicite instrumente i da li ih stravljati u mono ili u stereo, gde i zasto se stavljaju pojedini efekti( npr. ja do juce nisam znao da se efekti dodaju u mixu, ja sam ih stavljao pre mixa) , kako i zato se radi mastering. Ovakav jedan sablon bi trebalo napisati najprostije moguce kako bi svima bilo razumljivo, znam da je to velik posao ali dugorocno gledano mislim da bi moderatori sebi ustedeli vreme. Pozdrav!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Bilo bi super! Neko samo procita taj clanak i odmah je smimatelj, masterdzija i producenat... Daj...... za to se upisuje skola koja traje par godina, i na kraju koje se opet nista ne zna
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Nije losa ideja.Da se bar malo pomogne ljudima koji tek pocinju da se bave zvukom.OFF-e,trebao si bolje pratiti predavanja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Iskren da budem, besmisleniju ideju nisam cuo...
Pa kako ti mislis to sa sablonom, kad ja prvi svaki put sve radim drugacije, barem u kreativnom delu posla. A pri tom mislim i na mixanje i snimanje. Jedino svaki put na isti nacin kliknem na ikonicu Nuenda... Za sve ostalo, neka ljudi citaju forum. Istina, tu je uglavnom sve ukratko i potrebno je jos dosta prakse, ali nema nikakvog sablona, nema matrixa... Tu gde ga ima, nema muzike. Samo radi i ne treba ti sablon. Znanje dodje vremenom.
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Ja se samo djelomično slažem s Oggyjem. Vjerojatno bi neka osnovna "šablona" dobro došla i bila korisna, no taj koji bi je pisao bi utrošio puno vremena (a ti koji bi je znali napisati, najčešće toliko vremena nemaju)..
Evo nesto http://www.amazon.co.uk/Making-Music.../dp/0872887448 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
De malo mek?e!
Kolega je (moguće) mislio : neko ko je iskusan okači potpuno gotov uradak, pa onda objasni (opi?e - mo?e po taktovima ili sekunda?i) koje je koristio efekte, u kojem dijelu, koje pode?enje, kada i koliko kompresije, normalizacije, sterea, .... , ...... , ...... , ...... I tako trak po trak. Pa kako je snimao ?ivi trak, kako je radio midi trakove, pa miksanje u bobu, pa bubanj dio po dio, pa, ... , ... , ... Pa onda izvoz, či?ćenje, mastering, itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd., I onda jedna pjesma = jedna knjiga od 1.000 strana. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Opet ja. nije jasno sto ste odmah popizdeli cim sam izneo ovakvu ideju, ako je ideja toliko besmislena i ako ne postoji shablon kako je onda Charles Dye snimio video ''Mix it like a record'' gde je objasnio samo proces mixovanja, onako kako on to radi, naravno on je pokazao samo jedan primer i podrazumeva se da ne radi svaki put isto, a da sad sam se setio on je dobio pare za to. Mislio sam kada vec nema tutorijala na nasem jeziku i kada nema nigde kod nas zasto ne bi bilo na rumskom, al' sam izgleda pogresio. Nemojte sta zameriti.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Hajde da Aniti damo ime! | Danny Lou | Razno | 28 | 25-10-2007 03:46 PM |
Zli, prljavi, imperijalisticki,pod okriljem noci R'N'R Etno? | idekius | Razno | 16 | 03-04-2004 06:14 PM |