Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-10-2015, 07:59 PM   #1
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Format zvuka za većinu domaćih TV stanica?

Pozdrav ljudi!
Nije me dugo bilo, ali čitam jo? uvek i pratim ko ?ta pi?e

Pitanje je za vas koji imate iskustva u zvuku i videu za reklame, koji format je najkompatibilniji sa većinom na?ih stanica? Pretpostavljam da nemamo neki standard, jer je pola TV stanica stereo, a pola mono, neke ?alju 16:9 signal a neke 4:3..

Do sada sam radio samo muzičke spotove, i tada sam bio u direktnom kontaktu sa tv stanicom koja ih je pu?tala, a sada radim neku reklamu i nisam siguran ni zvuk kako da eksportujem..
TV ni ne gledam, ali uspem ponekad u prolazu da čujem kako su sve reklame neujednačene..
Pa me interesuje ?ta vi preporučujete? Pretpostavljam da će finalni eksport biti mov kontejner sa nekom blagom kompresijom, u 4:3 formatu (letterbox), sa 44.1/16 zvukom, po?to verujem da sve stanice pu?taju to.

Najvi?e me interesuju dbfs i rms (ali i ostale preporuke)? Pla?im se da ne zvuči ti?e od ostalih prepr?enih reklama, jer klijenti neće biti zadovoljni..

Pa ako vam nije mrsko, podelite svoja iskustva
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2015, 08:45 AM   #2
kokakolije
Junior Member

Default Re: Format zvuka za većinu domaćih TV stanica?

Na zalost, kod nas na balkanu (Hrvatska, BiH, Srbija...osim Slovenije) jos uvijek je pravilo "przi do nule sa sto manje ferca".
Mora zvucati sto glasnije upravo zbog klijenta kojeg spominjes...samo da nisi tisi od ostalih.
Zvuk je ionako kolateralna zrtva.

Video je uglavnom mpeg2, 15Mbps CBr, 16:9 ili 4:3 Letterbox...zavisi od stanice.
(Moram opet pohvaliti Sloveniju koja jedina emitira HD, primaju cak i Prores)
Probaj ponuditi HD h264 20Mbps Vbr (obavezno 2-pass) koji definitivno podnosi bilo kakav (down) convert.

Uglavnom...od stanice do stanice
Sretno!

EDIT:
Zaboravih najvaznije... uglavnom je standard -9dBFS.

Last edited by kokakolije; 07-10-2015 at 06:09 PM.
kokakolije is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2015, 01:04 AM   #3
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Hvala!
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2015, 08:28 PM   #4
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Kod mene u firmi (RTV) standard je -12dB 48kHz 16bit.E sad, koliko vidim,sve više njih polako uvodi -23dB LUFS standard pa kapiram da nećeš pogrešiti ako tako isporučiš.
Što se tiče takmičenja sa konkurencijom, kod nas su tehničari koji su slagali EPP blokove vodili računa da izjednače sve nivoe.U tom slučaju bolje su izlazile reklame koje su imale bolji miks.
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2015, 07:39 AM   #5
kokakolije
Junior Member

Quote:
Originally Posted by DADDY Z View Post
Kod mene u firmi (RTV) standard je -12dB 48kHz 16bit.E sad, koliko vidim,sve vi?e njih polako uvodi -23dB LUFS standard pa kapiram da neće? pogre?iti ako tako isporuči?.
?to se tiče takmičenja sa konkurencijom, kod nas su tehničari koji su slagali EPP blokove vodili računa da izjednače sve nivoe.U tom slučaju bolje su izlazile reklame koje su imale bolji miks.
Mi u hrv. jos uvijek cekamo bilo kakav standard jer imamo 0, -6, -9, -12 i +/-dajstadas!
Tehnicarima ne pada na pamet da ista diraju (osim limita) pa nam izlazi sve i svasta...jos uvijek je "ko bolje nabije...dobije"
kokakolije is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2015, 10:05 AM   #6
sira
Senior Member

sira's Avatar

da jo? uvijek je tako, pa tako i ja radim, ?ta se tiće vanjske produkcije koja nam sti?e u zadnje vrijeme dobivam iz ZG i reklame koje su puno ti?e, dodu?e rijetko, naravno da ih moram onda bar normalizirat na 0 da ne bi previ?e str?ile, kod nas reklama ni ne dolazi do tehničara, marketing je direktno proslijedi u program, to u studiju zvuči drastično ti?e, ali vani i ne toliko jer imamo "orbanov" izlazni procesor koji to ispegla, ali definitivno bi treba postojat neki standard
sira is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules