Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-10-2013, 06:11 PM   #1
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Default Vokalni kompresor / granica pristojnosti

Prvo, zao mi je sto moram da pokrecem ovako izlizani topic ali vise stvano ne znam sta da radim. Trazim vokalni kompresor za mix (ne za tracking), kroz koji bih propustao glas i bounce-ovao ga nazad u daw. Love nemam puno, a da imam, bez razmisljanja bih uzeo distressor. E sad, svakako ne bih isao preko 800e. Za te pare swiss army knife svakako ne postoji, ali ja sam trazio nesto sto radi fino na vokalu i ne nadjoh nista! Za 800 evra moze se naci dobar mikrofon, preamp ali izgleda da se dobri kompresorii krecu od 1200 evra pa na gore. Naravno, upotrebio bih ga za jos ponesto ali vokal mi je primaran. Cesto snimam zenski glas sa kondenzarcem, pa bi bilo super da imam nesto sto ce da roll off-uje visoke i da malo topline i tela vokalu.

FMR RNC mi je nepotreban. Transparentan (kog vraga onda, imam takvih plugova) + sto je nebalansiran. Dbx-ovi tipa 160a su dobri i pouzdani ali to je ipak VCA koji ume da siluje vokal, dobar za rap i guste mikseve ali ne za pop zvuk. Drawmeri ovi novi prakticno nemaju recenzije, pa sam batalio. Aphex nisam razmatrao, jedino kad bih nasao onaj matori compellor ali gde to naci... I na kraju se zakacih za art pro vla II, koji je pristupacan i solidan. Okarakterisan je kao "too tubey" ali uz promenu lampe ume da progleda.

Sta da radim? Da li da kupujem nesto ili batalim?
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2013, 06:38 PM   #2
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Default Re: Vokalni kompresor / granica pristojnosti

Izvini sto dajem pitanje umesto odgovora..Znaci, softwerski kompresori ne rade posao na vokalu kao hardwerski?
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2013, 06:52 PM   #3
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Ne bih voleo da se ova tema pretvori u soft-hard prepucavanje. Hajde da se pretvaramo kao da softverski kompresori ne postoje, pa da vidimo moze li mi neko preporiciti neku solidnu spravu.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2013, 01:34 PM   #4
gruki
Junior Member

http://www.hairballaudio.com/shop/pr...d3947e309ef2ee
Evo kita za samogradnju FET kompresora tipa 1176.
Sve je tu ?to treba, nije komplikovano za sklapanje a sti?e i uputstvo. U poslednje vreme se nosim mi?lju da naručim to nekako, da mi neko donese...
gruki is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2013, 02:23 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ne bih i?ao na ni?ta jeftinije od 160A... Dakle najmanje to, makar i polovan, a za drugo se opet postavlja pitanje isplativosti, u smislu da li se isplati ulagati u ne?to tipa kilo-dva evra... Lično mislim da ne.

160A je brutalna , legendarna sprava, ima vrednost i imaće je i kad prestane da ti treba, mo?e da se proda. Ne siluje nikakav vokal, tolike ploče i muzike snimljeno sa njim, pa će i tebi da radi....

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2013, 03:13 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Vlado, ako mo?e?, pozajmi dbx 160a i probaj sledeće ? jako mali compression ratio (1.2:1 do max 1.5:1), uključi OVEREASY i spusti threshold toliko da kompresor STALNO radi. Mo?da ti se dopadne, mo?da ne. Sve to ?to si naveo za tu spravu je tačno, sprava ?gu?va? vi?e nego ?to pi?e u postavkama parametara, ali ako ti nije namera da ti kompresor čuva headroom, nego da donese malo karaktera, ovo je moguće re?enje.

Compellor zaobiđi u ?irokom luku. Postoji razlog za?to ta sprava nije za?ivela, kao ?to postoji razlog za?to 1176 (i 1178) dr?e cenu i nalaze se svuda. Kao i Distressor, uostalom.

Pozdrav,

Vasa
Old 07-11-2013, 06:11 PM   #7
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

+1000 za DBX 160A, ne samo sto je dobar kompresor vec je najbolji koji postoji u rangu do 1000 e.
I radi na manje vise svemu podjednako dobro samo treba vise obratiti paznju na parametre kada se radi sa razlicitim izvorima zvuka, isto kao sto bi obratio paznju i na drugim boljim kompresorima.

Ima svoj karakter koji u zavisnosti koliko ga navrnes bude primetan manje ili vise , ali definitivno kao sto ti je vec receno pokusaj sa malim setingom 1,5:1 i videces da ti nece silovati vokal a dobices jako lep kolor koji se ne dobija sa pluginima.
Old 07-11-2013, 07:24 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
pokusaj sa malim setingom 1,5:1 i videces da ti nece silovati vokal a dobices jako lep kolor koji se ne dobija sa pluginima.
To. Ali je takođe važno da sa tim „malim setingom” sprava STALNO bude u režimu kompresije, inače džaba poso.

Ja sve ovo, onako... nepristrasno , pošto se inače ne ložim na dbx. Moj omiljeni VCA kompresor se zove Valley People dyna~mite, ali on nema nikakve veze sa ovom pričom (čisto sam morao da ga spomenem ).

Pozdrav,

Vasa
Old 07-11-2013, 07:39 PM   #9
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Eto, svakom svoje sto bi se reklo, meni se licno taj DBX na vokalima nikako nije dopadao...
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2013, 08:36 PM   #10
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
Eto, svakom svoje sto bi se reklo, meni se licno taj DBX na vokalima nikako nije dopadao...
Ja koristim vec dugo vremena DBX 166xl u vokalnom lancu i nisam preterano zadovoljan. Vise bih voleo neki 1176 clone, ali jbg, kad budem imao neki svoj studio nekad u nekom narednom zivotu...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules