|
Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Pomalo je off, ali nije ni da nema veze sa onim ?to je ovde na
nekoliko mesta već procurelo... Dakle, legalan tj. nelegalan soft. ![]() rekao osim da sve zavisi iz kog se referentnog sistema profesije (hobija) posmatra stvar. Recite mi samo koja je to logika da ne jedem 'lebac ne bi li posle već koliko meseci u?tedeo za ProTools 10 i otkrio da li mi taj soft "le?i" ili ne? S druge strane, kome da naplatim tu *****anciju? Mislim, nekima je to lak?e ili lako, vidim, pominjete nekakve klijente, mu?terije, ali stavite se u ko?u jednog novinara koji u Srbiji radi (ako radi) za tristotinjak evra, i probajte da sa tom lovom vodite nekakav porodičan ?ivot, a usput budete "legalista". Jasno je da je to nemoguće. Zato krekovane verzije, po mom mi?ljenju, i postoje. Da bi ekonomski obogaljeni entuzijasti ostali u toku, pokadkad svoje znanje i naplatili, iako sve vreme uče "na crno". Jer, svakako da im ta "prevara" neće značiti puno na ukupnom saldu. Oni su u tome jer to vole, a srećna poslovna okolnost tu je samo da bi se osetili za trunku sposobniji u svetu gde ne ?ele prihvatiti ideju kako je isti stvoren samo da bi pre?iveli.
#2 |
VIP Member
|
![]()
meni uvek u glavi olmajti Del Boj - Ko ne riskira,taj i ne profitira
![]()
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Kad budeš i sam bio autor nečega što se tek tako raznosi po internetu dok ti čekaš potencijalnog kupca da ti donese hleb na sto kupovinom tvog dela, moći ćeš realno da govoriš o tome, a sada si kao i većina drugih na ovim prostorima pomalo samoživ i misliš samo na sebe i o svom problemu da dođeš do alata, pritom zaboravljaš da je i kreator alata takođe imao svoje probleme da ga napravi i tebi pruži na korišćenje. Druga od nekoliko nerealnih stvari koje si rekao je to probanje softvera, da si se malo informisao i potrudio da odeš na zvanični sajt a ne na sajtove gde se valjaju ove krekovane verzije, znao bi da Pro Tools 10 dolazi FREE 30 dana, pa možeš lepo probati i videti vredi li te novce ili ne vredi. Treće i možda najbitnije, postoje veoma jeftini, pa čak i besplatni programi koji ti omogućavaju da radiš sve to isto, ali u jednom fer okruženju gde ćeš ispoštovati i sebe i one koji ti pružaju tu mogućnost, autore softvera. Već je odavno jasno da svaki DAW radi jednu istu stvar, pitanje je samo na koji način, pa zato i imaš mogućnost da biraš za svoj novac na koji način će teći tvoj workflow. E sad, je li pošteno da Pro Tools bude toliko skup, to je relativna stvar, ali opšte je prihvaćeno mišljenje da je upravo Pro Tools najrafinisaniji vizuelno, kao i načinom na koji se u njemu snima i miksa, pa zbog toga mnogi opravdavaju tu cenu. Nemoj da misliš da te napadam zbog ovoga, a sebe veličam jer sam kupio par softvera, znam kako je kad se nema novca, a opet i kad se malo zaradi od tog posla pa se može kupiti legalan software, ali opet kažem, ima uvek nekog rešenja, nije krađa jedino. To je kao kad se sprema bend, ovde svi hoće prvo da sviraju za pare pa da vežbaju (u teoriji), a niko neće da uloži u opremu i rad, pa da se to kasnije isplati. Zato nam je tako kako je... Last edited by kravadinka; 11-10-2012 at 11:24 AM. |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Ka?i mi, kravadinka, jel' kod tebe apsolutno sve legalno od softvera u
računaru?
#5 |
Pro Member
|
![]()
ziva istina..
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]()
Naravno da nije, kupljen je Pro Tools 10, Reaper 4, ceo Redmatica budle i još nešto sitnijih programa za semplovanje.
Quote:
Ali ne bi meni bila problem ta kupovina, iako imam sve što se nađe na netu, ja mogu da se ograničim na par pluginova, pa i ako dođe neki momenat da se moram odlučiti ja ću da odaberem tri ili četiri koji mi zaista trebaju, FabFilter Pro Q, Waves SSL, možda PSP i nešto od Nomad Factory i Softube, tako da ću i to verovatno kupiti, treba i meni vremena da vratim moral na normalu. Drugačije se radi sa kupljenim softverom... Last edited by kravadinka; 11-10-2012 at 12:45 PM. |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Iako nisam imao prilike (čitaj novca) da se lično uverim u to, uopšte
ne sumnjam u to poslednje što si (kravadinka) napisao! To isto čuo sam i od Moritza ovde, u Novom Sadu, na jednom predavanju o radu u CuBase-u. Čovek je lepo rekao: "Kada kupite, onda ne šarate, jednostavno, ne zaluđujete se besomučnim skidanjima sa Interneta, nego se usesredite na to u šta ste uložili svoj novac, i trudite se da software savladate najbolje što možete". Ali, čuj, postoji tu i začkoljica vezana za ono čime bi trebalo da vladamo pre nego li se uopšte javimo na oglas za ovaj ili onaj posao vezan za audio ili video ili već kakvu produkciju. Ako ti treba neko ko će s tobom raditi u tvom studiju, pa reci, da li će ti uopšte biti važno da li je taj neko znanja sticao usavršavajući se na legalnom ili krekovanom ProToolsu. Možda ćeš na osnovu iskustva kandidata sa kupljenim alatom unapred zauzeti određeni stav prema njemu, ali to će svakako biti nevažno u odnosu na ono što on realno ume ili ne ume da napravi (a tebi je potrebno). Ne kažem da bi ti (a spram prethodno rečenog) trebalo da se nađeš u sledećim redovima, ali nešto mi se ne čini da ovdašnje gazde dovoljno plaćaju svoje šegrte kako bi ovi stasali u profesionalce koji pored nadograđenog znanja imaju i dovoljno para da deci kupuju pelene, ženu vode na more, a sebi priušte Pt 10. S druge strane, ja zaista nisam čuo za nekoga ko potiče odavde a sav soft koji koristi mu/joj je kupljen i legalan. Postoje tzv. radne mašine i često ćemo čuti kako profesionalci koji koristeći ih zarađuju koriste sve "čisto", ali šta je sa njihovim lap-topovima, net-bookovima i ostalim računarima koje koriste mimo posla? Sve je to pretrpano "skinutim" OS-ovima, office-ima... Tako da, bez obzira na to što znamo kako bi bilo dobro da nešto jeste, to malo vredi ako generalno nije izvodljivo, a kupovina legalnog softvera na ovakve prosečne zarade u Srbiji i samostalan život, zaista, nema smisla. Opet, u 21. veku, kada svaka šupa ima kompjuter, i dobro je što ga ima, ne pristajem da mi (najblaže rečeno) retko srećni vlasnici legalnih programa postavljaju standarde, jer to sa stanovišta potrebe sveopšte i sveobuhvatne elektronske pismenosti nije temelj društva slobodnih i ljudi jednakih prava. A u takvom bi valjda većina nas volela da živi... Pa sad, ako ne možemo onako, moći ćemo ovako... ![]()
vidju bre Last edited by Igor; 11-10-2012 at 01:55 PM. |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
To što ovde skoro niko nema legalan software nije nikakav benchmark, iako se jako često ovde kaže "Šta ti je bre, ovo je Srbija, ko još ovde baca smeće u kontejner...", to nije ikakav izgovor za javašluk.
Da je skupo, jeste, pogotovo za ova plemena u ovom delu sveta, ali cene se kreiraju na globalnom nivou i tu nema mrdanja. Ipak, postoje i jeftinija rešenja, to je opet neka druga tema. Evo za sve ove godine kupovanja razne opreme, video, audio, automobili, sve što izađe novo pa misliš da će ti to nešto doneti, shvatio sam da to ne donosi gotovo ništa. Razlike su primetne tek kada posle 15 godina instaliraš opet onaj stari Cubase VST 24, a onda uzmeš današnji Reaper i slično pa vidiš da se tu napredovalo, ali to je 15 godina. Zato ne treba tripovati mnogo, eno gomila koji nakupovaše UAD-e, TC-e u ono vreme, konverteri, munje i gromovi pa su smešni i dan danas sa svojim snimcima. Bez da se neko uvredi, ali mi nemamo pojma šta je moral, nama se sve svodi na to da uzmemo ako nam se pruži prilika, a je li ispravno ili ne, nevažno je. Znam da deluje glupavo, pogotovo kad to kaže neko ko ima gigabajte takvog materijala, ali prosto nemamo mi osećaj za druge i biće nam bolje tek kad mi budemo postali bolji... |
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
Takodje UAD ima alate ( Dimension D ... ) koji jos uvek ne postoje native. Cak nije do skora bilo ni preciznog dinamickog eq a poput TC jevog, onaj rus je radio solidan dyeq, ali ipak nije bio na nivou TC evog . Po meni i TCjevi i UADi i te kako imaju smisla, narocito kod ljudi koji znaju sta da slusaju i koji znaju sta rade |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Valjan "narodni" vocoder? | HeatMan | Audio Software | 5 | 19-08-2010 05:24 AM |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
Da li postoji ""MUTRON" kao plug in? | splatch | Audio Software | 1 | 27-11-2005 11:46 AM |