|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Veoma laicko pitanje ali u mom okruzenju nema ko da mi objasniDakle,imam kanal HiHat koji je jak -20 db i kick takodje -20db svaki na svom kanalu. .Uradio sam cut na 20 i 200 hz slope 96 sa pro q2 na kicku i low cut na 3000 Hihatu takodje 96 slope sa pro q2.Dakle ova dva kanala se ne preklapaju ni u jednoj frekvenciji a na masteru mi signal -17 db.Sta se ovde sabralo pa je signal pojacan 3db vise manje ,ne tacno?
I jos jedno isto laicko pitanje.Na spetrum analyzerima y osa predstavlja db u vecini slucajeva. Ako ja stavim kick koji ide do 0 db sa nekom svojom frekvencijom zar ne bi na analajzeru trebalo to isto da pokaze i krivulja koja udara 0.Recimo konkretno Span plus ima te mogucnosti da gledam avg ,max rt avg i rt max gdje je ova max valjda maximalna snaga konkretnih frekvencija.Ali svaki spectrum bilo kojeg analajzera ide kao "brdo" prema dole gdje ovo" brdo" nije ni blizu 0 db iako signal "bije" 0.Ima li to neke veze sa VU i digital full scale ili je sasvim nesto drugo? Unaprijed hvala.
musica Last edited by drzox; 18-10-2017 at 10:15 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Drugo pitanje nisam najbolje razumeo, pa bolje neko ko je "u toku" da odgovori. Ima puno podesavanja kod samih spectrum analyzer-a tako da treba videti sta je ukljuceno/iskljuceno da pokazuje.
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Lepo zasebno ti kik kroz span pa i hi hat takodje rutuj pa pogledaj gde ti se sudaraju freqvencije(dobra stvar kod spana je shto istovremeno pokazuje na jednom spektru 2 slike.Mozda je kik predugacak u odnosu na hi hat jbmliga,probaj ponovo sa spanom.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Ne znam tačnu matematiku kako to ide, niti me zanima, ali stavio sam sine wave od 50hz i sinewave od 10khz oba na -15dbFS, na masteru očitavaju -9. Kad ih stavim na po -12dbFS na masteru očitavaju -6dbFS. Mislim da je sa sinusoidom lakÅ¡e dobiti neki zaključak, ali mrzi me da se bavim matematikom...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
https://ufile.io/xiq7z
ovo je slika spana sa kick,bass,hihat i snare svi cutovani zasebno i jaki -24.5dbfs a master -15.2dbfs. I dalje ne kontam zasto ali sam skonto da je logaritamska funkcija sto rece Filip i ne pojacava se proporcionalno +3db dodavanjem novog izvora iste jacine . Vise me interesuje ovo drugo pitanje sa spectrum analyzerom.Dakle span je postavljen da mu je prvi veci graf MAx a drugi manji AVG.Ovaj max bi VALJDA trebao da pokazuje stvarnu snagu odredjenih frekvencija,dakle ako je kick najjaci na recimo 70hz i nakon svih obrada i masteringa poslije limitera on je najjaci i dalje na 70 hz zasto krivulja na grafu ni na na Y osi ni na kanalu ne ide do 0?????ZAsto je na Y osi nula 0 visa od 0 na kanalu????Nije to samo u SPANU ,to je na svakom analajteru isto,uzeo sam span kao primjer!!!! https://ufile.io/z42ij
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Skoro pa odgovor na moje drugo pitanje ako jos nekoga interesuje ovaj thread .U principu analajzeri su namjesteni da vidimo ono sto ocekuje ljudsko uho a ne stvarne vrijednosti i sve to zavisi od slopa podesenog u njima,mada i dalje ne kontam mnogo toga.Koliko sam uspio da skontam slope od -1.1 u SPANu pokazuj stvarnu vrijednost(decibelazu) krivulje sa snagom signala na kanalu i to niskih frekvencija ali i dalje sto su frekvencije vise krivulja opada vjerovatno zbog Fletcher loudness curve zakona ili ko znaaaa (kako bi volio staviti onaj banghead ali ne znam kako
![]() https://forum.cockos.com/showthread.php?t=111819
musica Last edited by drzox; 19-10-2017 at 08:54 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Pokušaću na jedan način da ti objasnim problematiku, možda to neće biti način koji je tebi blizak, a možda i hoće, ne znam.
Prvo pitanje: Sabiranje frekfencija ne funkcioniše na peak metru (običnim) sabiranjem, ti pojmovi su čak nekad i nepovezani. Evo zašto. Audio je u kompjuteru semplovan i čuva se kao amplitudno modulisan (za više čitaj PCM Pulse Code Modulation). Uzmimo za primer jedan prost zvuk, sinusoidu frek. 1000hz. Dakle, imaš samo jednu frek. u signalu i ona je 1000hz, u kompjuteru (WAV fajlu ili bilo gde drugde) taj sempl se čuva kao niz brojeva gde svaki označava uzorak amplitude u jednom trenutku (i peak metar takođe crta amplitudu). I onda ako uzmeš još jednu sinusoidu, neke potpuno druge frek, i to sabereš na master traci, njih dve se sabiraju po tim amplitudama. Nije savršena ilustracija za ovo ali recimo da grafički to ide ovako nekako: ![]() Dakle, kada proteraš peak metar kroz ovo on će da menja vrednost, još nepravilnije nego kod jedne sinusoide. E sad, evo i primera koji je ekstreman i potpuno obara ono shvatanje da se to po frekf. sabira matematički. Uzmimo za primer dve sinusoide, obe na 1000hz, ali jednoj samo obrnemo fazu (tj. pomeri se malo). U tom slučaju bi po tvom načinu razmišljanja trebalo na zbir zvuk da je jači nego pojedinačno, a rezultat je zapravo tišina. Zvukovi se potiru, dakle i to je moguće. ![]() Dakle, em što se frekf ne sabiraju tek tako lako, em što i peak metar predstavlja zapis koji je bliži kompjuteru nego čoveku. Bitan nam je zato što rezultat našeg rada jeste sempl i mora biti korektan, ali može da nas zezne tako da od drveća ne vidimo šumu. Tu stupaju na snagu neke druge jedinice kojima je cilj da isprave baš to. Primera radi, staviš dve sinusoide jedna nekih 1000hz i druga nekih 100hz, obe na -20db(FS), uključiš neki plagin na masteru koji pokazuje i peak i RMS. Rezultat: ![]() Dakle, RMS je ovde informativniji, pokazuje na zbiru -20dbFS. Stavio si dva tona -20db i kada slušaš posebno i u zbiru ne čini ti se da je zbir glasniji nego svaki posebno. A RMS ti to sugeriše, a peak ne, opa bato. Drugo pitanje: Vidim da si i sam uglavnom provalio. Ekvilajzeri i ti db tamo se ne prave da bi nešto merio nego je poenta u tim relativnim vrednostima, da kada tamo nešto smanjiš ili povećaš za npr. 6db, da slušajući znaš konzistentno šta da očekuješ, preko celog spektra. Opet sa početka: signal nije frek. modulisan, tako da je ekvilajeru potrebna žestoka matematika da izračuna taj grafik, bolje reći, aproksimizuje ga, to nikada nije skroz tačno (FFT, DFT) a nije to ni poenta. Šta tačno pokazuje i koji db i gde, jako zavisi i od toga koji plagin koristiš. Obično se stavljaju još neke relativizacije koje se prave prema uhu. Last edited by komil; 19-10-2017 at 09:11 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Extra objasnjenje Komli ,htio sam pretvoriti zvuk u matematiku a zaboravio sam da je zvuk matematika tj i fizika i informatika.Ovo sa obrnutim fazama sinusoida sam znao a da sam odmah prestavio bilo koji drugi zvuk kao sinusoidi odmah bi skonto da se sabiraju bez obzira na njihov nacin titranja tj frekvenciju.
Sto se tice analajzera i dalje mi nije jasno zasto nisu podeseni da krivuljom pokazu tacno onako kako se i zvuk proizvede.Na ovom gornjem thredu covjek kaze da su prije bili neki"IIRC the old school LED analyzers that would sit on the meter bridge in the control room" koji su radili bas to sto ja zelim da vidim. Hvala jos jednom.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
objasnite mi ovde na slici sabiranje cubase 5 | branoy | Audio Software | 32 | 19-08-2012 08:47 PM |
spectrum anal-yzer | alavuk | Tutorijali | 7 | 20-02-2011 01:52 PM |
Spectrum Analyzer (ili kako vec to da nazovem) | Pavell | Audio Software | 8 | 05-09-2010 01:10 PM |
Sabiranje - Ableton Live 7 vs Logic Pro 8 | lesha | Audio Software | 43 | 28-11-2009 12:16 PM |
Pasivno sabiranje audio signala? | mildan | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 3 | 16-10-2009 07:22 PM |