Go Back   Rumski Forum > Video > Video editing (produkcija)

Video editing (produkcija) Ovdje mozete diskutovati o svemu vezanom za Video prokuciju (montazu, editing)...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-09-2013, 03:19 PM   #1
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Naopaki wave u Premiere-tu

Drugari, kada u Premiere Pro CC uvučem bilo koji dv avi fajl, sve radi dobro, osim ?to postoji sledeći problem u vizualnom prikazu waveforme:

Kartica je EMU 1820, Windows je sedmi na 64 bitova, vreme je promenjljivo
Old 19-09-2013, 03:39 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Naopaki wave u Premiere-tu

Probaj ovo:

http://forums.adobe.com/thread/1249226

Izgleda da nisi prvi koji se žali

Pozdrav,

Vasa
Old 19-09-2013, 05:04 PM   #3
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Veljiko hvala, mislim, hvala ljepa, tj...
Old 19-09-2013, 05:12 PM   #4
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Majko moja, kakva gluparija.
Pa za?to su pobogu ono stavili kao default pode?avanje?
Ne verujem da bi tu moglo da se da iole racionalno obja?njenje.
Old 20-09-2013, 11:06 AM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Mislim da su to stavili kao default da bi skrenuli ljudima pažnju da ta opcija postoji, i da ih nateraju da je probaju. U suprotnom bi svi nastavili da rade po navici, pa makar ta navika bila i manje komforna.

Ovakav izgled može da bude koristan ako imaš mnogo audio kanala, pošto štedi prostor na ekranu. Klasični +/- prikaz je u video montaži nepotreban — važnija ti je apsolutna amplituda nekog zvuka od njegove fazne vrednosti. Mislim, važno je samo da vidiš gde je peak, da bi lakše „nagatao” zatvaranje vrata od auta sa slikom itd. Stvar konvencije, i navike na istu.

Sa druge strane, niko se ne žali na to što ogromna većina spectrum analizera pokazuje isti ovakav rectified prikaz uprokos tome što je jako korisno imati uvid u to da li je npr. bas opseg „fazno simetričan” ili nije.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 20-09-2013 at 12:08 PM. Reason: navika
awacs is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2013, 01:26 PM   #6
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

E pa to zaista jeste racionalno obja?njenje, nema ?ta. Nisam zalazio u detalje, mada sam ih naslućivao, ta grafika nekako sama po sebi ukazuje da je tu da bi se lak?e očitavala određena informacija, potrebna u monta?i.

'đutim, da ne zalazim sada dublje međ' i one tanane argumente za?to ba? ovako razmi?ljam, ipak, Premere ili bilo koji drugi video-editing soft ne vidim kao ozbiljan, odnosno adekvatan alat za obradu zvuka namenjenog videu. Uostalom, zar sam Adobe u svojim fri?kim objavama nije implementirao tzv. "dynamic link", upravo zbog toga da uve?u svoje proizvode, ne bi li do mogućnosti jednih br?e dolazili (zbog nemogućnosti drugih, zar ne?)

Ako svemu tome gigant prilazi vođen idejom da korisnik nema para za sve te softvere, pa mu nudi "all in one" re?enje, onda to ima smisla, ali samo dok ne damo sebi odgovor na pitanje ima li smisla da neko ko nema para uop?te kupuje bilo ?ta od Adobe-a? Ako novac nije (ili nije toliki) problem, onda za?to bi taj neko kupovao Audition, bilo u paketu ili solo, a ne CuBase ili neki drugi, u tom cenovnom rangu, program, u koji je potrebno samo uvući izrenderovanu lite-verziju videa, i raditi sa daleko, daleko boljim toolsima?

Te neke stvari u filozofijama razvoja ovih koji dominiraju tr?i?tem nikada mi neće biti jasne? Verovatno jer bi to tako i trebalo da bude, nemam drugo obja?njenje.
Old 20-09-2013, 02:28 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
ipak, Premere ili bilo koji drugi video-editing soft ne vidim kao ozbiljan, odnosno adekvatan alat za obradu zvuka namenjenog videu.
Pa da, upravo zato ?to ne očekuju da se ljudi bave postprodukcijom zvuka u Premejeru su i ponudili ovo grafičko re?enje, koje pru?a tačno one informacije koje su ti potrebne prilikom monta?e zvuka.

Svako ima neki svoj workflow ? ranije se dobar deo monta?e slike (zbog tehničkih ograničenja) radio maltene na gluvo ? samo uz dijalog i mo?da neku generalnu zvučnu atmosferu, pa su monta?eri stalno morali da zami?ljaju zvuk u nekoj sceni. Monta?eri zvuka su radili u odnosu na skoro pa zavr?en materijal, pa tek onda postprodukcija...

Danas mo?e? da tokom same monta?e slike potera? koliko god hoće? tonskih kanala, pa ljudi to mahom i rade ? montiraju sliku i zvuk simultano. Dijalog, svira radio, kom?ije se svađaju u susednom stanu, napolju cvrkuću ptice, prolaze automobili, neko lupa vratima od lifta, zaustavlja se auto ispred zgrade, mo?da lupi grom... Sve je korisno čuti odmah, po?to mo?e i da utiče na rezove, reakcije sagovornika, trt-mrt.

Quote:
...za?to bi taj neko kupovao Audition, bilo u paketu ili solo, a ne CuBase ili neki drugi, u tom cenovnom rangu, program, u koji je potrebno samo uvući izrenderovanu lite-verziju videa, i raditi sa daleko, daleko boljim toolsima?
EDL, OMF, AAF, postoji gomila cross-platform fajl formata koji slu?e ba? tome ? da monta?u radi? u jednom, a postprodukciju u drugom programu. Naravno, prethodno moraju da se usaglase parametri za export/import tih formata, ?to ponekad ume da smori. Mnogo je poslovnih dilova između korporacija, pa svi poku?avaju da usmere klijente ka svojim partnerima (kao Avid i Digidesign pre nego ?to su konačno postali jedna firma), ili da prave softverske pakete poput Adobea.

Onako usput, davno sam probao Audition i jako mi se svideo. ?to se tiče preglednosti i manipulacije zvukom je tad bio tri koplja ispred Steinberga. Automatizacija je bila nemerljivo bolja i pametnije re?ena od Cubenda, a u filmskom/video svetu automatizacija je (kao ?to i sam zna?) nenormalno va?na. Ne znam ?ta je Stienberg radio posle Cubase 5, ali nikad nisam uspeo da shvatim razlog iz kog su Automation Curve i Track Fader MORALI da budu isključivo uzročno-posledično vezani...

Pozdrav,

Vasa
Old 20-09-2013, 11:33 PM   #8
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
'đutim, da ne zalazim sada dublje međ' i one tanane argumente za?to ba? ovako razmi?ljam, ipak, Premere ili bilo koji drugi video-editing soft ne vidim kao ozbiljan, odnosno adekvatan alat za obradu zvuka namenjenog videu. Uostalom, zar sam Adobe u svojim fri?kim objavama nije implementirao tzv. "dynamic link", upravo zbog toga da uve?u svoje proizvode, ne bi li do mogućnosti jednih br?e dolazili (zbog nemogućnosti drugih, zar ne?)
Baj d vej, postoji alat koji ti omogućava upravo da kako treba radi? sa zvukom uz sliku, Sony Vegas. Zapravo radio stanice ga na primer često koriste samo za zvuk.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2013, 03:02 AM   #9
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Znam Dushane, međutim Premiere je deo paketa kojem pripadaju, recimo, Photoshop i After Effects, a to menja, odnosno ?iri vidike onima koji se, bilo da profesionalno rade ili sva?tare, posvećuju multimediji.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules