|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Zelim uraditi sljedecu stvar.Staviti PRO-Q2 EQ na vec gotovu pjesmu ,tipa MArija Serifovic Sama i nervozna.Ukljucim low cut 96db na recimo 150hz i hi cut 96 db na 3000hz.Ako se ne varam trebao bih cuti samo to sto je izmedju te dvije frekvencije i to onoliko jako koliko je u stvarnosti,medjutim desava se da cujem to ali na masteru pocne da probija dobijem 3-6db u crveno.Ovo radim da bi ispitao koliko ide master na pojedinim djelovima frekventnog opsega ,tipa da vidim koliko snage ima do 150hz ,koliko poslije i slicno.
Da li je to do EQ ili ja nesto pogresno radim i ako je do EQ postoji li neki koji to ne radi?
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
EQ u principu pravi fazni pomak, i što je boost ili cut veći to je veći i fazni pomak. Posledica je da neke frekvencije oko frekvencije koju (recimo) oduzimaš postaju jače nego što su bile. Inače, zar ti nije dovoljno da na analyzer-u u Pro Q 2 vidiš koliko je koji opseg glasan?
Pozdrav, Vasa P.S. Ako baš hoćeš da slušaš opseg po opseg onda bar izaberi linear phase opciju na EQ-u.
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 23-03-2017 at 11:47 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Dodatak (sinoć sam pisao na brzinu pošto mi je muka da kucam na telefonu):
Ono što sam napisao da neke frekvencije „postaju jače“ je neprecizno. One se čuju podjednako jako kao i pre EQ-a, ali zbog faznog pomaka postaju asimetrične u odnosu na „nulu“, pa počnu da „zanose“ na + ili - stranu i peak metar (ili VU metar) ih „vidi“ kao jače, te zato pokazuju da prelaze 0dB (jer zaista i prelaze iako se zapravo ne čuju jače). Pozdrav, Vasa
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]()
P.S.
Quote:
Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 23-03-2017 at 02:26 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Member
|
![]() Quote:
Ima li kakvo rjesenje za ovo ili meni nesto ne valja ?
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Rešenje je da to ne radiš, naročito ne na kraju lanca, pogotovu ako si već pre toga nagurao nivo kompresorom, brickwall limiterom i ostalim poboljšatorima zvuka.
Pozdrav, Vasa P.S. Maglovito se sećam da neki od onih Brainworks mastering EQ-a ima raznorazne mogućnosti da slušaš šta radi koji opseg. Da me ubiješ ne mogu da se setim kako to radi jer ne dozvoljavam sam sebi da radim mastering.
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Mislim da je bx_digital V2...zna biti korisna alatka.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|