Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-08-2013, 08:14 PM   #1
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Default Moja Zemlja vs Ljubi Zemlju Brale

Cuo sam pesmu "Moja zemlja" od Amadeus Banda...
Ne mogu da se otmem utisku, da se nisu inspirisali sa mojom pesmom "Ljubi Zemlju Brale" koju sam objavio ovde prosle godine -
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41136

Evo moje pesme, radjene u amaterskim uslovima, a vi sami prosudite cija je bolja
http://www.box.com/s/351625e4e95c4eaa77d0
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2013, 08:44 PM   #2
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Moja Zemlja vs Ljubi Zemlju Brale

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Cuo sam pesmu "Moja zemlja" od Amadeus Banda...
Ne mogu da se otmem utisku, da se nisu inspirisali sa mojom pesmom "Ljubi Zemlju Brale" koju sam objavio ovde prosle godine -
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41136

Evo moje pesme, radjene u amaterskim uslovima, a vi sami prosudite cija je bolja
Slusam deonicu gitare i pitam se... Da li bi ih dobio na sudu
Ista deonica, malo samo doterana... Jesi li im ti to radio i predlagao ili su samo bezobrazno "pozajmili" motiv ? Na stranu citava ideja...
psionic is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2013, 10:18 PM   #3
DzoniPFC
Pro Member

Nekad tako kad gledam postavljene demo radove u sekcijama za demo i promo radove clanove foruma na rumskom kao i na gearslutzu, razmisljam kako neki poznati i nepoznati anonimusi haraju stranicama i traze materijal za "inspiraciju" i kad pronadju "plen" bezobrazno otmu koncept misleci da se to nece otkriti. A ovo je mozda i prvi pravi primer toga

Last edited by DzoniPFC; 09-08-2013 at 09:49 AM.
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2013, 09:34 AM   #4
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Slusam deonicu gitare i pitam se... Da li bi ih dobio na sudu
Ista deonica, malo samo doterana... Jesi li im ti to radio i predlagao ili su samo bezobrazno "pozajmili" motiv ? Na stranu citava ideja...
Nista ja nisam njima predlagao, osim sto sam pitao naseg kolegu sa foruma tuomasa, koga sam pitao koga da kontaktiram sa Amadeus bandom u vezi moguce saradnje, na sta mi je on odgovorio vrlo kratko, da cuje sta radim...Pesmu sam objavio na forumu Rumski iz potrebe za semplom frule Bore Dugica. Amadeus je ladno prisvojio moju ideju, harmoniju, tekst, delove teksta, cak i onaj mars koracima u sredini pesme. Sreca da nisu imali i semplove gusle kao i ja, inace bi i to ubacili na kraju.
http://www.rumski.com/forum/showthre...ula+bora+dugic

Last edited by Mogli; 09-08-2013 at 09:36 AM.
Old 09-08-2013, 09:48 AM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

poceli i od nasih da 'pozajmljuju'
Old 09-08-2013, 10:49 AM   #6
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
poceli i od nasih da 'pozajmljuju'
A da ironija bude veca, ja sam se svojedobno zalagao da Rumski.com preduzme nesto u vezi zastite intelektualne svojine, odnosno pesama koje se objavljuju na ovom forumu...
Old 11-08-2013, 04:10 PM   #7
nikolaivanic
Senior Member

bas cisti plagijat... bukvalno. kontaktiraj ih za autorska prava (dokazujes snimkom na forumu) , zapreti sudom
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2013, 05:33 PM   #8
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Nisam siguran da imaš osnovu da se buniš ili tužiš... Verovatno je mnogima nejasno šta se zapravo podrazumeva kao prepoznatljiv autorski deo pesme. Postoji melodija i postoji tekst i oni definišu pesmu. Harmonska podloga, tematski koncept pesme, aranžmanska rešenja, naglašena upotreba određenih instrumenata, itd ne spadaju u tu kategoriju. Mnogo pesama nastane tako što neki autor uzme određenu pesmu za inspiraciju pa je izpretumba, izmeni harmonije, melodiju, aranžman napiše novi tekst i eto nove pesme.

U tvom slučaju, njihova pesma ima dovoljno različite teme i melodiju pevanja od tvoje, a tekst takođe nije isti, iako mu je tematika ista. Da li je moguće da neko ako mu ponudiš upotrebi tvoju pesmu kao ideju na kojoj će izgraditi svoju pesmu? Naravno. Da li su oni to možda uradili? Čak i da jesu, to sada nije ista pesma. Da bi postojala osnova za takvu priču, melodija mora biti bukvalno ista, na istoj ili jako sličnoj harmonskoj podlozi kao na primer u slučaju kad je Satriani tužio Coldplay ili kad su Rollingstones potpisali K.D.Lang kao koautora pesme jer su nenamerno "skinuli" njen refren. Neko ko ima više pravnog iskustva i znanja bi možda mogao da ti kaže da li postoji neka osnova ako bi postojali materijalni dokazi da ste vi dogovarali da oni kupe pesmu od tebe ali su oni umesto da kupe pesmu na kraju napravili sličnu pesmu i ukrali tvoj koncept... Ali skeptičan sam u vezi toga, jer opet, pitanje je da li je "rodoljubiva pop pesma" nešto što je tebi prvom palo na pamet kao ideja.

Dobar primer za sličnost koja je tolerisana su, na primer, bukvalno bezbrojne domaće pop pesme sa refrenima baziranim na harmonskoj progresiji VI-II-V-I-IV-II-III koje imaju skoro identične melodije preko te harmonske osnove. Ja sam ih čuo bar stotinak tokom života, a na svakom San Remu ima bar još jedna takva ista.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2013, 08:37 PM   #9
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Mnogo pesama nastane tako što neki autor uzme određenu pesmu za inspiraciju pa je izpretumba, izmeni harmonije, melodiju, aranžman napiše novi tekst i eto nove pesme.
Sam si dao deo odgovora, ali ovo sto su oni uradili je plagijat po svim sastavnim delovima kompozicije. Cak su mi iskopirali i onaj mars koraka pred kraj pesme!! A da ne pricam o tome da nisu znali da je deo teksta sto su mi ga isto kopirali, (gde tudje sunce ne greje kao nase) u stvari deo pesme "Ostajte Ovdje" Alekse Santica!.....Zalosno.

Moja pesma "Ljubi Zemlju Brale"
"Njihova" pesma "Moja Zemlja"
http://youtu.be/9saG37DZ-fw

Last edited by Mogli; 11-08-2013 at 08:43 PM.
Old 11-08-2013, 08:58 PM   #10
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Ali najvaznija stvar je -

Ja sam tu pesmu uradio iz srca i nisam imao sredstava da je reklamiram i predstavim na pravi nacin, a oni su to uradili zbog para!
To je velika razlika.
Reply

Tags
moja zemlja ljubi zemlju

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules