Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2014, 10:02 PM   #1
77ari
Member

Default Kako ste vi započeli svoju karijeru?

Ovu temu otvaram čisto informativno. Na yt sam pogledao nekiliko videa za audio in?enjering, i nekako me "zainteresirao" taj posao. I mnogi audio in?enjeri ka?u da su krenuli kao asistenti. Pa me zainteresiralo kao su drugi u?li u taj biznis?
77ari is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2014, 11:26 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Kako ste vi započeli svoju karijeru?

Kao asistent.

Desetak godina sa prekidima u Radio Novom Sadu, studio 1 i "M"...

Snimao sa bendom tamo, kao bubnjar, '96.-'7. neke demo snimke.
Dopalo mi se okruženje, ambijent, taj posao u celini! Mislim da sam tad bio "kupljen"...A i nije bilo teško da se klincu od 15-16 godina svidi sva ona tehnika...

'98. snimali album. Bend je prolazio svojevrstan raspad kroz snimanje, a ja ostao u studiju. Bukvalno ni mesec dana nakon snimanja, ja se vratio.
Još "sveže" sa tamošnjom ekipom, i došao do Šaša i pitao lepo da li mogu da dolazim, da ću da pomognem šta god treba, da želim da učim...
On se složio, samo je napomenuo da ne smetam, da gledam i radim šta mi se kaže.
Tako je i bilo.
Nosio sam instrumente bendova, pomerao panele, stolice posle proba big benda, motao kablove, nosio stalke, išao po sendviče, cigare i pivo. Prvih meseci je on malo pizduckao, jer je morao da silazi po mene, ne samo on, već i ostali tonmajstori tada, jer sam bio još maloletan pa nisam imao ličnu kartu da je ostavim na portirnici. A nikad nisam želeo da se pozivam na roditelja koji je radio u TVNS... Doduše, nisam ni smeo, jer su verovali da sam u školi.

Mesec i kusur nakon završetka NATO agresije sam navršio 18. i izvadio ličnu kartu, ali avaj, tada nov propis nije dozvoljavao ulazak onome ko nije u radnom odnosu u RTVNS. Nisam to bio ni u potonjem vremenu. Tada je možda i bilo šanse. Nakon promena, za to je trebalo više od znanja uglavnom, a danas je to isključiv i jedini način a makar i osnovno znanje potpuno irelevantno...

Početkom 2000. sam se prijavio da bez naknade radim na tadašnjem radiju "Skala", koja je bila po-pola vlasništvo RTVNS i grada Novog Sada, pod uslovom da mi se izda papir, koji mi omogućava bezuslovan ulazak u prostorije institucije.

3-4 sata sam vrteo CD-ove na programu, i trk nazad u studio...! Još ako krene prenos iz BG ranije, Mrkela obnavlja razrušenu zemlju, gotov sam sat ranije, puste me nazad na sprat u studio...divota!

U 4. razredu srednje škole, razredna me molila da dođem, kaže izgubiću pravo na redovno školovanje, jer sam imao oko 260 izostanaka.
Bili su uredno opravdani. Beo, kvalitetan A4 papir, sa kolor-štambiljem Radio-Televizije Srbije i tekst koji je više zvučao kao naređenje a ne molba.
"Taj i taj bio angažovan za potrebe RTS...". Bez "Molimo Vas da opravdate" i slično.
Razredna se brecne kad to vidi, ne pita i samo upiše da je sve ok.

Bilo lepo vreme... Snimalo se, radilo se svašta, sjajne muzike, velikih, manjih imena, svega...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2014, 11:40 PM   #3
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

kao asistent kompu, on je mogao sve, a ja sam morao da ucim kako sta zasto iii kako sta od toga treba da uradi to jest da primenim da bi on skonto sta ocu, i danas mu i dalje asistiram !! :O

Last edited by branoy; 09-03-2014 at 11:48 PM.
branoy is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2014, 01:39 AM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

brat je krajem 90tih otvorio prostoriju za probe koja je brzo postala među najzauzetijim u BG. Tamo sam skontao osnove tehnike, a preko njegove Yamaha DSP factory zvučne karte, skontao i za "drugu stranu stakla". Tamo sam dalje upoznao gomilu muzičara i nekoliko producenata sa kojima sam počeo dru?enje i asistiranje i van te prostorije za probe, po raznim studijima u gradu. Tamo sam se nekoliko godina kasnije vratio i započeo zametak sopstvenog ateljea, pa full funkcionalnog studija za uslu?no snimanje, i tamo i dan danas ostavljam poslednju kap krvi i dinar da ga renoviram i unapredim u lep, prijatan i tehnički superioran prostor za dalji rad.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2014, 05:12 PM   #5
77ari
Member

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
kao asistent kompu, on je mogao sve, a ja sam morao da ucim kako sta zasto iii kako sta od toga treba da uradi to jest da primenim da bi on skonto sta ocu, i danas mu i dalje asistiram !! :O
Koliko vidim na soundcloud.com uglavnom radi? house itd. Tako da svi mogu tako započeti. Ja bi volio raditi ba? u studio s muzičarima. Za audio in?enjera treba vi?e nego pc. Na pc-u mogu napraviti dobre stvari i iskazati se kao producent, ali ne i kao in?enjer. Za ovaj posao bi trebao imati priliku raditi s pravim glazbenicima. A i da bi imao priliku naučiti posao.

Ovaj post pi?em iz razloga jer mi izgleda kao da si sarkastično rekao sve.
77ari is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2014, 06:36 PM   #6
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

Druze nije bas tako, dok ti tako mislis ima ljudi rade vrhunski 100% ITB, tako da i to se moze.
NIelectroy is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2014, 07:10 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by NIelectroy View Post
Druze nije bas tako, dok ti tako mislis ima ljudi rade vrhunski 100% ITB, tako da i to se moze.
Da, ali za?to bi bilo lo?e u?ivo čuli kako zvuče kontrabas, truba, saksofon, akustična gitara, dobo?... ?ta god?

Pozdrav,

Vasa
Old 10-03-2014, 07:23 PM   #8
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Dodu?e, nisam ni smeo, jer su verovali da sam u ?koli.
Ajjjj, jes' mi ovo poznato
alfom is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2014, 07:56 PM   #9
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

Taman posla Vaso da je lose, cak sta vise to je prednost.
NIelectroy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules