Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 04-05-2015, 07:10 PM   #1
DzoniPFC
Pro Member

Default Problem sa 115 hz

Posle puno ulozenog vremena citajuci knjige i postove sa foruma, i razmisljajuci o eventualnom adaptiranju svog prostora za potrebe iole pristojnog slusanja (monitoringa), odlucio sam da konacno preduzmem nesto kako bih popravio akustiku u mojoj sobu u kojoj trenutno slusam i pravim muziku (a i spavam u istoj...).
Dimenzije sobe su: 5m, 3m, 2,58m. Podna obloga je naravno parket. Konstrukcija zidova je izradjena od sljaka blokova, bez ikakve zvucne izolacije (apsolutno sve se cuje iz susednih prostorija) - dakle zvuk iz prostorije gde su postavljeni zvucnici ne ostaje zarobljen u istoj prostoriji vec ide napolje.

Sto se tice monitoringa, skoro svaka postavka monitora u ovom prostoru pravila je slicnu zvucnu sliku, ali uspeo sam da pronadjem zadovoljavajucu poziciju (monitori su udaljeni oko 1 metar od prednjeg zida). Izbacio sam skoro sve od namestaja sto bi moglo negativno da utice na kvalitet slusanja (zbog reflektivnih povrsina - npr. nemam veliki sto). Sledeci korak je konkretna adaptacija prostora sa sirokopojasnim, membranskim i difuznim predmetima koje bih sam napravio. Ali pre toga, zeleo bih da se konsultujem sa vama. Tako cu biti sigurniji da mozda necu uzalud potrositi novac i vreme da bih na kraju dobio marginalno poboljsanja akustike.

Trenutno imam dva tzv. "superchunk" apsorbera koji su postavljeni u uglovima prednjeg dela sobe (od patosa do plafona). Izradjeni su od mineralne (kamene) vune gustine 75 kg/3. Vuna je umotana u bastenski filc i preko je postavljena mikrofiber tkanina. Mislim da je sve to dobro napravljeno jer prasine od kamene vune nema cak i kada sam usisivacem prelazio preko platna. Sto se zvuka tice, kada direktno stojim ispred apsorbera onda cak i mogu cuti frekvencije izmedju 50-70hz jasnije nego kada sam ispred monitora. Zapravo ispred monitora ne postoji jasna definicija tonova ispod 120 hz. To je kao da je ukljucen high-pass filter, cuju se samo harmonici fundamentalnih tonova, a srednji i visoki opseg zvuci "praskavo". Comb-filter je naravno prevelik u sobi, pa svaki izvor zvuka u sobi zvuci kao muzicka produkcija iz 1980-tih godina!

Sinusni talas na 115 hz se jedva cuje u "sweetspotu".

Sto se tice sub-bass frekvencija, ovo je moje shvatanje: kada bi sav akusticki tretman bio sacinjen od jednostavnih poroznih panela, da bi uspesno apsorbovali 60 hz, potrebna kolicina materijala bi bila oko 5 metara (kolika je i sama talasna duzina te frekvencije). Ko moze toliko prostora da zrtvuje? Skoro niko.
Da li je onda resenje u rezonantnim apsorberima uz kombinaciju sirokopojasnih poroznih apsorbera?
Za pocetak, planiram da sirokopojasne apsorbere (za bocne zidove i plafon) napravim od azmafona (ukupne debljine 20 cm).

Zahvaljujem vam na paznji i hvala unapred na svakom komentaru.

Pozdrav.
Attached Images

DzoniPFC is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules