Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-08-2017, 03:09 PM   #1
midilady
Junior Member

midilady's Avatar

Question Moze li pomoc oko masteringa?

Ako iko ima volje i vremena, dobro bi mi dosla pomoc i odgovori na sledeca pitanja, ili neko od njih:

1. Redosled postupaka u masteringu i M/S procevanje signala

2. Sampling rate i Bit rate u masteringu; audio formati i isporuka gotovih traka (Wav, aiff, DDP, CD Image)

3. Resampling, audio kompresije (mp3, Flac)

4. Mastering za vinyl, iTunes i streaming sajtove; ISRC, Barcode

5. Analogni, digitalni i hibridni mastering

6. Mastering stemova

P.S. Ako vec ne zelite da pomognete, nema potrebe da vredjate i gubite vreme, nismo svi pametni kao neki od vas pojedinaca.

Last edited by midilady; 23-08-2017 at 05:46 PM.
midilady is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2017, 04:45 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Moze li pomoc oko masteringa?

Moram da ispričam jedan davni dijalog sa Goranom Markovićem (onim nekim rediteljem, usput i profesorom na FDU) koji sam ovde već prepričavao:

– Čoveče, juče me na hodniku zaustavi neki Barišić. Kaže: profesore, meni se mnogo sviđa kako vi pišete scenarije, pa ako biste hteli da se nađemo kad budete imali neku rupu u predavanjima, da sednemo u klub čisto da mi objasnite kako da napišem baš onako dobar scenario.

– I šta si mu rekao?

– Pa ja stvarno nisam znao šta da mu kažem. Prosto nisam znao da li je stvarno lud ili me zajebava. Mislim, ne bi bilo lepo da ga zajebavam ako je lud, a sam bih sebi bio glup ako nasednem na zajebanciju. Baš me je zbunio čovek.

Pozdrav,

Vasa
Old 23-08-2017, 08:12 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ok, da pokušam polako.

Prvo, Vaso, svaka čast, kako si lepo ovo odradio, bez da je ikoga vređaš, već daš zaista jedan poučan primer.

Ovo pitanje postavljam samo u cilju boljeg razumevanja i u najboljoj nameri. - Zamisli da postaviš npr. hirurgu takvo pitanje ili niz pitanja? Uz svo znanje, oni nikad ne znaju šta će naći kada "otvore" pacijenta, jer nismo svi verne kopije...

Samo pitanje sadrži izuzetan niz tehnika, poznavanja materije, praktičnog rada i toliko promenljivih tačaka da nije moguće odgovoriti. Čak bi bilo i pogrešno to uraditi! Možda da ako kreneš u nešto, pa naletiš na detaljan problem pa pitaš šta i šta raditi u tom i tom slučaju pa još postaviš "sa i bez primer"...pa i nekako da ti se pomogne... A ovako...

Samo hoću da kažem da ovde ne postoje fiksne vrednosti, pa da mogu da postoje fiksna pravila. Možda ako administracija dovoljno nabuja, bude i takvih propisa o obaveznom korišćenju istih semplova za muziku...

Kada bi takva pravila postojala, sva muzika bi zvučala...isto.....uh...možda ne treba ova rečenica...ali shvataš šta hoću da kažem...nadam se...J
edino "pravilo" je da mora da se dopadne ljudima. Što više ljudi pozitivno reaguje - eto rešenja...

Mastering, kao i miks, kao i snimanje, kao i ozvuka pre snimanja, kao i rad grupe ili autora sa grupom tokom stvaranja pesme, kao i "ona noć" kad je pesma nastala u veselju, s tugom ili kako već... - To nije formula koja je poznata, to nije poznato "višim krugovima", to se ne krije od "prvog sprata i dvorišta"... Formule nema.

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2017, 08:58 PM   #4
midilady
Junior Member

midilady's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Ok, da pokušam polako.

Prvo, Vaso, svaka čast, kako si lepo ovo odradio, bez da je ikoga vređaš, već daš zaista jedan poučan primer.

Ovo pitanje postavljam samo u cilju boljeg razumevanja i u najboljoj nameri. - Zamisli da postaviš npr. hirurgu takvo pitanje ili niz pitanja? Uz svo znanje, oni nikad ne znaju šta će naći kada "otvore" pacijenta, jer nismo svi verne kopije...

Samo pitanje sadrži izuzetan niz tehnika, poznavanja materije, praktičnog rada i toliko promenljivih tačaka da nije moguće odgovoriti. Čak bi bilo i pogrešno to uraditi! Možda da ako kreneš u nešto, pa naletiš na detaljan problem pa pitaš šta i šta raditi u tom i tom slučaju pa još postaviš "sa i bez primer"...pa i nekako da ti se pomogne... A ovako...

Samo hoću da kažem da ovde ne postoje fiksne vrednosti, pa da mogu da postoje fiksna pravila. Možda ako administracija dovoljno nabuja, bude i takvih propisa o obaveznom korišćenju istih semplova za muziku...

Kada bi takva pravila postojala, sva muzika bi zvučala...isto.....uh...možda ne treba ova rečenica...ali shvataš šta hoću da kažem...nadam se...J
edino "pravilo" je da mora da se dopadne ljudima. Što više ljudi pozitivno reaguje - eto rešenja...

Mastering, kao i miks, kao i snimanje, kao i ozvuka pre snimanja, kao i rad grupe ili autora sa grupom tokom stvaranja pesme, kao i "ona noć" kad je pesma nastala u veselju, s tugom ili kako već... - To nije formula koja je poznata, to nije poznato "višim krugovima", to se ne krije od "prvog sprata i dvorišta"... Formule nema.
Opet i opet ista prica iznova. Ne trazim od kulina bana da se sve do detalja objasni, sto i nije moguce, nego makar neke stvari da se pojasne, neki detalji iz licnog iskustva, sta god, samo nesto. Ali nema veze, vidim da ne vredi raspravljati i da je post postavljen greskom ocigledno. I kao sto rekoh, pomoc bi dobro dosla makar kod jednog pitanja, ne mora niko da se zauzima i gubi vreme oko svih.
Old 24-08-2017, 10:15 AM   #5
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
Originally Posted by midilady View Post
Opet i opet ista prica iznova. Ne trazim od kulina bana da se sve do detalja objasni, sto i nije moguce, nego makar neke stvari da se pojasne, neki detalji iz licnog iskustva, sta god, samo nesto. Ali nema veze, vidim da ne vredi raspravljati i da je post postavljen greskom ocigledno. I kao sto rekoh, pomoc bi dobro dosla makar kod jednog pitanja, ne mora niko da se zauzima i gubi vreme oko svih.
..nemoj se ljutit..probaj postavit drugacije pitanje: "vaša iskustva sa mesterom" ili kako vi masterirate..ma tako nekak.
Možda upali

Necu da kudim nikoga ali jedan vrlo cijenjen gost ovih foruma jednom u opuštenom razgovoru (gemištek) mi je otkrio:
" ima puno likova koji me ispituju za savjete..nekima odgovorim a nekime ne..ali uvijek nastojim odgovorit na glupa ili pitanja koja gube "kontrolu" zato
jer kad sam bio zelen i mlad ( u radu s tim poslom) toliko sam glupih ..ma kaj glupih odvratnih pitanja postavljao da me sada sramota. ALI NIKAD nisam dobio uvredljive odgovore!
E zato i nikada ne odbijam odgovorit naivnima, neiskusnima i totalnim neznalicama.. i necu da likujem niti pametujem prema njima!

Last edited by idvi; 24-08-2017 at 10:17 AM.
idvi is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2017, 10:24 AM   #6
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Moj savjet ti je da:
prosurfaš našim forumima imaš brdo primjera svjeta na razumljivom jeziku.
To moraš ipak sam da se potrudiš.
Imaš i na Youtube punoo savjeta i na stranicam samo malo se potudi da skužiš kak da surfaš.
Pa ako nekaj ne znaš onda pitaj pa vjerujem da ce biti i manje neugodnih odgovora.
pozz.
Old 24-08-2017, 12:12 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by midilady View Post
Opet i opet ista prica iznova.
Kako sad opet ista priča kad ti je ovo prvo oglaÅ¡avanje na forumu?

Å*to se tiče uvredljivih odgovora, uvreda je, baÅ¡ kao i lepota, u oku posmatrača. Ja nisam bio te sreće kao Idvijev prijatelj, jer su me zbog glupih pitanja zajebavali. Samo Å¡to ja to nisam tumačio kao uvredu nego kao signal da sam postavio glupo pitanje, pa sam relativno brzo shvatio da ću postavljajući suvislija pitanja dobijati i suvislije odgovore. PoÅ¡to sam inače budala, da su me mrtvi ozbiljni tretirali kao sebi ravnog verovatno bih se uljuljkao i pomislio da sam zapravo genije, pa bih tek mnogo kasnije shvatio koliko sam nadobudan (a bio sam, naravno). Ali to je bilo pre ere političke korektnosti tako da taj sistem učenja naravno viÅ¡e ne važi. U to ime se izvinjavam zbog svoje starinske i politički nekorektne reakcije.

Ali hajde da pokuÅ¡am da budem konstruktivan tako Å¡to ću ja tebi postaviti par pitanja:

1) Čime se inače baviÅ¡?

2) Koliko dugo se baviÅ¡ muzičkom produkcijom?

3) Koliko inače poznajeÅ¡ sve te pojmove koje si pomenula (M/S procesovanje signala, samplerate/bitrate, resampling, analogno, digitalno i hibridno okruženje). Dakle, nevezano za sam mastering – koliko su ti svi ti pojmovi i procesi bliski?

4) Koliko poznaješ principe rada kompresora, ekvilajzera i svih sprava koje služe za procesovanje zvuka? Opet bez obzira na mastering, nego uopšteno.

Kad odgovoriÅ¡ na ovo možda će se naći neko uljudniji od mene da ti sve potanko objasni ili bar da te uputi na nekog ko će ti objasniti. Ali u svakom slučaju lepo je da sagovornici znaju neÅ¡to jedni o drugima pre nego Å¡to počnu da pričaju o zanatskim temama. Ti o tome koliko znamo i ne znamo bar donekle možeÅ¡ da saznaÅ¡ prelistavajući forum, mi o tebi ne znamo ama baÅ¡ niÅ¡ta.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 24-08-2017 at 12:31 PM. Reason: pitanja
awacs is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2017, 01:21 PM   #8
midilady
Junior Member

midilady's Avatar

Quote:
Originally Posted by idvi View Post
Moj savjet ti je da:
prosurfaš našim forumima imaš brdo primjera svjeta na razumljivom jeziku.
To moraš ipak sam da se potrudiš.
Imaš i na Youtube punoo savjeta i na stranicam samo malo se potudi da skužiš kak da surfaš.
Pa ako nekaj ne znaš onda pitaj pa vjerujem da ce biti i manje neugodnih odgovora.
pozz.
Tako cu i uraditi, hvala na konstruktivnom odgovoru, pozdrav.
Old 24-08-2017, 01:24 PM   #9
midilady
Junior Member

midilady's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Kako sad opet ista priča kad ti je ovo prvo oglaÅ¡avanje na forumu?

Å*to se tiče uvredljivih odgovora, uvreda je, baÅ¡ kao i lepota, u oku posmatrača. Ja nisam bio te sreće kao Idvijev prijatelj, jer su me zbog glupih pitanja zajebavali. Samo Å¡to ja to nisam tumačio kao uvredu nego kao signal da sam postavio glupo pitanje, pa sam relativno brzo shvatio da ću postavljajući suvislija pitanja dobijati i suvislije odgovore. PoÅ¡to sam inače budala, da su me mrtvi ozbiljni tretirali kao sebi ravnog verovatno bih se uljuljkao i pomislio da sam zapravo genije, pa bih tek mnogo kasnije shvatio koliko sam nadobudan (a bio sam, naravno). Ali to je bilo pre ere političke korektnosti tako da taj sistem učenja naravno viÅ¡e ne važi. U to ime se izvinjavam zbog svoje starinske i politički nekorektne reakcije.

Ali hajde da pokuÅ¡am da budem konstruktivan tako Å¡to ću ja tebi postaviti par pitanja:

1) Čime se inače baviÅ¡?

2) Koliko dugo se baviÅ¡ muzičkom produkcijom?

3) Koliko inače poznajeÅ¡ sve te pojmove koje si pomenula (M/S procesovanje signala, samplerate/bitrate, resampling, analogno, digitalno i hibridno okruženje). Dakle, nevezano za sam mastering – koliko su ti svi ti pojmovi i procesi bliski?

4) Koliko poznaješ principe rada kompresora, ekvilajzera i svih sprava koje služe za procesovanje zvuka? Opet bez obzira na mastering, nego uopšteno.

Kad odgovoriÅ¡ na ovo možda će se naći neko uljudniji od mene da ti sve potanko objasni ili bar da te uputi na nekog ko će ti objasniti. Ali u svakom slučaju lepo je da sagovornici znaju neÅ¡to jedni o drugima pre nego Å¡to počnu da pričaju o zanatskim temama. Ti o tome koliko znamo i ne znamo bar donekle možeÅ¡ da saznaÅ¡ prelistavajući forum, mi o tebi ne znamo ama baÅ¡ niÅ¡ta.

Pozdrav,

Vasa
Zahvaljujem se i vama na uvidu u sve moguce greske sa znanjem. Pocinjem sa vecim proucavanjem materije, ma koliko vremena bude potrebno.
Old 24-08-2017, 06:24 PM   #10
jocasrb
Member

@midilady brt svaka cast...ja za sebe misliim da nesto sitno znam o ovome/produkciji/ ali pola od ovih tvoja pitanja nisam skapirao, zato sto veze namam sta je...verujem da, cim si ih postavio znas bar osnove toga...tako da me i malo cudi sto ne odgovoris lepo vasi, ali okej
jocasrb is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
mastering

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules