|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Bez namere da ulazim u raspravu i da branim neki soft, ne znam kako koristis Cubase i sta si pod tim tacno mislio samo mi nije jasno kako si dosao do tolikog broja prozora za otvaranje plugina? Kod mene je obicno jedan, max 2 klika, a sto se tice boja opet kazem , ne znam kako i koliko si koristio Cubase, ali podesavanje izgleda i boja u Cubase je po prilicno jednostavno i fleksibilno, ja licno ne volim da mi bilo sta sljasti i da se sareni. Ako vec pricamo o prednostima i manama nekog softa onda neka barem bude realno.
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
@Moritz
Malo sam se slobodnije izrazio, ali je suština da je Cubase software sa najvećim brojem click-ova po jediici urađene radnje. Mnogo dugo sam radio u njemu, a onda sam otišao i nikad se nisam vratio. Što se boja tiče, ništa ne pomaže tolikom šarenilu, kontrasti su jako loši, ikone nerazumljive, ima ih milion sa nekim besmislenim slikama i sve su svugde po screen-u, veoma zamoran software. Svakako, ovo za broj click-ova je prosta matematika, dok je ovo drugo moje subjektivno mišljenje, iako globalno prihvaćeno... @Jan Ako je tako onda koristi 64bit kao što si i radio, onda dižeš u bridge-u te 32bit pluginove. Kod mene je drugačija priča, ne opterećujem se puno je li 32 ili 64, ali sam Kontakt i Superior stavio u Dedicated Process i sve ostalo vadim iz 32bit Reaper-a. Ne zaboravi da svaki Dedicated Process vuče i rpocesorsku snagu pa će malo ranije da zacvili procesor ako imaš više od jednog ili dva procesa van Reaper-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Superoperater
|
![]() Quote:
Dodatni procesi ne jedu mnogo procesora, bar ne u toj meri, da bi se merili sa potrosnjom jednog osrednjeg plagina... Ne otvaraju se plaginovi - svaki u svom procesu, narocito Cubaseov ili Sonarov bridge to ne rade. Quote:
32bit sekvencer isti adresni prostor koristi i za iscrtavanje interfejsa i za neke druge namene memorije sem semplova, sto moze da bude i do 250 neverovatnih megabajta za recimo Omnisphere (od 3GB koji su dostupni, 250MB nije malo). Danas kada svi ili bar 99% plaginova moze da se nadje u 64bita, ne razumem zasto bih koristio 32bit sekvencer, sem ako ne moram (nema narodnog Cubasea 5, na primer i tome slicno) Samo bih 32bitne plaginove kojih jos nema u 64bit verziji koristio preko bridgea, i to je verovatno 1% plaginova trenutno na trzistu... Naravno, najbolje je raditi bez bridgea, a to je 64bit za sve i 32bit za tih par komada koji ce pre ili kasnije, da se pojave i u x64. Efekti ne jedu mnogo rama, tako da u tom slucaju moze da se ostane i na 32bita... ...Ali opet, moglo je lepo i sa Atarijem da se radi...
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 18-09-2012 at 12:13 AM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Matematika je neumoljiva, ne pita nas slažemo li se ili ne.
Ali, nije uopšte poenta u poređenju, već u prednostima softvera koji je jeftiniji 10 puta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
@psionic
Hvala na iscrpnom objasnjenju, nisam u potpunosti skapirao sve korake ali kad nadjem danas/sjutra vremena za instalacije i bridzovanje i krenem korak po korak sa tvojim upustvima siguran sam da ce sve bit ok.. Tenk ju veri mach na odvojenom vremenu, glasam da ovaj post bude sticky jer sigurno jos uvjek ima pokoji win xp dinosaurus kao sto sam bio ja ![]()
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Možeš li u Cubase na mixer-u jednim click-om otvoriti plugin, drugim clickom podesiti send?
Jedim click-om izbrisati plugin? Jednim clickom kopirati plugin? Jednim click-om poslati kanale na grupu? Jedim click-om sve ih izbaciti iz grupe? Snimiti jedan audio kanal direktno u drugi unutar softvera? Malo si nerealan, ali to je razumljivo, braniš svoga konja pa skrećeš sa teme. Moje osvrtanje na Reaper je bilo upućeo Janu da ne baca pare na C6, jer za 10 puta manje novca može dobiti u većini segmenata podjednako dobar i u nekim segmentima bolji software. Cubase je ovde neki "standard" samo zato što ga ima za džabe, jedan je od prvih koji su se tako pojavili i postoji velika tradicija kod nas da se baš Cubase koristi. Ne kažem da je software loš, ne kažem da su drugi generalno bolji, ali ako vidiš na nečemu rogove, a to nešto kaže BEEEE, zaš da je u pitanju koza, pa tako ne možeš ništa reći što će izmeniti utisak većie ljudi na planeti koji koriste DAW da je Cubase jedan od najsporijih i subjektivno najružnijih DAW-ova na tržištu. Last edited by kravadinka; 18-09-2012 at 03:39 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Superoperater
|
![]()
@Rhino - Hvala, nadam se da sam bar malo pomogao
![]() Quote:
2 - Za brisanje plagina treba 2 klika ![]() 3 - Drzis ALT i jednostavno prevuces plagin 4 - Moze, naravno, selektujes kanale, drzis shift i klik na output. Svi idu na grupu (ako mislis na subgrupu u mikser) 5 - Na isti nacin mozes i da ih izbacis 6 - Jedan klik na "lanes" ikonicu i svaki tejk je zasebna traka unutar jedne trake. Quote:
Drugo - sam izgled reapera je nekako nedovrsen - narocito ako ne nadjes neki dobar skin (nasao sam jedan odlican - RADO v4) Stvar ukusa, ali meni je Cubase sredjen bas kako treba, narocito od verzije 5.5.1... Melem za oci posle npr default Reapera ![]() Trece - Reaper startuje brzo. Ali problem je (bar meni) sto na setovanju bafera od 64 sempla, Reaper secka i krcka, dok u Cubaseu otvorim projekat sa dosta kanala i on radi... Quote:
![]() Da bi neki softver ocenjivao, moras da ga dobro savladas, ne samo da znas da radis na njemu. Svaki ima precice, olaksice i slicno. Ja kad pricam o Reaperu, uvek naglasim da je meni ovo ili meni ono, ne govorim to kao da je apsolutno tako i nikako drugacije, jer mu mozda nisam dovoljno vremena posvetio, da mu udjem u srz. Na kraju, vec sam rekao - sve je stvar ukusa i navike... I odosmo off-topic...
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 18-09-2012 at 04:38 PM. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
A je tebe licno pitam zasto si toliko ostrascen po pitanju pljuvanja Cubase i velicanja Reapera? Iznosis i predstavljas svoje licno ubedjenje kao opste prihvaceno i poznato a zapravo daleko od istine. Vec nekoliko puta je receno da svaki DAW ima + i - i da svakome odgovara nesto drugo i da je stvar skoro 50% subjektivne prirode ali ti i dalje nastavljas "advokaturu"...i po postavljenim pitanjima vidim da nisi koristio Cubase uopste ili si ga samo letimicno pogledao sto ti definitivno ne daje za pravo da iznosis takve tvrdnje koje ni sam nisi probao. Reaper nisam probao i ne veruem da cu jer nemam vremena za ucenje novog softa samo da bi bio u trenutnim tokovima i samim tim nemam prava da ga pljujem jer ga ne koristim i ne znam. Meni Cubase radi sve sto mi treba, da li bi voleo neke promene u Cubase DA kao i svi drugi koji korite bilo koji DAW. Vidim da imas iskustva i samim tim sam jos vise iznenadjen takvim stavom. Be more Pro less Tool ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||