|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav svima
Planiram snimati bubanj mozda malo cudnom metodom, a mozda i ne pa molim iskusnije da mi daju neki savjet ili vec ... Ovako bubanj palaniram snimati u prostoriji baptisticke crkve u Rijeci. Prostorija je sva u drvetu dimenzija cca 25mx12m i jedno 5m visine. Zbog opreme koju imam na raspolaganju pala mi je na pamet jedna ideja kako bi mogao snimit taj bubanj da naravno sto bolje zvuci. Audio interface koji imam je AKAI EIE PRO 4 kanala KICK kick mislim ozvucit sa Shure SM58. Imam i neki Staggov mikrofon za kasu ali nije mi se pokazao bas bas u prijasnjim uradcima pa sam mislio probat sa gore navedenim mikrofonom jer sam procitao da se moze koristiti za kick. I taj mikrofon u jedan kanal na kartici SNARE Snare planiram ozvucavat sa SM57 i nju spajam na Presonusov Studio Channel channel strip i u drugi kanal na kartici. U prijasnjim aplikacijama ove kombinacije za snareom se pokazalo kao dobitna kombinacija u mome slucaju. E sad na kartici mi ostaju jos dva kanala koja mislim iskoritit u stereo modu i to tako : Overheadove postavit u spaced poziciju ili crossover vidjet cu sta ce zvucat bolje i te overhedove spajam na mixer svaki na svoj kanal te pan-am +75 -75 Jedan kondenzatorski sa large dijafragmom (najvjerovatnije SE Electronics X1) sam planirao izvuci uspred bubnja u prostor (cca 3-4m) u visini 3/4 kick-a i njega takoder spajam na mikser. PAN 0 Sa tri dinamicka mikrofona planiram ozvucit tomove i svaki povuci u mikser na svoj kanal. Tom1 -25 pan, Tom2 0 pan, Floor Tom +75 pan Sa jos jednim kondenzatorskim overheadom planiram ozvucit hihat i povuc ga u mikser sa panom +75 i dosta nisko sa volumenom cisto da u mixu dobijem hihat malo na stranu. Znaci sa svim tim mikrofonima koje sam spojio na mixer odradit eq, gain stageing tj. ubit posao na mikseru jer poslije nema cile mile ![]() Znama da sam sad tu dosta toga napisao nadam se da ste shvatili ideju ... Ono sto meni radi neku dilemu sa svim ovim su ovi dinamicki mikrofoni na tomovima u kojima bi mogao imati dosta spill-a ali bi ih drzao dosta "nisko" u mixu u biti njih bi koristio da dobijem malo definicije na tomovima i neku stereo sliku i da zbog megalomanije dobije los rezultat al bi volio probat cisto da vidim da li mi funkcionira zamisao hehehe Molim neke komentare, predloge i neznam sta vec... Mjuza koju snimam je neki moderni prog rock. Band mozete poslusat na : http://soundcloud.com/balathon Stavar Planet Balathon je moj prvi uradak. Last edited by dreadskill; 28-01-2014 at 02:59 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Takva prostorija se tesko nalazi, i pravo je blago snimati bubanj u velikim prostorijama......
Zato se bolje malo iscimaj, pozajmi neku karticu sa bar 8 kanala, i nadji jos koji mic, jer imas priliku da napravis ozbiljan snimak (ako su bubnjar i bubanj ok...)
![]() |
#3 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
imam jos focusrite scarlett 2i4 i kuci sam probao spojit preko asio4all drivera obadvije kartice i dobio 6 kanala ali kad bih snimao paralelno na jedan kanal (focusrite) gitaru i mikrofon na drugi kanal (akai) imao bi mali offset u wave formovima od par milisekundi ... to bi se mozda moglo iskompezirati poslije ali kako sam citao da asio4all u biti "maskira" windowsov driver tako da neznam koliko je to pametno za iskusat. ta kombinacija sa dvije kartice u adobe auditionu CS5 je radila stabilno uz gore navedene offsete dok u Presonusovom Studio one-u bi radilo ali bi znalo grunut tako da se izgubi master sound poslije tj nema nikakvog zvuka nakon sto se play pusti ... probat cu negdje posudit bolju karticu tj sa vise kanala al mislim da sam osuden na kemijanje sa ova 4 akai kanala |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Odlicna ideja za iskoriscavanje cetvorokanalne kartice sa mikserom, medjutim:
Imaces problema kakav god da bubanj ima bubnjar, i koliko god da je dobar. 1. Prvi problem koji mi pada na pamet jesu tomovi, ciji bleed neces moci da sklonis nikako. Uglavnom traju dugo njihovi repovi i bez gate-a(ili pametnog koriscenja kompresije) je tesko da se kontrolisu. Takodje ces imati problema sa EQ jer overheadovima moras da skines niske(sto mozes da uradis na mikseru) ali dodavanjem mase na tomove vracas i overhead. Sam pojam kompresije tog stereo kanala ti pada u vodu jer tesko ces moci da iskompresujes i tomove i overhead jednako a dalje zvuci dobro. 2. Shure SM 58 na kick-u nikako nece ici. Ako ti to uspe ja ti dajem 1000e da mi posaljes taj Shure SM58 kojim si kick snimio pristojno. 3. Sobni mikrofon ce biti samo smetnja. Soba je velika, bice dosta refleksije, i posto ne mozes da ga posebno kompresujes samo ce da ti pravi buku, i poludeces dok ga spustis u miksu(moraces nekoliko puta da testiras) kako treba a opet nece zvucati dobro. Ono sto ti predlazem je ili kao sto je OFF rekao 8kanalna kartica sa mozda sledecom postavkom: 1. dva Shure SM57(jedan odozgo jedan ispod dobosa, sutnes ih u zajednicki kanal na kartici i potrosis malo vremena na podesavanje koliko donji treba da bude slabiji od gornjeg) 2. dva kick mikrofna (jedan do unutar jedan ispred bas bubnja isti princip kao dobos) 3. tomovi - svaki svoj kanal 4. overhead -svaki svoj kanal 5. kontra - zaseban kanal 6. room mikrofon ces ili morati da izbacis ili da jako pazljivo blendujes sa overheadovima mada ne preporucujem. Ja room mikrofone retko koristim, cak i u VST bubnjevima. Ako imas dobre vst reverbe nadoknadices. edit: trebace ti mikser sa dobrim routing opcijama koji ima bar 10 kanala. ILI postavka sa 4 mikrofona, evo i uputstvo da ne pisem vise utrnuse mi ruke(obrati paznju na postavku overheada): http://www.youtube.com/watch?v=xrH_3SCyJ2Q
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Sto se tice kick mikrofona uspio sam iskemijat AKG D112 na neku posudbu i rode M5 matched pair overhedove.
Zadnje sto sam snimao bubanj mozete poslusat: 1.mp3 Bubanj je snjiman u Fuzinam blizu Rijeke u prostoriji limene glazbe Fuzine. Prostorija je lijepo tretirana za orkestar od 50ak ljudi dimenzija 15m x 8m i visine 4m cca. Setup koji sam koristio je: Snare - SM57 - Presonus Channel Strip - 1 kanal kartica Kick -Stagg DM5010 - 2 kanal kartica Overheads (Stagg CM5050) spaced position na mixer (eq, comp) Large dia. cond. sE electronics X1 na cca 3m ispred bubnja u visini 3/4 kase - mixer (eq, comp) I sa mixer na stereo u karticu na preostala dva kanala Rezultat je ispao dosta zadovoljavajuci barem sto se mene tice ja sam zadovoljan. Jer da se razumjemo mikrofoni nisu neka sreca ali treba ucit na onom sto se nudi poslije sve bolje zvuci kad imas real deal al polako ... Nazalost nezaradujem sa snimanjem pa da mi se oprema sama isplacuje nego nabavka bolje opreme ide polako kad se uspije sta usicarit od place ![]() ![]() Do duse u ovoj stvari bubanj je dosta ravan nema nekih prelaza pa je dosta definiram. Stvar koju planiram snjimati dosta je kompliciranija, puno vise prelaza i svega zato je ideja malo megalomanska vezano za hrpu mikrofona u samo 4 kanala. U principu treba eksperimentirati pa se mozda nesto izrodi metoda uzaludnih pokusaja... hehehe |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
^Odlican snimak.
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
@dreadskill:
Moj ti je savet da se uzdr?i? od submixinga velike količine mikrofona na dva kanala, naročito u uslovima u kojima nema? bogznakakav monitoring. Bolje rasporedi četiri mikrofona tako da uhvate sve ?to ti treba. To onako, iz iskustva ![]() ![]() U krajnjoj liniji, pove?i i tu drugu karticu, pa na nju smiksaj tomove i posle u miksu ?gataj? offset, ako ba? bude nu?no. Prilično sam siguran da ti mikrofon za hihat, a ni room mikrofon neće biti potrebni. Pozdrav, Vasa
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
da cimi mi se da je najbolja ideja ona najednostavnija s obzirom da sam i sa vremenom malo ogranicen zbog ostalih korisnika dvorane ...
mislim da cu vjerojatno sa 4 mikrofona na kraju to izvest |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Proveo sam dobar deo ?ivota snimajući nenormalnom opremom u nenormalnim uslovima, i uvek se iispostavilo da je u takvim slučajevima najbolji princip less is more. ?to vi?e opreme ? to vi?e ?ansi da ne?to krene po zlu (i UVEK ne?to krene po zlu). Na kraju vi?e vremena provede? čačkajući i prebadajući kablove nego mrdajući mikrofone i slu?ajući ih, a to je najva?nije. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Snimanje bubnja | OFF | Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken | 17 | 08-04-2009 11:49 PM |
Snimanje bubnja | Kirdan | Dizajn i konstrukcija studija | 41 | 29-07-2008 10:42 AM |
mikrofoni za snimanje bubnja | STUDIOTON | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 24 | 01-08-2007 09:55 AM |
Snimanje bubnja u studiju | -neshapesha- | Audio Produkcija - Tehnike | 16 | 09-05-2007 10:56 PM |
Prostorija za snimanje bubnja? | Tiki the Boyler | Dizajn i konstrukcija studija | 6 | 25-01-2005 12:06 AM |