Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-03-2013, 04:48 PM   #1
amaterius
Member

Default mono export

gotovo svi vst instrumenti osim sintova, piana exportiraju se u mono trake po nekakvim , valjda nepisanim, pravilima.
I dok vst zvuči ?itoko nakon exporta u mono mnogi muku muče kako bi dobili ?irinu tog istog instrumenta. Koja ne onda na kraju svrha exportiranja, primjerice vst sxax u mono i onda tretiranja sa svim mogućim i nemogučim dodacima kako bi dobio energiju i ?irinu kakvu ima kao stereo traka u vsti.
Jedina opcija mi izgleda samo ?to realniji izgled samog instrumenta koji u prirodi nije stereo ali i kod live snimanja tog istog instrumenta tretira se kako bi dobio onu energiju i ?irinu koja mu nije svojstvena sama po sebi..
amaterius is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 04:54 PM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: mono export

prvo, nisam čuo za to nepisano pravilo.
drugo, uveliko je prestalo exportovanje vst traka u wavove, obzirom na porast snage kompjutera, koliko sam video, gomila ljudi to drži u VST kanalima do kraja
treće, vezano za mono/stereo priču, ako sam zvuk u sebi ima neku stereo komponentu, tipa room reverb, chorus ili bilo šta što ima veze sa prostorom, onda je besmisleno rendati ga u mono. A ako je zvuk sam po sebi mono, bez obzira što je sam VST kanal po defaultu stereo, ondak nema nikakve razlike, osim što se troši broj kanala i mesto na harddisku. Da li je nešto mono ili nije, lako čujete svojim ušima, a ako im ne verujete, upalite bilo koji analajzer faza i sl, pa pogledajte dal jeste ili nije.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 06:39 PM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ovo je malo filozofsko pitanje, a po broju gramatickih gresaka, rekao bih da je gosn amaterius "nastimovan" za filozofiranje Ne zameri mi ako gresim, salim se naravno. Sve u svemu - nema neke prevelike veze sa audio softverom...
Old 19-03-2013, 06:52 PM   #4
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

vidis i meni, uvek je bilo mrsko vsti exoprovat pa pod audio ponovo kad vec imam procesora ,, ne vidim logiku, sve sto mozes na audio kanalu mozes i na vsti kanalu verovatno, osim jedino ako kome dajes mix da mixa neko drugi a nema tvoje vsti, i semplove, ili sam da exportujes u svoj druygi daw proo tools pa npr hoces tamo da mixas.

naravno ako sta gresim ispravite dokazima,

plus, uveliko se to koristilo kad su kompovi bili pentium cetvorke , sad po par jezgri, nema bas potrebe osim mozda velike banke u par GB pa ok
branoy is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 08:09 PM   #5
amaterius
Member

filozof ili ne kako god
to sam pokupio od jedne face s drugog foruma...probat ću naći topic
prema njemu sve bi trebalo exp u wave pa onda tek pristupiti mixu
osim kljava ,kako on to zove, i overheada sve bi ostalo trebalo u mono kanale
te tvrdnje nisu potkrepljene navodima za?to...
meni logike nije bilo ali....
e da...radi se o slučaju kad nekome isporučuje? projekt na mixanje
no ni tu ne bih ba? vidio svrhe
takav način podkrepljuje činjenicom da exportovani vsti nisu uvijek podudarni samom vsti kaj se tiće saunda
a kaj se tiče gramatike--to mi je uvijek bila jača strana
Old 19-03-2013, 08:22 PM   #6
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Moja preporuka prelistaj forum,ja sam slichno pitanje postavljao pre par meseci,cika vasa mi je objasnio..ja cak mislim da postoji josh jedna(ako ne i vishe)tema koja se tice mono zvuka i shirine..pozz
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 10:30 PM   #7
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Pravilo je samo da se eksportira onako kako treba zvučati! Ako neka klavijatura ima širinu u stereu, onda ako ju treba eksportirati to se napravi u stereo. Ili dva mono (L/R).
A eksportiraš onda kada trebaš nositi na neki drugi komp gdje se miksa. Ako je interno, onda ostaviš VSTi i ćao!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 10:55 PM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ja sam od nedavno krenuo da sve eksportujem u wav. Mnogo mi je lak?e da tako pristupim kanalima, ?to zbog automatizacije, ?to zbog nekog lak?eg rada i koncentracije na sam miks, a ne na beskonačno dorađivanje... Osim toga, sve vi?e stvari vučemo sa klavijature, pa mu taj način dođe obavezan, jer miksamo "in the box" na kraju.

Ako se negde nosi na miks, dobro je dati suve kanale, bez raznih efekata za ?irinu i sl. ali eksport mono je glupo... Obično se prilo?i i neka "skica" miksa, da se zna ?ta se juri otprilike...

Opet ako su izvorni kanali mono, kao na primer jedan "tejk" gitare, onda ima smisla tako raditi.

?alim se za ono "filozofiranje", malo si vi?e proma?ivao slova, nisam mislio na gramatiku, nego sam pomislio da nisi mo?da u nekom "veselom raspolo?enju"...
Old 20-03-2013, 09:01 AM   #9
amaterius
Member

pa ako uzmem u obzir situaciju u kakvoj sam trenutno , veselost mi je zadnja opcija no komp mi trenutno pomogne da malko odlutam iz realnosti .....
Mislio sam staviti citat posta koji me naveo na ovu temu ali neki postovi ovdje kažu mi da nema potrebe.
no da se vratim na stazu..
ovo o exportu u mono svega osim sinta i owerheda pokupio sam od čovjeka koji ima staža iza sebe ...što sviračkog što ,ajmo reči, producentskog...čuo sam njegove radove i mislim da čovjek zna posao...ali
navod o exportu i rad sa wave trakama stavlja uz obrazloženje da dolazi do nekakvih manjih pomaka zvuka kod exportiranja(mislim na saund), te daleko manje opterećuje računalo a i da ukupna slika postaje čišća i jasnija ....i u principu ima smisla sve što piše samo mi nije jasno ono što sam i pitao...naime sve te silne mono kanale poslije opet staviti u širinu, pa i panoramu , a ako izbacim kao stereo i panorama će već postojati...

dakle i ja sam malo poćeo miksati, tek da učim primjenjivati neke alate, a orjentiram se po raznim postovima na forumima pa bilo da su krivi ili ok, i mogu reći da mi je puno lakše sa audiokanalima jer je manje opterečenje kompa koji i nije baš namjenjen produkciji

dale nije mi namjera nit filozofiranje nit trolanje nit išta sl.
a ako već ima netko voljan i kad smo već kod exporta
jedno pitanje
napravim bas od više traka jer ne uspijem dobiti drugačiji karakter samim programiranjem pojedinih tonova( e sad il ne znam il se ni neda), no oma li opcija u cubaseu da exportiram selektirane kanale u mono
naime ja kad idem na export jedina mi je opcija da mutiram sve ostale kanale u onda exportiram samo konkretno tri kanala basa u jedan..
ima li kakva brža opcija

Last edited by amaterius; 20-03-2013 at 09:04 AM.
Old 20-03-2013, 10:37 AM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by amaterius View Post
ovo o exportu u mono svega osim sinta i owerheda pokupio sam od čovjeka koji ima staža iza sebe ...što sviračkog što ,ajmo reči, producentskog...čuo sam njegove radove i mislim da čovjek zna posao...
Pa dobro, on to radi tako, kakve to veze ima sa tobom? Istina, ako je neki VST instrument MONO (kick, snare, flauta, šta god) ništa nećeš dobiti time što ćeš ga eksportovati u STEREO traku.

Ako instrument ima neki stereo ambijent (reverb, eho...) u sebi onda ga eksportuješ ili kao STEREO ili kao odvojene L i R kanale. Ovo drugo ti se možda čini čudnim, ali neki ljudi prosto vuku tu naviku iz vremena analognih miksera koji su imali samo MONO kanale.

Generalno, i kod STEREO i kod L/R eksporta može da nastane problem ako ti je recimo gitara u sredini pa u miksu hoćeš da ti bude polulevo, onda će i taj ambijent da "vuče" više u levo. Ponekad hoćeš baš to, ponekad potpuno suprotno, a ponekad uopšte nećeš TAJ ambijent, nego neki drugi.

Sve zavisi od konkretnog slučaja, i ne postoji "pravi" način rada. I profesionalci rade nekad ovako, nekad onako, od slučaja do slučaja.

Quote:
Originally Posted by amaterius View Post
napravim bas od više traka jer ne uspijem dobiti drugačiji karakter samim programiranjem pojedinih tonova( e sad il ne znam il se ni neda), no oma li opcija u cubaseu da exportiram selektirane kanale u mono
naime ja kad idem na export jedina mi je opcija da mutiram sve ostale kanale u onda exportiram samo konkretno tri kanala basa u jedan..
ima li kakva brža opcija
Brža opcija ti je da na ta tri kanala pritisneš SOLO.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 20-03-2013 at 10:51 AM. Reason: "pravi" način rada
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules