Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-11-2014, 05:48 PM   #1
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Default koliko cesto

Ehej cao i veliki pozdrav svim forumashima.hteo bih da postavim jedno pitanje ,koliko cesto se dogadja da proizvodjaci studijskih monitora lazu o njihovom frekventnom odzivu.jel moguce da njih niko ne kontrolishe ili ona stara koliko para toliko muzike..i zanima me ta klasa pojacala koja se ugradjuje u njih dal je to stvarno tacno ili ne.
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2014, 11:50 PM   #2
bubu
Member

Default Re: koliko cesto

ne znam jel smijem to reći, ali pitanje je glupo...
al ajd, mo?da te zbilja zanima (ili ?eli? filozofirati na tu temu)

Ne kontrolira ih nitko, ko ?to autoindustriju nitko ne kontrolira u vezi KS, l/km, 0-100kmh itd. Napi?u sva?ta, a ?to je firma bitnija vi?e će dr?ati do vjerodostojnosti svojih podataka.

Na kakvu klasifikaciju misli?; A,B,D ili kvalitetu?
?to se prvog tiče, ne znam za?to bi muljali
?to se drugog tiče, vrijedi isto kao i za frekventni odziv.
bubu is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2014, 06:42 AM   #3
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

stvarno nemam nameru da nikog zajebavam,moja greshka pronashao sam temu koja odgovara na moje pitanje.tako da ako moze brisanje.bogy je vec podosta pisao po forumu hvala mu.
bubu ne zelim da filozofiram vec me stvarno zanima(ako ti je glupo pitanje zaobidji ga,sta drugo da ti kazem)..
moze brisanje teme..jbg
Old 26-11-2014, 08:58 AM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Pitanje...pa svodi se na marketnig! To je lepši izraz nego da se kaže "laž"...! To sad pričam kao dipl.ekonomista...

To je postao sastavni deo skoro svake industrije , pa i ove "naše" muzičke u koju spada i oprema. Svuda su "zvezdice" pa sitnim slovima objašnjenja kojima se svi ograđuju od svega. Od čokoladice i modernog "E" znaka za masu (Estimated...''očekivana masa" od 100grama čokolade, znači da može da bude i manje...), pa do raznih drugih opisa...

10 puta više regulative ima nego pre 2-3 decenije...deset puta lošiji kvalitet...

Poenta je da ne mora ništa! Eto, pa ko je više "lagao" ljude nego npr jedan jako poznat proizvođač jeftine muzičke opreme. Ne mogu da se setim kako se zvaše...Dilindžer ili tako nešto...

I šta im fali?! Među najbogatijima su!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2014, 09:16 AM   #5
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Jeste potpuno si u pravu,krk me je razocarao zestoko,nisam imao priliku vxt da poslusham(a hocu)dati 150eura za kutiju koja ma necu da se nerviram..a m audio kao proizvodjac monitora ijao boze..(ovo je samo moje mishljenje ovde ima clanova kojima pomenute marke zavrshavaju posao..tako da sory)
Old 26-11-2014, 04:27 PM   #6
Darsus
Member

Hm, ne znam kako je sa monitorima, ali barem kada su slusalice u pitanju mozes da nadjes masu nezavisnih merenja. Tako je pretpostavljam i sa monitorima, samo procackaj malo.
Darsus is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2014, 06:23 PM   #7
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

nekad se desi da je marketing, a nekad se desi da stvarno LAZU (iako je to gruba rec)... elem, uglavnom sam nailazio na klipove u stilu mit bastersa za uredjaje koje sam uzimao ili planirao da uzmem... specifikacije svasta navode ali nekad nije bas tako... kao sto recimo kazu da neki auto ubrzava 0-100 za 3,4 sec, a u realnim uslovima pa i na trkackoj stazi sa gumama i svim elementima ne moze ispod 4 nikako... sve je u cilju bazdarenja... npr kad pogledate one grafikone mikrofonske itd, to sve ravno da ravnije ne moze biti, kad bi se stavilo na merni uredjaj frekvencije razbacane na sve strane...
a evo za primer jedna sarena lazha, pre nekog vremena mi uleti onaj vec famozni maximajzer od BBEa 802 i posle sat vremena cackanja po netu itd da li uopste vredi, naidjem na klip u kome je jasno objasnjeno da u teh. specifikaciji i na sajtu stoji da je uredjaj dok ne radi u pravom hardverskom bypass modu... znaci dok nije in-ovan, ne menja signal, ne utice na sum itd... sto se ispostavilo da je apsolutna laz. dakle dobijes uredjaj koji dok je u lancu i ako je iskljucen obara sve frek ispod 130hz. kao low-cut i cak okrece fazu... onog trenutka kad ukljucis uredjaj se sve te frekvencije vrate, sto ljudi tumace kao "wauuu prosviralo sve , radi kao sat, one-button-mastering" itd... i to me je automatski razocaralo i u firmu i u nabavku istog (za smesne pare)...
tako da na tvoje pitanje ~koliko cesto~ firme lazu, skrivaju, zaobilaze itd, moj odgovor je malo cesce nego sto bi mi svi zeleli...
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2014, 09:12 PM   #8
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

A kojim zvucnicima pricamo? Sve ispod par stotina funti / eura / dolara je nista specijalno...
Tu se vrte velike pare i ne znaju svi da prave zvucnike isto... ja sam skoro slusao high end HiFi zvucnike od €65.000 sa mono blokovima od $80.000 i zvucalo mi je 90% kao moji Dynaudio M2 sa Chord pojacalom (koje sve zajedno kosta ispod €10.000)... alo?
Takodje ko sto neko rece - specifikacije uvek imaju neki "sitni print" - uslovi testiranja, jacina, otpor itd itd..
Opet skoro sam gledao neku spravicu koja navodno salje HD video preko Cat5 kabla na 100M ALI - sitnim slovima napisali " testirano na pravoj liniji kabla (?? gde to ima da kabl ide pravo 100M?) , pa kaze svaki put kad savijes kabl malo na levo ili desno, opet smanji...pa ako ima patch bay izmedju ili socket na zidu...i na kraju real life performance je manji od 30M !!

Zvucnici - samo slusanje i uporedjivanje pre kupovine...i naravno - sto vise para, veca sansa da se kupi nesto sto lepo radi...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2014, 09:29 PM   #9
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

mnogo cesto.
branoy is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2014, 09:43 PM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

jos nesto...posto vec dugo kupujem tehniku za moje instalacije po dealer cenama - vidim kolike su marze na nekim proizvodima (nije svugde isto i razlikuje se od sprave do sprave) ali u proseku prodavac zaradjuje od 15-50% od cene...
Znaci ako zvucnici kostaju u radnji ?200 prodavac pravi zaradu od ?30-?80 za sebe. Distributer je sigurno zaradio jedno ?50, fabrika mora da zaradi nesto i ispadne da ti zvucnici od 200 Evra kostaju manje od ?30 da se naprave, zapakuju i isporuce...
Sta ocekivati za te pare? Kakve komponente ?

Ali i sve je to besmisleno na kraju...ljudi prave dobru muziku i na jeftinim monitorima. Batali uzbudjivanje oko toga...
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules