Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-02-2012, 05:26 PM   #1
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Default DeEsser

Interesuje me da li postoji hardwer koji je samo DeEsser ili se on uvek nalazi u okviru nekog channelstrip-a i sl?
Konkretno, imam preampe koji nemaju na sebi deEsser, a voleo bih da uzmem neki hardwerski.
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2012, 11:29 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: DeEsser

Znam da SPL ima spravu, ali je "paprika"...! Mislim oko 600€... Neki "devedes' nešto - nešto" model...

Iskreno, ne vidim zašto hardware, nije to neki problematičan proces koji tranzistor (komp) obavlja loše... ...ali ja i nisam nešto merodavan obzirom na ovo.

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2012, 01:10 PM   #3
loscolorados
Member

Quote:
Originally Posted by Nemania View Post
Interesuje me da li postoji hardwer koji je samo DeEsser ili se on uvek nalazi u okviru nekog channelstrip-a i sl?
Konkretno, imam preampe koji nemaju na sebi deEsser, a voleo bih da uzmem neki hardwerski.
?ta ?e ti hardwer? pa softverski deeseri su bolji
loscolorados is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2012, 02:26 PM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by loscolorados View Post
?ta ?e ti hardwer? pa softverski deeseri su bolji

Probao si harverske?!

Ajde konkretno za?to i kako si do?ao do toga, empirijski?!

Lično ne tvrdim ni jedno ni drugo, prosto me zanima.

Old 28-02-2012, 02:35 PM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Znam da SPL ima spravu, ali je "paprika"...! Mislim oko 600?... Neki "devedes' ne?to - ne?to" model...

Iskreno, ne vidim za?to hardware, nije to neki problematičan proces koji tranzistor (komp) obavlja lo?e... ...ali ja i nisam ne?to merodavan obzirom na ovo.
Da, SPL, ranije su valjda i D&R i Orban imali standalone hardverske de-essere, ali ko zna gde to danas mo?e da se nađe (i u kom stanju). Ni ja ba? ne kapiram za?to hardver, osim ako usnimava? sa hardverskim kompresorom, pa hoće? da smiri? sibilante posle (ili pre?) kompresije, a pre konvertora. Ali ?tagaznam, ja sam i u ono analogno hardversko vreme bio skloniji tome da de-essing ostavim za miks nego da usnimavam sa de-esserom, po?to je prilično lako zajebati se bespovratno a onda u miksu čupati kose i očajavati.

@Boki: ovaj tvoj metod ima prednost ?to je relativno jednostavan, ali mana mu je ?to je linearan. Odnosno, svi sibilanti bivaju sti?ani za istu (fiksnu) vrednost u dB. Osim naravno ako ne automatizuje? taj kanal sa obrnutim polaritetom da ima manje uticaja kod ti?ih sibilanata, a veći uticaj kod jačih. A jbg, onda vi?e i nije toliko komforan metod.

Evo izbunarih neki članak sa SOS gde pominju razne pristupe tom problemu:

http://www.soundonsound.com/sos/may0...s/deessing.htm

Pozdrav,

Vasa
Old 28-02-2012, 05:37 PM   #6
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Da, hteo sam da ga uzmem iz tog razloga-prilikom usnimavanja..
lanac: Mikrofon u preamp-deEisser-compresor (sve hardwersko) ili Mikrofon u preamp-compressor-deEsser, video bih vec koje je bolje resenje..

Ima neki "jeftiniji od SPL-a", Drawmer za 450e, ali malo li je..
Ne znam isplati li se uzimati ga. Dobio sam neke trake za obradu i na jednoj traci vokala se bas jako culo "s" u celoj pesmi..Pokusao sam da stavim neke softwerske tipa Waves, SSL i sl..oni uklone to "s" kako-tako, medjutim ceo snimak se nekako zamuti i "padne", a kada posle pokusam sa Eq i drugim plugovima da ga vratim u prvobitni oblik samo bez tog "s" nije to to, izgubi prirodnost..
To je razlog zasto pitam za hardwerski. Naravno, nikako ne bih voleo da dam toliko para, pa cak i manje, pa da nakraju bude isto ili jos gore kao sa softwerskim.
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2012, 06:45 PM   #7
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ali ?tagaznam, ja sam i u ono analogno hardversko vreme bio skloniji tome da de-essing ostavim za miks nego da usnimavam sa de-esserom, po?to je prilično lako zajebati se bespovratno a onda u miksu čupati kose i očajavati.
+1
Mnogo sam muka imao sa time, jer sam snimao neke snimke pre 7-8 godina koje na zalost ne mogu ponovo da snimam sa focusrite voicemasterom i sve desserom ukljucenim. I kad je skoro nesto trebalo da se povuce sa tih starih snimaka bilo je hvatanje za glavu.
Jedino sto bih ja uneo u lanac je neki kvalitetan kompresor da pipa samo (mada ja obicno de-essujem pre kompresora), ali sa danasnjim konvertorima mislim da ni to nije potrebno.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2012, 06:53 PM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

@ Vasquez

pa, dobro da, ali realno nikad nisam imao toliki problem sa tim da je neophodno toliko picanjenja ili da je u tolikoj meri izraženo da se mora značajnije smanjivati, to (ta tehnika) je onako "fin rad"...

@ Nemania

Pa svaki će relativno "zamutiti" sliku u izvesnoj meri, deeser, koliko sam shvatio, jeste kobinacija kompresije i ekvalizacije odredjenog spektra...

Samo opet ne kapiram da je sve to toliki problem..!? Za te pare možeš mikrofon da promeniš , možda ti to smeta, ili monitori tako rade... ..ne znam...

Ako je vokal u kompresoru, svakako će "ispeglati" sliku (ako staviš eq pre comp) tako što ćeš experimentisati sa EQ na ili višim ili nižim mestima od oko 5-6kHz gde i nastaje sssss-ovanje...pa će ga tako "pseudo-umanjiti"... jbmlg.. ..nikad nisam imao taj trip u toj meri da je nerešivo "peške", eq-om...

Old 29-02-2012, 01:01 AM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

waves r-deeser, ali posle kompresora a pre finalnog EQ kojim svetlim vokal.
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules