|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Prosviravam ovih dana Korg M3. Zanima me kakva su va?a iskustva glede tog instrumenta?
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Meni mnogo svidja, razmisljao cak i pored "Rolandomanije" da ga uzmem, al' nesto nemam vremena (time is money) u poslednje vreme.
Prvi Korg, racunajuci i OASYS koji nesto valja, posle duuuugog vremenskog perioda. Inace, OASYS bio kod mene nedelju dana, dali mi ljubazni ljudi iz SKY music, da probam, prilicno se razocarao, uzevsi u obzir naravno i cenu istoga, tako da sam ga vratio, posto sam iscasio ledja skidajuci ga i vracajuci sa stalka, tezak do bola...Al' zato M3, vrlo prijatno izenadjenje, zvuk, operativni sistem, dizajn, ukratko, SVE je jako dobro za jedan ROMpler, mada, kada sam video novoizasli FANTOM G7, vise ne razmisljam o M3, mada zaista je dobar...
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
A jesi li proba Motife i EX Yamahe? Kakvi su oni u usporedbi s M3, Extremom i sličnim spravama?
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Takodje sam jedan Rolandovac, doduše ne baš na nivou kao Slowstar... Posedujem XP30, i svaki Korg, čak i ovi noviji Tritoni i kojekakva čuda, mi nemaju "ono nešto" što treba da imaju... Nekako su plastični...
Dok za M3 sam odlepio... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Ja imam Extreme vec 2g.
Cim se pojavio M3 otisao sam da ga pogledam i probam, koristio bi ga za studio iz svirku, medjutim dizajn, plastika, i ono drvo sa strane mi se nije svideo. Tako da zvuk nesto narocito nisam ni probao i ne znam koliko je u odnosu na Extreme kvalitetniji. Po cemu je kvalitetniji zvuk? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Po svemu, dosta novih semplova, sve je "gusce", neke novine u operativnosti,
Ne znam za dizajn, po meni su do M3 svi KORGovi bili neoprostivo "seljoberski" dizajnirani, a M3 je hrabro promenio tu koncepciju... Ne znam, mozda mi se svidja zbog toga sto je stilski malo "povukao" na apple iMAC, lep, jednostavan, sa onako lepim "nagnutim" delom u kome je elektronika... Zvuk je neuporedivo bolji od Extrema, znam, extrem je bio kod mene par dana, po meni bruka i ocajanje, a ona lampa u levom cosku, koja je to zvaka za ludaka, to je neopisivo...I sam KORG uostalom negde kaze da je primenjena neka nova AI HD sinteza, i cujno su bolji DACovi, kada se sviraju slicne boje, i porede se. Nisam usamljen po tom misljenju, nekolicina koji su prisustvovali testiranju se odmah slozila sa mnom.
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Ovih ću dana usporedit sound M3 i Extrema. M3 je kod nas oko 2000E ovisno o verziji. Relativno niska cijena u odnosu na Tritone i Extrima kad su se pojavili. Izvedba M3 je dobra za oko, ali pod prstima je katastrofa. Butuni (srp. dugmići) na tastaturi su nekako klimavi, tipka plitka, a ekran mu na dodir reagira sporo. No, ipak je sound na prvo misto!!!!
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
slazem se za "botune", moguce je da je tipka plitka, ali sasvim lepo reagira na velocity, i vecina patcheva se dobro ponasa u odnosu na velocity. Sto se ekrana tice, i to je tacno, ali nisam na to obratio neku preteranu paznju, jer me je impresionirao zvuk, koji je DRASTICNO bolji nego na prethodnim KORG-ovima, tu naravno ne ubrajam OASYS koji je cenom jako daleko, a i tu su preterali, sto su i sami uvideli pa su zato i "lansirali" M3...
P.S. Pozdrav Josku Banovu ako imas prilike da ga sretnes...
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Moji utisci posle detaljnog ispitivanja (a godinama sam pasionirani KORGoman iako mi se tek nakon sedam osam godina rascistilo u glavi da sam promasio firmu....no prvi sint i te price):
TRITON serija i extreme- na krilima uspesnog trinity-a koji je u svoje vreme bas drmnuo trziste, ljudi pokupovase silne tritone.... Nazalost ili srecu ovaj prosecni sint se ustolicio na neverovatno bitnoj poziciji u svetu te je posao na nebrojene svetske turneje sa najvecima.... (od pop-roka, preko rnb-a, svih mogucih elektronika....)... Godinama izlaze prosirenja , modeli ovi oni.... Prica u principu ista do EXTREM-a koji pakuje best of TRITON u jedan prosecni all rounder.... Ono sto je medjutim sigurno to je da ukupan wave rom koji cini sirovine od kojih su preseti za triton seriju nastali (od pocetnih 32mb na triton clasic pa do max 96mb sa extrem-a) - zvuci lose.... Sound ovih syntova je nedefinisan,niskorezolutan.... Mogucnosti synt su pak druga prica.... COMBI mod i fx procesor u kombinaciji spremni su da znalcu pruze ozbiljne mogucnosti u zgodne knob,pitch,ribon kontrole.... Tako da od TOTO-a pa do RIHANE i ostalih.... triton it was.... No, kad se synt kupi, a Korg ne poznaje..... Uzas.... Gomila ultra kretenskih preseta kojima je uglavnom uzasno povucena sredina, isfercerani visoki i do bolesti bustovan bas na master eq (tako da kad ga pipnes u radnji sint zaurla....a u bendu kad ga pipnes poludis....).... I tako se ta TRITON serija okoncala (sa sve 25 syntova koji vuku isti wave rom....dajparedajpardajpare....) OASYS Brate..... Koja ideja.... da za toliko para ponudis triton koji je opravljen da ne bude horor nego da bude kako valja, sempl jednog koncertnog klavira, hemond i jos par stvarchica simpaticnih kretenoidni rekorder i.... kao to je to... Ne znam.... Imao bih ga rado u sinti varijanti bez ostalog shitovanja za 2500e najvise..... M3 Mozda to nije losa ideja.... Ono sto je sigurno dramaticno bolje (a ubedljivo je najveca mana extrema po mom misljenju) je velocity mapiranje.... Klavijatura je odvratna pod rukom istina je (nisu li i roland x7 i motif es7 meni jesu, u redu ova je najgora....) ali je zato kad ukljucis sintisajzer i sa tom dirkom krenes da sviras.... osecaj nakon prerioda navikavanja od par minuta, sasvim dobar.... To je kod extrema uzas.... On na prst ima finu dirku ali je velocity mapa ocajna... nikada....ali nikada nisam uspeo ni na jednom presetu da dobijem pianisimo pa fortisimo.... to nema.... Prebacis na vel. curve 3 moze piano..... ne i fortisimo....prebacis na vel. curve 2 moze pianisimo ali je i forte nemoguc.... prebacis na 4- nema piana..... sve krece od meco piano do fortisimo.... ovde lepo ....(kao na starim ozbiljnim djuntama....) dodirnes jedva dirku on lepo izbaci velocity 2 i skoro necujan trag zvuka.... Zabodes ko konj on izbaci 127 i raspadne ti zvucnik... To DOZVOLJAVA da se muzicira, a triton serija to nikako da dozvoli.... stalno neka mutava krompirijada... Ipak, za moj pojam... Nedovoljno dobra piano(kao i uvek) sekcija, a najvece razocarenje string i brass koji su na opaku zalost (direktno sam poredio...) bolji sa extrema... Ne po soundu ali po mogucnosti da simuliraju pravu sekciju uz pazljivu i vestu svirku.... cini mi se medjutim da samo Korg kao po obicaju nije uspeo da napravi pristojne presete, te da je m3 sposoban da izvede markato string ali on jednostavno nije isprogramiran... Ful brass takodje.... Mislim, evo sad sam se opet razbesneo na te firme... Ljudi 2008god ja odem da probam synt od 2000e i on nema markato string i full stakato brass ....Pa kad misle da ima? 3124?...uh... no da se valjda napraviti... Sto se samog sounda tice, da slazem se sa Slobom da je podosta bolji sound nego na Triton seriji.... no idalje Korg tu kaska... nije mu tu valjda ni namera da bude prvi... Pa ja stisnem jedan ton na xv5080 i potpuno mi je jasno da se Roland tu bavio rezoluciom...Puno je to cistije i bolje...jos uvek Sound je, dakle, korektan... jasan, neiritirajuci... Preseti su malo 'primitiva' isprogramirani jos uvek(da tatin sin kaze 'u tata ala radi')...a smisao sekvencera,karme i ostalih ludila....pored softvera koji nam je na raspolaganju...ne vidim... Zakljucak...Nemate Korg,zelite Korg kupite M3.... Zelite li KOrg? ...ja zelim... valjda zato sto nedam si da odrastem.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Vidin da me čekaju te?ke odluke. U stvari me najvi?e smeta upravo to ?to u dana?nje klavijature trpaju svakakve zujalice: od new age padova i leadova, loopova, koji su za pop muziku (koju sviran i aran?iran) uglavnom neupotrebljivi.
Boze, kad se sitin impresija s prvog sviranja M1 ili D70, ili PC88... o susretu sa emu semplerom da i ne govorin. Na kraju ispada da je najbolje uzest nekog bijesnog Kurzweila sa velikom memorijom i napunit da harmonikama, trumbetama, tamburama i ostalim smećen... i to dr?at u narednih deset godina.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Korg M3 / R3 | lesha | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 10 | 23-08-2007 06:35 PM |