Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-07-2012, 09:32 PM   #1
Daniel
Junior Member

Default mac ili windows

Dobar dan zelim,tj. vece
Upisao sam Sae institut za inzenjering zvuka,pa me zanima da li je bolje odluciti se za mac ili za windows?
pod time mislim iskljucivo na laptopove ,jer pregledao sam i naravno
da je mac mnogo skuplji i za taj novac bih mogao da uzmem windows od kojeg ce da me zaboli glava.
molim vas za savet, ili ako biste mogli da mi preporucite uredjaj
Hvala unapred
Daniel is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2012, 09:44 PM   #2
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: mac ili windows

Sve je to pitanje ličnih preferensi i na kraju će ipak odluka pasti zbog nekih ličnih afiniteta.

?to se tiče operativnih sistema, u osnovi je to jedna ista stvar, prozori, aplikacije, mi? i tastatura, ali ako je do udobnosti OS X je pobednik bez konkurencije.
Lakoća kojom operativni sistem funkcioni?e i jednostavnost istog je iznad svega drugog, kao i brzina u nekim segmentima, na primer nakon podizanja sistema OS X je odmah responzivan i mo?e se koristiti, dok je Windows u prvih nekoliko minuta čangrljanja po diskovima skoro neupotrebljiv.

Apple ima odličan spisak softvera i osim svoje zatvorenosti u nekim aplikacijama, generalno su jako dobri, počev?i od Logic Studio, Final Cut Pro X, Aperture, dok je iPhoto, iWeb i iMovie pomalo zatorene konstitucije i ne mogu se projekti snimati i prenostiti, već se vezuju za sam sistem i kada se isti uradi iznova javlja se problem sa projektima i datotekama.
Svakako, Apple nije računao da će se njihov sistem morati instalirati svakih 4 meseca da bi radio lepo kao ?to je slučaj sa Windows-om, ?to im u velikoj meri ide od ruke, OS X mo?e čak i posle nekoliko godina raditi jako brzo, gotovo kao i kad je instaliran prvi put. Ipak, ja ne volim da nemam potpunu kontrolu nad svojim projektima.

Sa druge strane, jo? od nestanka dinosaurusa ovo je prvi put da Windows radi bolje kada su DAW aplikacije u pitanju i to u globalu.
U to ne bih ozbiljno uzeo u obzir Steinberg jer je njihov software mnogo bolje optimizovan za Windows, ali kada je u pitanju Reaper i Pro Tools koji podjednako dobro razvijaju svoje proizvode za obe platforme, razlika je osetna i to u korist Windows 7, OS X 10.5, 10.6 i sada 10.7 uvek zahtevaju vi?e procesorske snage i na njima je polifonija osetno manja, kao i minimalna latencija interfejsa.

U su?tini je to jedna me?avina dobrih i lo?ih stvari, ali ni?ta od onog tradicionalno dobrog kod OS X i tradicionalno lo?eg kod Windows-a ne stoji tako stabilno na svojim nogama, uglavnom su i jedni i drugi napredovali i nazadovali u nekim stvarima pa je to sada jedna me?avina svega i svačega, zato se opet vraćam na početak gde će odluka biti done?ena u odnosu na lične afinitete, obe platforme će moći odraditi posao ukoliko na njima radi neko ko to ume.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2012, 09:49 PM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Daniel View Post
Upisao sam Sae institut za inzenjering zvuka,pa me zanima da li je bolje odluciti se za mac ili za windows?
Čuj, zar nije logično da to pitanje postavi? predavačima? U krajnjoj liniji - platio si ?kolarinu (ili je neko platio umesto tebe, svejedno, plaćena je), valjda ima? pravo da tra?i? savet od ?kole?

Pozdrav,

Vasa
Old 17-07-2012, 10:20 PM   #4
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Kravadinka je vrlo precizno i tacno dao ceo pregled pro/contra. Na tvom mestu bih izabrao prema software-u u kome si najkomforniji.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2012, 10:23 PM   #5
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Čuj, zar nije logično da to pitanje postavi? predavačima? U krajnjoj liniji - platio si ?kolarinu (ili je neko platio umesto tebe, svejedno, plaćena je), valjda ima? pravo da tra?i? savet od ?kole?

Pozdrav,

Vasa
S obzirom da je vec platio skolarinu, covek se mozda plasi da ce mu traziti jos ako nesto pita...
Khan is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2012, 10:36 PM   #6
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

I ako sam korisnik windows platforme sa koje ne odlazim iz puke navike glasacu za osx. Pogotovu ako si 'newbie' sa muzickim softverom i treba ti podjednak period privikavanja na bilo koji od pomenutih sistema..
Old 17-07-2012, 10:42 PM   #7
vasko
Senior Member

vasko's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
sistem morati instalirati svakih 4 meseca da bi radio lepo kao ?to je slučaj sa Windows-om

odakle ti ovo?
Old 18-07-2012, 01:12 AM   #8
Danilo S
Member

Danilo S's Avatar

Windows 7 sam instalirao na, od prije dvije godine nov laptop. Prva instalacija, imao je samo bios u sebi. Ni jedan problem nisam imao uop?te do sada. Programi su u međuvremenu instalirani, brisani, svakojake verzije. Razlika u brzini i stabilnosti sad i nakon "svje?e" instalacije se ne osjeti. To je moje iskustvo sa Windows 7.
Danilo S is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 01:36 AM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Biću malo težak...

...slobodno čitaj više puta... ..i sam to radim dok pišem...

I dobro je, i nije što si pitao!

Sama činjenica da se pitaš je svedočanstvo o interesovanju, želji za istraživanjem, što toplo pozdravljam!

Osim obaranja vrednosti evra, uplata školarine možda i ima smisla ako nastaviš sa potragom. To je jedina konstanta u bavljenju zvukom!

Dakle kada npr. Sting kaže: "Koristim to i to" , to ima smisla, ili nema, ali je tako i on je prodao toliko svih formata nosača zvuka, da mu se može da radi šta god hoće a mi da plačemo...!

Kao neko ko je na SAE, treba da odlično poznaješ OBE platforme!
Ne znam za motive upisivanja, ali želim da verujem da je to zbog plana o kasnijem aktivnom bavljenju u muz.industriji (ili bar onome što (i ako nešto) ostane od nje) kada završiš.

Šta ćeš inače reći?!
- Koristim Win i Steinberg ili OSX i PT (ili već neku tautologijsku kombinaciju) jer sam tako pročitao na forumu?!?

To bi uplatu onih koji žele mir u kući onda činilo zaista nepromišljenom!

Dakle, muzička produkcija je grana menadžmenta u multimediji, a menadžment u svom korenu reči podrazumeva višegodišnje bavljenje materijom, te na osnovu toga emprijski stečeno iskustvo potrebno za donošenje odluka...!

Ako pravilno shvatiš, viđećeš da sam veoma dobronameran!

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 03:05 AM   #10
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

dobro razumem kravadinku, to ti je windows u sustini, al stvarno sedmica je jak nema sta. i radi i u mene puni 2tb do daske diskovi on ko nov. valjda je tu uticaj i jake masine sto to sve tera , al opet u sustini kad imas jak sistem i masinu bas to je to. sad na najstabilnijem ,, najcuvanijem win7 desi se ko meni uleti neka stvar , samo jedna ,, i sjebe mi svee.. a to vec nije do te stvari nego do sistema!! sistem win je i dalje nesiguran, a ja vidim resenje sad pa sad, da ni jedan crv u zivotu il virus ne sjebe ga, sad sto oni to nece da naprave ja ne znam!! ..
branoy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules