|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Pozdrav svima,
Å¡to viÅ¡e čitam o mirkofonima, audio-interfejsima isl, sve viÅ¡e nailazim na to kako ovi ili oni imaju manje ili viÅ¡e kvalitetne preampove isl. Sad, za mene kao prosečnog muzičara-amatera koji kod kuće pravi nekakav "home-studio" to u prevodu znači da npr loÅ¡ preamp krči, Å¡uÅ¡ti, prekida..da konektori ispadaju, te bi svaki onaj preamp koji ne krči, ne Å¡uÅ¡ti, ne prekida itd - za mene i moje neistrenirane uÅ¡i bio - dobar, ili okej preamp ![]() Interesuje me kako vi iskusniji gledate na to? Å*ta je za vas dobar preamp. Da li kao merilo takođe koristite samo svoje uÅ¡i, ili neke merne instrumente, čime se rukovodite kada npr kupujete neki novi interfejs, da li unapred znate Å¡ta od kog preampa možete da očekujete ili i vi rizikujete, kupite pa probate i onda pratite da li krči, Å¡uÅ¡ti prekida..ili na Å¡ta već kao stručnjaci obraćate pažnju. Zahvaljujem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Meni je dobar preamp onaj koji može da ide 160 km/h, a da mu ne otpadnu točkovi. Sve preko toga mi je overkill. Lično mi je svejedno, poÅ¡to ja ionako ne vozim, ali uvek pitam vozača preampa da li preamp zadovoljava te uslove.
Pozdrav, Vasa
![]() |
#3 |
Member
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
i ja bih voleo da cujem misljenje iskusnijih...gledao sam nesto oko preampova i kako sam upamtio, na mnogim forumima kazu: ako hocete preamp da daje stvarno cujnu razliku - ne moze da se nadje ispod 1500e (aj 1000e)...tako da mene konkretno zanima da li ako uzmemo neko od npr 200-300 daje neku razliku ili kako? inace imam scarletov 2i2, to je interfejs i uz to preamp..ako se ne varam hah
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() prvo, na mnogim forumima mnogi ljudi svasta jedu... bitnije je za tebe koji to citas - STA su ti ljudi, KOJI su ti ljudi, STA su postigli i CIME... uzeci to u obzir i moja tetka iz bosanske krupe moze da dodje i svasta da lupi, njeno misljenje ne mora nuzno biti tacno, stoga, "mnogi ljudi" nikada nisam uzimao kao validan argument... tako da pazite se ljudi toga ![]() drugo, "moze da se nadje" je neko merilo kod nas izgleda za SPOSOBNOST a ne za novcanu vrednost ![]() ![]() i trece, da, pravi razliku, ali najvaznije je KOJU? tj koji tip razlike? sta se zeli postici? ako se zeli postici neka "toplota" cevnog pojacala ili vintage zvuka, onda se treba gledati to, ako se zeli postici samo jaci gain a manja distorzija onda to uzimamo za parametar... naravno da svaki pravi razliku, cak je dovoljno da smanjis broj spojeva kabal-ulaz-kabal-izlaz itd i osetices neku razliku. negde preamp pogorsa situaciju, ili ako zelimo definisati to malo bolje - NE DOVEDE do zeljenog CILjA kojeg smo zacrtali. E to je najbitnija stvar u celoj ovoj prici - STA SE ZELI POSTICI...Ako mi je cilj da imam sto prljaviji zvuk, grandzy, distorzovan, 90 posto preampa na trzistu ce mi dati taj cilj i ne moraju nuzno da kostaju 1500e... ako mi je cilj sto bolji gain staging bez distorzovanja, mozda 10ak, 20ak posto trzista preampa zadovoljava taj cilj u okviru te cene... sad, shvatam da svi podrazumevamo ovde u diskusiji za zelju da nesto bude BOLJE i da polazimo sa tog aspekta, dal ce mi biti BOLJE ako uradim ovo ili kupim ovo za te i te novce, sve je to okej, ali niko ne zna dal ce biti zaista bolje dok se ne definise sta to BOLJE tebi, meni ili nekom trece predstavlja... sad ispada da pametujem i sve, i jeste to nekad glupo citati od nas nekih kako filozofiramo, ali za isto pitanje moze da se da i ovaj odgovor - da, ali postoje i mnogo skuplji preampi od tih 1500e koji nece nuzno biti BOLJE od toga sto vec sada imas... eto otprilike tako da sklopimo pozdrav ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Å*ta reći, osim hvala i bravo Blastere.
Problem sa forumima ovakvog tipa je Å¡to se uvek nađe neko poput mene (koji nema ni iskustva ni informacija o materiji) a koji bi nekako da kroči u svet muzičke tehnike na Å¡to bolji način i onda naravno bupne ovako neko početničko pitanje. Recimo nije mi palo na pamet to sa gainom i distorzijom i uopÅ¡te sa tim nekim "Å¡ta želi da se postigne" aspektom, a to je izgleda i najvažnije. Ja sam mislio da je svaki gain isti i da samo eto pojačava taj neki prvi signal, pa neki imaju viÅ¡e snage neki manje.. ![]() Da ne dužim sa pričom, sreća te ima likova poput tebe te imaju i živaca i volje da objasne kratko i jasno. I, poÅ¡to sam počeo temu, a ti je nekako čini mi se i zatvorio sa odgovorom, da iskoristim priliku i pitam za joÅ¡ jednu stvar vezano za preampove: Kada ljudi poput mene krenu da istražuju celu priču (u nameri da malo poboljÅ¡aju svoju opremu za kućno snimanje i sviruckanje) naiđu na more informacija i naravno, teÅ¡ko je razdvojiti Å¡ta su marketinÅ¡ki trikovi, Å¡ta prave recenzije, a joÅ¡ čini mi se teže naći ljude koji imaju zaista debelog iskustva u ovim stvarima. Novi budžet audio-interfejsovi reklamiraju se kao odlična reÅ¡enja za kućni studio bla bla..a onda tu i tamo pročitam kako neki od njih ipak nemaju dovoljno gaina, pa se onda dodatno dobavljaju preampovi. I sad, ja konkretno imam upeavo takav neki zastareli interfejs, koji radi o-kej, ali upravo ima problem sa gainom, može naime da vozi samo dinamički mikrofon, a i to jedva, nema fantom napajanje itd.. A želeo bih da isprobam kondezatorski, Å¡irokopojasni mirkofon (planiram i da malo akustički sredim prostor itd) Da li bi tvoja preporuka bila, da se tu nabavi samo kvalitetniji preamp, kao poseban uređaj, jer sam interfejs kao već imam, ili da se ide na neki audio-interfejs novije generacije, sa integrisanim "kvalitetnim preampom" pa Å¡ta mu Bog da ? ![]() JoÅ¡ jednom hvala na odgovoru i vremenu Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
@blaster_master...a jes upravu si, i ja kao sto kaze @gillete za sebe, s malo manje poznavanja materije trazim nesto... BOLJE
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Razlika je u principu rada i nameni. Npr. neko bi rekao da je (Neumann) U-47 bolji od (Shure)SM-57. Ok, a da li bi onda stavio U47 na doboš? ![]() Dakle, sve zavisi šta želiš da radiš. Jesi li probao npr Sennheiser 441...? on je dinamički, popularno nazvan "Skupštinajzer"...jer je za govornicom na tom bestu uvek bilo 4-5 komada... Zatim Electro Voice Re-20, zatim Shure SM7-B...to su sve vrhunski dinamički mikrofoni. Probaj prvo to, razleti se po kraju, pozajmi ili otiđi negde gde ima pa počuj kako radi... Na tome je snimano hiljade hitova...pa verujem da će i tebi biti "dobar gejn" sa njima... ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() To za dinamičke i kondenzatorske stvarno sam dunster. Moje "znanje" u vezi sa tim je da su dinamički tanji, a kondenzatorski deblji ![]() Volim stare stvari, Sinatru, Martina..i tako te neke standarde, pa mi se sve čini da su pevali u te neke "debele" mikrofone koji su lepo primali glas, sa malo reverba i onako "airy", bez da se neÅ¡to ti pevači glasovno naprežu i deru u mikrofon (Å¡to mi viÅ¡e nekako liči na priču sa dinamičkim ![]() Ja pevuÅ¡im u svojoj sobi uglavnom uveče, uz klavir ili neke trake koje usnimim na Reaper i gledam da se ne "derem" mnogo, zbog komÅ¡ija (a i zbog prozora. Mislim, ne bih da mi ga razbiju ako me čuju Å¡ta pevam i joÅ¡ gore kako pevam ![]() Elem, zato sam negde mislio da bi taj neki "Å¡irokopojasni" (mislio sam da se omnidirectional tako prevodi) uz malo gaina, lako pohvatao sve moje fine nijanse u nadasve baÅ¡runastom glasu..ali, sad shvatam da to ne mora da bude slučaj ? Isto tako, zamislio sam da ne moram da niÅ¡anim mikrofon dok pevam, već da ga pozicioniram negde da on radi svoj posao, a ja da opuÅ¡teno pevam/sviram bez bojazni da će on to sve da uhvati. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
evo nađoh jedan snimak sa Electro Voice Re-20 (izgleda ih nema mnogo sa pevanjem uz ovaj mic) i stvarno zvuči odlično
![]() Evo link pa možda još nekog bude interesovalo da čuje https://www.youtube.com/watch?v=uDMYgk9DcRE |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kupujem Kvalitetan Gramofon | violent femmes | Kupujem/trazim | 0 | 24-05-2013 02:11 PM |
gitaru u preamp ili pedale u preamp? | Sleepgolfer | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 26 | 31-05-2005 02:03 PM |
Kvalitetan master | Eon | Audio Produkcija - Tehnike | 68 | 02-03-2005 06:12 PM |
roland a37+behringer bcr2000=kvalitetan kontroler | milos | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 4 | 05-06-2004 02:11 PM |
Mikrofon "Jefe"-kvalitetan a jeftin | Pedja | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 1 | 27-09-2003 11:58 PM |