|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Pitanje postavljam jer sam primjetio razliku u korist Wavelaba.
Sa potpuno istim plugovima..istim presetima..istim redosljedom itd.. dobijem razlićite rezultate..koji su razlićiti na uho i kad ih anliziram. Zanimaju me va?a iskustva.?
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
I ja sam primjetio razliku u korist WaveLab-a. E sad da li je placebo u pitanju ili razlike stvarno ima, u to nisam 100% siguran.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
uradite kontrafazni test (isti fajl isti setting plugova pa obrnite fazu i slušajte), pa nam javite. Ja se kanim preći na Cubase iz prosto praktičnih razloga, wavelab me nervira već lagano
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Dakle master Wavelab> render> peek maximum 0,501 podi?em gain da bude -0,01> save 16bit >fin Cubase> svi isti pluginovi preseti ..dakle da ne duljim potpuno isto..save max peak -0,721 drugi kanal -0,621 podi?em gain da budu -0,01 i pazi ovo ti?e je i to osjetno a isti postupak ista prića.tnaći u cubu već kod rendera izgubi se jaćina signala ili ?ta ti ga znam. I mene je to začudilo jer mi nema logike..??? Dakle u wavelabu je master probitaćniji ?to ujedno i bude jaći.
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Kao što Arthur kaže okrenete fazu i bingo. Upravo sam napravio test, stavio dva plugina, isti preset na kompresoru i isti preset na ekvilajzeru, eksportirao file iz Wavelaba bez ditheringa i eksportirao iz Cubase-a bez ditheringa. Morao sam namjestiti wave-ove jer ih nisam eksportirao sa iste pozicije, pa kad sam gledao file-ove i zumirao da ih bolje namjestim odmah sam našao da je jedan file stvarno glasniji od drugog. Međutim, to sam samo ja jedan file više zumirao od drugoga pa je izgledao da je glasniji. Ali onda kad sam ih isto zumirao, bili su isto glasni po izgledu. Onda sam stavio PAZ metar i izmjerio identične peakove na jednom i drugom fajlu. Ali još uvijek sam imao problem da kad okrenem fazu, i dalje čujem dio zvuka. Sad sam već počeo razmišljati da stvarno nešto tu ne valja, ali sam onda otišao provjeriti koliko točno su namješteni fajlovi i zumirao do kraja i pomaknuo drugi fajl valjda par samplova, stisnuo play i dobio tišinu. Nula. Dakle, nema nikakve razlike između mastera iz Wavelaba i Cubase-a, jedino što postoji je human error. P.S. Što se tiče praktičnih razloga, iako oduvijek koristim samo Wavelab počeo me isto živcirati jer npr. ne prepoznaje nek file formate koje Cubase najnormalnije svira Last edited by Surfer; 15-04-2012 at 08:55 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
I ja sam prilicno siguran da je placibo. Iz sujevernih razloga na kraju ipak, sve proverim u Wlabu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
MAO
|
![]()
ja sam sa wlabom počeo još davno, dok nije moglo u Cubase da se menja raspored pluginova gore dole levo desno. Sad me već nervira jer mi dođe nekad da kad pripizdim limiter, ipak čačnem tu i tamo neki deo pesme clip gainom, ili da eventualno raspoedelim delove pesme po kanalima nekim različito ofarbanim i sl. Što je kolko sam skontao, i inače masterdžijska praksa..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Na podforumu Audio Produkcija - Osnove postavih jedan miks za koji će mi uskoro trebati mastering. Upravo je taj slučaj gde pesma ima dva prilično različita dela, pa će i mastering morati da se radi odvojeno.
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
WaveLab 7 | don corleone | Audio Software | 5 | 22-03-2011 11:27 PM |
Wavelab 7 | redroom | Audio Software | 1 | 28-03-2010 10:12 PM |
Gdje kupiti ovu knjigu: Cubase Sx/Sl: Mixing and Mastering | Edi Prog | Tutorijali | 5 | 10-08-2009 06:18 AM |