Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-08-2007, 12:22 PM   #1
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Default Hajde da napravimo shablon ove noci!!!

Pozivam moderatore da naprave neku vrstu shablona, koji bi sluzio kako pocetnicima tako i onima koji misle da znaju, a ustvari ne znaju, kako tece proces pravljena muzike na compu. Od otvaranja projekta( pod ovim ne mislim da se objasnjava kako se otvara projekat) do postprodukcije i Masteringa, napisati kroz koje se sve operacije prolazi u slucaju da se radi sa VST instrumentima, a kako se radi sa zivim bendom, kako prici miksu, kako rasporediti razlicite instrumente i da li ih stravljati u mono ili u stereo, gde i zasto se stavljaju pojedini efekti( npr. ja do juce nisam znao da se efekti dodaju u mixu, ja sam ih stavljao pre mixa) , kako i zato se radi mastering. Ovakav jedan sablon bi trebalo napisati najprostije moguce kako bi svima bilo razumljivo, znam da je to velik posao ali dugorocno gledano mislim da bi moderatori sebi ustedeli vreme. Pozdrav!
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2007, 01:14 PM   #2
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: Hajde da napravimo shablon ove noci!!!

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Pozivam moderatore da naprave neku vrstu shablona, koji bi sluzio kako pocetnicima tako i onima koji misle da znaju, a ustvari ne znaju, kako tece proces pravljena muzike na compu. Od otvaranja projekta( pod ovim ne mislim da se objasnjava kako se otvara projekat) do postprodukcije i Masteringa, napisati kroz koje se sve operacije prolazi u slucaju da se radi sa VST instrumentima, a kako se radi sa zivim bendom, kako prici miksu, kako rasporediti razlicite instrumente i da li ih stravljati u mono ili u stereo, gde i zasto se stavljaju pojedini efekti( npr. ja do juce nisam znao da se efekti dodaju u mixu, ja sam ih stavljao pre mixa) , kako i zato se radi mastering. Ovakav jedan sablon bi trebalo napisati najprostije moguce kako bi svima bilo razumljivo, znam da je to velik posao ali dugorocno gledano mislim da bi moderatori sebi ustedeli vreme. Pozdrav!

Bilo bi super! Neko samo procita taj clanak i odmah je smimatelj, masterdzija i producenat...

Daj...... za to se upisuje skola koja traje par godina, i na kraju koje se opet nista ne zna
Old 01-08-2007, 01:37 PM   #3
tesovac
Junior Member

Nije losa ideja.Da se bar malo pomogne ljudima koji tek pocinju da se bave zvukom.OFF-e,trebao si bolje pratiti predavanja.
tesovac is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2007, 01:53 PM   #4
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Iskren da budem, besmisleniju ideju nisam cuo...

Pa kako ti mislis to sa sablonom, kad ja prvi svaki put sve radim drugacije, barem u kreativnom delu posla. A pri tom mislim i na mixanje i snimanje. Jedino svaki put na isti nacin kliknem na ikonicu Nuenda...
Za sve ostalo, neka ljudi citaju forum. Istina, tu je uglavnom sve ukratko i potrebno je jos dosta prakse, ali nema nikakvog sablona, nema matrixa...
Tu gde ga ima, nema muzike.

Samo radi i ne treba ti sablon. Znanje dodje vremenom.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2007, 01:58 PM   #5
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Ja se samo djelomično slažem s Oggyjem. Vjerojatno bi neka osnovna "šablona" dobro došla i bila korisna, no taj koji bi je pisao bi utrošio puno vremena (a ti koji bi je znali napisati, najčešće toliko vremena nemaju)..

Evo nesto
http://www.amazon.co.uk/Making-Music.../dp/0872887448
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2007, 02:02 PM   #6
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

De malo mek?e!

Kolega je (moguće) mislio :

neko ko je iskusan okači potpuno gotov uradak, pa onda objasni (opi?e - mo?e po taktovima ili sekunda?i) koje je koristio efekte, u kojem dijelu, koje pode?enje, kada i koliko kompresije, normalizacije, sterea, .... , ...... , ...... , ......
I tako trak po trak.

Pa kako je snimao ?ivi trak, kako je radio midi trakove, pa miksanje u bobu, pa bubanj dio po dio, pa, ... , ... , ...
Pa onda izvoz, či?ćenje, mastering,

itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,

I onda jedna pjesma = jedna knjiga od 1.000 strana.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2007, 02:19 PM   #7
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

http://www.vets.edu.yu/avt/produkcija_dr.html
Old 01-08-2007, 03:39 PM   #8
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Iskren da budem, besmisleniju ideju nisam cuo...

Pa kako ti mislis to sa sablonom, kad ja prvi svaki put sve radim drugacije, barem u kreativnom delu posla. A pri tom mislim i na mixanje i snimanje. Jedino svaki put na isti nacin kliknem na ikonicu Nuenda...
Za sve ostalo, neka ljudi citaju forum. Istina, tu je uglavnom sve ukratko i potrebno je jos dosta prakse, ali nema nikakvog sablona, nema matrixa...
Tu gde ga ima, nema muzike.

Samo radi i ne treba ti sablon. Znanje dodje vremenom.
Znam za jadac i znam da shablon ne postoji, ali zasto ne razjasniti ljudima osnovne stvari samo na to sam mislio. Zasto da se ljudi gube po forumu kada bi ''sve'' mogli da nadju na jednom mestu, sta ce im gomila pluginova kada ne znaju kada i gde da ih upotrebe, a to neki ljudi stekaju znanje i boje se da ce posle citanja jednog teksta neko biti ''bolji producent'' od njih to mi je jadno, pri tome ne mislim na tebe Oggy nego na Off-a. Pozdrav!
Old 01-08-2007, 04:12 PM   #9
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Opet ja. nije jasno sto ste odmah popizdeli cim sam izneo ovakvu ideju, ako je ideja toliko besmislena i ako ne postoji shablon kako je onda Charles Dye snimio video ''Mix it like a record'' gde je objasnio samo proces mixovanja, onako kako on to radi, naravno on je pokazao samo jedan primer i podrazumeva se da ne radi svaki put isto, a da sad sam se setio on je dobio pare za to. Mislio sam kada vec nema tutorijala na nasem jeziku i kada nema nigde kod nas zasto ne bi bilo na rumskom, al' sam izgleda pogresio. Nemojte sta zameriti.
Old 01-08-2007, 04:57 PM   #10
cAAc
Banned

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
sta ce im gomila pluginova kada ne znaju kada i gde da ih upotrebe
Pa u tome je najveca char i lepota .Ja izbegavam gomilu plagova (moj komp to ne moze da podnese) pa izaberem par komada sa kojom cu da se mucim i patim dok ne dobijem bar priblizno ono sto trazim ,a i ako nista ne uradim malo sam tuzan pa opet ispocetka (zvuci glupo) ali kad dodjem do kakvog takvog rezultata tri dana slavim
cAAc is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules